Instantele din Banat au cheltuit aproape 18 milioane de euro in 2011. Pe ce s-au dus banii!

TIMISOARA. Instantele de pe raza Curtii de Apel Timisoara au cheltuit, anul trecut, aproape 18 milioane de euro, cu peste trei milioane de euro mai putin decat in 2010.

Cu toate acestea, cei 72.113.547 de lei primiti de la bugetul statului au ajuns pentru utilitati, salarii, consumabile, unele investitii si alte cheltuieli pana in luna decembrie, cand Ministerul Justitiei a anuntat ca nu mai sunt bani decat pentru plata ajutorului public judiciar.

Astfel, s-au efectuat platile restante catre Baroul Timis, iar alte datorii, in valoare de aproape 150.000 de lei, s-au reportat pe anul 2012. Printre putinele investitii de anul trecut, aprobate de minister, s-au numarat si opritoarele de zapada montate pe acoperisului Palatului Dicasterial, care au costat aproape 90.000 de lei.

„Suntem foarte multumiti de modul in care s-au gestionat resursele banesti de catre Curtea de Apel Timisoara, in conditiile in care, in aceasta perioada de criza, managementul resurselor este foarte important. Aceasta instanta este singura din tara care a incheiat un protocol cu Universitatea de Vest care prevede ca studentii de la Drept sa faca practica pe langa judecatori. Ucenici si mentori. Acest lucru dovedeste ca la Timisoara exista o reala preocupare pentru indeplinirea indicatorilor de performanta in actul de justitie”, si-a laudat Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei, fostii colegi, in conditiile in care inainte de a fi avansata la varful justitiei din Romania a fost presedinta Curtii de Apel Timisoara.

Pe tot parcursul anului trecut, cei 48 de judecatori de la Curtea de Apel au solutionat 18.696 de dosare, cu peste 5000 de dosare mai mult decat in 2010, incarcatura de dosare pe fiecare judecator fiind de 406 dosare.

Ponderea atacabilitatii solutiilor la instanta superioara a fost de 73,24%, adica doua din trei sentinte au fost contestate, iar indicele de casare s-a situat in jurul valorii de 6%.

Printre motivele de casare identificate de inalta Curte de Casatie si Justitie s-au numarat incalcarea sau aplicarea gresita a legii, nemotivarea in fapt si in drept a hotararii, instanta a acordat ceea ce nu s-a cerut si necesitatea suplimentarii probatoriului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.