Timisorenii au cheltuit 300.000 de euro in ultimii 5 ani pe… teste de paternitate! Vezi cat costa sa afli cine e cu adevarat tatal unui copil!

Family fighting outdoors

TIMISOARA. Increderea se duce pe apa Sambetei pentru un sfert din timisenii care cheltuie bani frumosi pentru un test de paternitate la Institutul de Medicina Legala din Timisoara. 20% dintre cei care decid sa faca un astfel de test afla ca lucrurile nu sunt chiar asa cum sunt prezentate de sotiile sau de partenerele lor de viata.

In ultimii cinci ani, timisorenii au cheltuit aproape 300.000 de euro pentru aceste teste, fie ca au facut-o la cererea instantei, fie ca au mers de bunavoie la IML. Un test de paternitate pe baza testului ADN costa 3.600 de lei, adica 36 de milioane de lei vechi. Este cel mai sigur test care se poate face, insa mai exista si cel serologic, in functie de grupa sanguina, care costa doar 145 de lei. Acesta din urma spune doar ca parintele ”poate fi” tatal biologic al copilului testat, pe cand testul de paternitate pe baza ADN-ului este suta la suta sigur.

Nu foarte multi parinti apeleaza insa la serviciile IML, asta poate si din cauza pretului destul de ridicat. Specialistii timisoreni fac teste mai mult pentru instantele de judecata ori pentru politie. ”Facem teste de paternitate la cererea instantei sau la cererea parintilor. De la instanta ne cer paternitatea ori tagada de paternitate. Diferenta este ca paternitatea o cere mama, atunci cand cauta tatal copilului, iar tagada inseamna ca tata si-a recunoscut copilul prin casatorie, dar crede ca nu mai e al lui”, ne-a explicat Gheorghe Gruin, medic primar de laborator la IML Timisoara.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Timisoara spune ca cele mai mult sunt cazuri in care un parinte solicita astfel de informatii sperand ca scapa de plata pensiei alimentare.

”De regula, testele ADN se fac atunci cand fie se stabileste paternitatea, fie se contesta, prin tagada. Aceasta este stabilirea copilului din afara casatoriei sau a unuia din casatorie. Tatal pleaca pe undeva, lasa doi copii si vine acasa si gaseste trei. Fiind in casatorie, se prezuma ca el este tatal copilului, dar vrea sa fie sigur, ca sa stie daca mai plateste pensie alimentara in caz de divort”, explica judecatorul Dumitru Hantea.

La aflarea rezultatelor, unii parinti s-au paruit pe holurile IML

Scandalurile se tin lant de indata ce parintii afla rezultatele, mai ales pe cele negative. Printre cei care merg sa faca teste de paternitate se numara si mame care habar nu au cu cine au facut copilul.

„Sunt unele mame care chiar ca nu stiu saracele al cui e copilul, dar si barbatii apeleaza la serviciile noastre. Cam 20% – 25% din cazuri sunt excluderi, adica rezultatele sunt negative. La inceput a fost interesant, veneau sa ne povesteasca viata lor, se bateau aici langa laborator, dar acum nu mai am rabdare sa ascult povestile lor”, ne-a povestit Gheorghe Gruin.

Pentru testul increderii este necesar ca ambii parinti sa isi dea aprobarea. Cuplul – presupusul tata, mama, dar si copilul – trebuie sa se prezinte la sediul IML din cartierul Ronat, dar numai in zilele de luni, intre orele 8:00 – 12:00, cu actele de identitate si cu certificatul de nastere al copilului, dar si cu banii necesari pentru taxa, care se achita la casieria institutului.

Pentru efectuarea expertizei, spun medicii, copilul trebuie sa fie mai mare de cinci luni si jumatate, iar eliberarea rezultatului are loc in sase saptamani din momentul recoltarii. In fiecare an, specialistii de la IML Timisoara efectueaza cam 60 de teste pentru stabilitarea paternitatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu sunt sigur că ie copilul meu