Leul stabil din 2011 a adus in pragul falimentului casele de schimb valutar din Timisoara

Dupa ce statisticile au relevat faptul ca, in trimestru trei al anului trecut, Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE, respectiv 1,7%, depasind tari mult mai dezvoltate cum sunt Germania, Franta sau Italia, iar rata inflatiei din luna noiembrie, de 3,44%, a fost una dintre cele mai mici din ultimii 20 de ani, bilanturile de sfarsit de an au mai adus o veste, care a confirmat, din nou, faptul ca Romania este una dintre cele mai stabile tari din regiune.

Mai exact, o analiza publicata de X-Trade Brokers in urma cu cateva zile a demonstrat ca, in 2011, leul a fost cea mai performanta moneda din aceasta parte a Europei, cu o evolutie ce a “batut” zlotul polonez, coroana ceha si forintul maghiar.

Raportat la euro, leul a inregistrat un an de relativa stabilitate, depreciindu-se cu doar 1,09%, in timp ce zlotul a pierdut 12,7%, forintul – 13,7%, iar coroana ceha – 2,2%.

“Moneda noastra pornise anul curajos, castigand aproape 5% in intervalul ianuarie-aprilie, pe seama prognozelor economice imbunatatite, anticipand iesirea din recesiune, insa si-a pierdut elanul pe masura ce perceptia s-a deteriorat din cauza crizei europene, cu epicentrul in Grecia”, a explicat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

In viziunea sa, Romania ar avea de pierdut atat ca urmare a incetinirii pietelor vestice, care sunt principalele piete de export, cat si ca o consecinta a restrangerii creditarii bancilor grecesti, confruntate cu dificultati in statul lor de baza. Astfel, castigul leului din primele patru luni ale anului s-a transformat intr-un minus care a fost mentinut pana la finalul anului.

“Ca sa castig 100 de euro trebuie sa schimb 100.000 de euro!”

Paradoxal, stabilitatea leului a bulversat afacerile caselor de schimb valutar din Timisoara, diminuand serios profitul intreprinzatorilor din acest domeniu.

“Cursul stabil al leului din 2011 a fost avantajos pentru populatie, mai ales pentru persoanele cu rate in banci, insa pentru casele de schimb valutar a fost un dezastru. Pe noi ne avantajeaza fluctuatiile de curs, atunci se castiga, nu o moneda stabila. in prezent, ca sa castig 100 de euro trebuie sa schimb 100.000 de euro. Sigur, mai exista anumite reguli in schimbul valutar! Cand euro creste excesiv, nu mai cumparam, ci doar vindem, iar cand scade – sa cumparam cat mai mult”, ne-a declarat „regele” caselor de schimb valutar din Timisoara, Ahmad Jabri Tabrizi.

Faptul ca 2011 a fost un an slab pentru afacerile cu schimbul valutar ne-a fost confirmat si de Simona Butoi, administratorul unei societati comerciale care detine o retea de case de schimb valutar.

“Evolutia leului de anul trecut nu ne-a avantajat deloc. Pentru afacerile din acest domeniu, un leu stabil este neatractiv, intrucat speculatiile valutare se pot face pe fluctuatii de curs, nu pe o moneda imobila. Spre exemplu, in anii trecuti, cand cineva spunea ca are o suma mare de schimbat, venea la casa cu 20.000 de euro sau mai mult, acuma “o suma mare” inseamna maxim 2000 de euro. Cred ca zicala cu banateanul care, atunci cand nu mai are bani, schimba 100 de euro ar trebui modificata. Acum, banateanul care nu mai are bani, schimba maxim 20 de euro. Lumea nu mai are ce sa schimbe! Iar cei care mai au ceva economii, le tin la ciorap pentru ca a disparut increderea in banci”, ne-a declarat Simona Butoi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cat au pierdut cu euro au castigat cu francul elvetian. Asa ca sa nu se mai planga degeaba ca isi permit sa aibe locatii in buricul targului.

  2. Cati oameni ai vazut dumneata schimband lei in franci elvetieni si invers? Francul a fost o moneda buna in urma cu cativa ani, cand era stabila si multi au luat credite in franci elvetieni, insa ulterior aceasta s-a dovedit o mare teapa

  3. Sunt inca destui oameni care au credite ipotecare in franci elvetieni si care au ramas blocati cu acele credite. Personal cunosc destui care schimba lei in franci la casele de schimb doar pt ca au un curs cu cativa bani mai bun decat la banca. Spuneam ca nu are rost sa le plangem soarta caselor de schimb valutar pentru ca au aparut in centrul orasului ca ciupericile dupa ploaie. Asta inseamna ca isi permit sa plateasca o chirie destul de frumoasa acolo si sa plateasca angajatii.