Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara: Comunismul nu a murit chiar de tot!

TIMISOARA. Universitatea de Vest din Timisoara i-a conferit lui Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor si Ambasador al Romaniei la UNESCO, titlul de Doctor Honoris Causa, intr-un cadru festiv.


Nicolae Manolescu s-a aflat sambata la Timisoara pentru a primi cea mai inalta distinctie a Universitatii de Vest, titlul de Doctor Honoris Causa.

Sunt onorat sa primesc acest titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Partea festiva ma preocupa mai putin, dar in primul rand, nu pentru munca mea de-o viata pentru ca mai am de trait cativa ani si mai am de muncit, e vorba de universitate. Eu sunt om de scoala, de cand ma stiu, parintii mei au fost profesori. In al doilea rand e vorba de Universitatea Timisoara, ma leaga foarte multe lucruri de Timisoara, am venit de multe ori, in multe imprejurari si politice si literare si nu in ultimul rand ma bucur ca si stiintele literare, cum ziceau latinii pentru ei literatura era o stiinta, pentru noi nu e nici macar o aarta. Ma bucur foarte mult ca stiintelor literare le vine si lor randul la un moment dat. Sigur ca eu nu am capul plin de atatea cifre precum domnul Mugur Isarescu, predecesorul meu sa zic asa. Dar daca ma iau dupa palaria aceasta pe care o porti cand primesti titlul, am capul la fel de mare ca al lui„, a declarat Nicolae Manolescu.

Criticul literar, Nicolae Manolescu a vorbit, la Timisoara, si despre comunism, despre care a spus ca nu a murit, inca, si le-a atras atentia timisorenilor sa fie atenti asupra acestui aspect.

Eu am publicat o brosura, nu prea stiu care sunt obiceiurile locului, dar sigur, comunismul merita sa fie dezbatut in continuare, nu de alta dar sa nu cumva sa ii dea prin cap sa reinvie. Voi, timisorenii, ati dat primele lopeti la groapa, sunteti groparii comunismului, dar trebuie sa fiti atenti acum, ca comunismul nu a murit chiar de tot. Era un film pe vremuri, Cainta, un film gruzin, daca imi aduc aminte, cu statuia lui Stalin pe care o tot ingropau si o dezgropau. Sigur, comunismul e la fel: il ingropi si iar il dezgropi si tot asa„, a spus Manolescu.

Nicolae Manolescu s-a nascut la 27 noiembrie 1939 in Ramnicu Valcea, judetul Valcea. El este critic si istoric literar roman, cronicar literar si profesor universitar, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1997. Din anul 2005 conduce Uniunea Scriitorilor din Romania, iar din 2006 este ambasador al Romaniei la UNESCO.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnule Manolescu, i-aţi aburit pe distinşii din aula UVT cu găselniţa comunismului reînviat. Ştiţi, ca om de cultură ce sunteţi, că atrofierea spiritului unui neam şi destrămarea unei naţiuni nu poate fi atribuită numai comunismului. Au existat şi mai există încă tot felul de ideologii care venerează cenzura gândirii şi mutilarea sufletului uman. Pierdem vremea distinse domn ca să aruncăm pisica moartă acolo unde nu trebuie. Ştiţi foarte bine că omul a inventat politica ca să-şi poată atinge scopul. Fiind bombardaţi tot timpul de sintagme de genul sprijin politic, culoare politică, politică de doi bani, afaceri politice, am ajuns să credem în fata morgana care ne face viaţa amară. Fie că e democraţie, fie că e dictatură, scopul scuză mijloacele. Numai că la noi pe plaiurile mioritice, în toate împrejurările politice din ultimii 22 de ani, au crescut exponenţial nevoile şi bogăţia, prostia şi parandărătul, răutatea şi minciuna, totul girat de CEVA anume. Nu trebuie să fi filozof sau doctor honoris cauza ca să-ţi dai seama că acel CEVA e printre noi, ne respiră în ceafă. Dar, cum totul trebuie ascuns înţelegerii noastre, ne facem că nu vedem unde să punem degetul pe rană. Cei care aruncă vina pe reminiscenţele comuniste sau pe apucăturile balcanice ştiu ceva, devreme ce ne deturnează atenţia. Dacă nu vor să ne spună poate au de gând să intre în politică şi nu au chef să sufere daune colaterale. Manevra dvs ruşinoasă a reuşit în faţa unei mase de manevră naive ce serveşte sistemul în care stă captiv pentru a supravieţui. Ştiu că în şcoală nu se face politică, dar dvs daţi apă la moară unui auditoriu select gură-cască care se sperie şi de pisica neagră ce le trece în cale. Adevărul stă bine pitic printre gărzile patriotice ce roiesc în jurul serviciilor secrete de securitate pentru poveşti imobiliare, şmecherii funciare sau gestionarea banilor noştri…

    • “…clasa politica din perioada post-decembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din intreaga istorie a poporului roman… a ridicat incompetenta, lacomia si aroganta la culmi fara precedent. Pasivitatea de pina mai ieri a romanilor a facut-o sa creada ca totul ii este permis, ca romanii pot fi batjocoriti, umiliti, calcati in picioare. Daca in 2011, cind s-a hotarit reducerea salariilor, oamenii ar fi iesit in strada, nu am fi ajuns la situatia dezastruoasa de astazi. Romanii s-au comportat pina mai ieri ca niste oi, care s-au lasat tunse si mulse, fara sa scoata un behait… Se pare insa ca romanii suporta mai lesne sa fie jecmaniti decit umiliti… ”

      academician Florin Constantiniu
      revista „Istorie şi Civilizaţie”
      februarie 2012

  2. Sigur ca nu a murit comunismul de tot. Un exponent al acestuia este chiar tovarasul prof. univ. dr. Ioan Talpos, fost activist PCR si mare guster pe la UASCR. Pentru cine mai stie ce inseamna UASCR..