Romii din Franta, sub atenta supraveghere a autoritatilor timisorene. Vezi ce protocol semneaza Timisoara si Mulhouse!

TIMISOARA. 600 de cetateni romani de etnie roma stabiliti in orasul francez Mulhouse au intrat in vizorul autoritatilor franceze si timisorene, dupa ce Timisoara si Mulhouse semneaza un protocol de colaborare in premiera europeana.

Este vorba despre un document care le permite celor doua orase sa colaboreze pentru integrarea tiganilor stabiliti acolo. Dupa ce au vazut ca trimiterea lor acasa, in Romania, nu rezolva nimic, pentru ca acestia se intorc rapid in Franta, autoritatile franceze au cautat alte solutii. Asa se face ca lucreaza acum la un protocol care le va permite sa faca schimb de informatii in ceea ce priveste statutul romilor.

„Dansii ne vor furniza liste de persoane, pentru ca sunt si persoane de etnie roma care primesc ajutor social, care este de peste 1.000 de euro de persoana, pe luna. Noi le verificam in baza noastra, la care avem acces, si le transmitem informatii: daca au proprietati in Timisoara, daca actele lor sunt reale, daca fac parte din retele organizate”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.

In majoritatea familiilor de tigani stabilite in Mulhouse exista copii mici, asa ca francezii vor sa incerce sa-i inscrie la scoala. Au inceput prin a nu le mai permite romilor sa stea in caravane, punandu-le la dispozitie un cartier de case. Multi dintre cei care locuiesc acolo cersesc sau fura, asa ca si cazierul este un aspect foarte important. Potrivit viceprimarului orasului Mulhouse, Christelle Ritz, foarte multi romani de etnie roma au intrat in vizorul autoritatilor franceze. Ei scapa insa, spunandu-le politistilor ca cersesc pentru ca nu au din ce trai sau ca au plecat din Romania pentru ca aici au fost discriminati.

„In Mulhouse sunt 600 de persoane pe care le consideram ca fac parte din comunitatea romana de etnie roma. Majoritatea sunt din Timisoara, dar si din Valcea, Barbulesti. Sunt intr-adevar si foarte multe familii cu copii, acesta fiind motivul pentru care dorim sa-i scolarizam pe copii”, a explicat Christelle Ritz.

Cele doua orase vor sa extinda protocolul odata ce il vor semna, colaborand si cu Ministerul Finantelor si cu Garda Financiara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu e in regula cu protocolul asta. Din nou se ataseaza Timisoarei problema acestei minoritati nationale. Pe termen mediu si lung se va ajunge sa se spuna ca rromii provin numai din Timisoara. Em am sperat ca daca Primaria a avut intelepciunea sa-i faca pe rromii organizatori ai IRAF sa plece din oras, vor fi consecventi si pe mai departe in a proteja imaginea orasului de constanta atasare a etichetei de fief al rromilor.

    • in capul tau romii din romania sunt in strainatate vazuti ca timisoreni.

      • In capul meu e temerea pe care mi-am expus-o mai sus. Si nu sint genul sperios, stii povestea cu drobul de sare. Apropo de IRAF, vad ca editia de anul acesta se tine la Bucuresti. Cea de anul trecut s-a timut cu sure si trimbite la Cluj, au zis clujenii ca vor demonstra spirit multicultural. Numai ca intre timp s-au lamurit ca orasul ar avea mai degraba de pierdut ca imagine de pe urma acestui festival…