Bolile copilariei au pus stapanire pe prichindei. Tot mai multi copii ajung la spital cu rubeola si rujeola, iar de vina sunt parintii, spun medicii

foto: euforia.tv

TIMISOARA. Numarul copiilor care ajung la spital creste alarmant, pe zi ce trece. Micutii se imbolnavesc de bolile copilariei mai mult din nepasarea parintilor, acuza medicii.

Daca anul trecut, in toata tara au existat abia 200 de cazuri de imbolnavire cu rujeola, anul acesta, numarul lor a trecut de 3.000. Si numarul cazurilor de rubeola a crescut de 3 ori fata de anul trecut. Cifrele sunt mult prea mari, iar vina o poarta parintii care refuza sa-si vaccineze copiii, spun medicii. Asta desi vaccinurile sunt gratuite.

La Timisoara, in fiecare saptamana, zeci de copii ajung la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Victor Babes. Medicii de familie sunt cei care incearca sa ii convinga pe parinti sa-si imunizeze micutii, insa parintii si-au pierdut increderea in vaccinuri.

„Nu mai vin la vaccinari. Sunt atatea campanii anti-vaccinuri in mass-media si pe Internet si parintii nu mai cred in vaccinuri. Vorbesc de cei care au copii pana in 4 ani. Uite asa ne-a napadit iarasi rujeola, avem cazuri de scarlatina intr-o veselie. N-am mai avut cazuri multe de ani de zile. Noi nu putem face nimic”, ne-a spus dr. Delia Cionca Guler, medic pediatru.

Desi refuza vaccinul, cer adeverinta de la medic

Pe de alta parte, medicii de familie se confrunta si ei cu o problema: nepasarea parintilor, care, desi nu isi imunizeaza copiii, indraznesc sa mearga la doctor sa ceara adeverinte care sa ateste faptul ca i-au imunizat.

„Am avut o familie care a venit cu copilul la cantar, dar n-au vrut vaccin. Parintii au venit mai tarziu si m-au intrebat daca eu stiu cine este in comisia de vaccinologie din Ministerul Sanatatii din Timisoara, ca vor sa vorbeasca cu ei sa-i intrebe daca ei stiu ca vaccinurile sunt nocive. Dupa o luna de zile, a venit mamica la cabinet sa-mi ceara adeverinta ca i-am vaccinat copilul, sa-l poata inscrie la gradinita. Normal ca nu i-am dat. Mi-a spus ca-mi aduce din alta parte adeverinta ca e vaccinat si eu sa-i dau alta hartie in baza acelei adeverinte. Imi pot pierde licenta, nu ma risc pentru astfel de oameni”, ne-a povestit un medic de familie.

Specialistii sfatuiesc parintii sa-si vaccineze prichindeii. Rujeola sau pojarul este cea mai frecventa boala a copilariei. Virusul rujeolic poate prezenta insa si complicatii, asa ca bolnavul trebuie sa fie izolat.

Pojarul debuteaza ca o simpla raceala, cu stare generala afectata, dureri de cap, apatie, tuse, dureri in gat, conjunctivita sau hipersecretie oculara, hipersecretie a mucoasei nazale, ca mai apoi sa apara si alte simptome precum diaree, dureri de burta, febra mare, stari de voma si eruptiile cutanate caracteristice.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anul acesta, in Europa, au fost inregistrate mii de cazuri de rujeola, dar si cateva decese. Solutia este vaccinul, pe care multi parinti insa il refuza. In prezent, Ministerul Sanatatii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.