Ancheta fraudei de 500.000 de lei de la BNR Timisoara, blocata de disparitia fara urma a casierei scoase “tap ispasitor”

TIMISOARA. In acest caz achetatorii nu reusesc sa gaseasca un pion foarte important. Este vorba despre casiera acuzata ca a prejudiciat unitatea cu aproape cinci miliarde de lei vechi care si-a vandut rapid toate proprietatile si a parasit tara. Ancheta procurorilor bate pasul pe loc, acestia nereusind pana in prezent sa identifice locul in care s-a refugiat femeia pentru a o aduce la audieri, in calitate de inculpat sau chiar de martor. In mod paradoxal, la nivelul bancii nu s-au luat nici un fel de masuri disciplinare impotriva celor ce ar fi trebuit sa verifice, din cand in cand, operatiunile derulate cu bani, ba dimpotriva, directorul din acea perioada, Tiberiu Burescu, a fost avansat intr-o functie de consilier la centrala BNR din Bucuresti. Totusi, ca o masura de siguranta pentru prevenirea altor fapte infractionale, BNR Timisoara a achizitionat, la un an de la descoperirea faptei de delapidare, o masinarie performanta care separa bancnotele false sau uzate de cele autentice. Cat de utila a fost aceasta achizitie ramane de vazut, in conditiile in care „utilajul” a costat cateva milioane de euro, iar in primul an de functionare a reusit sa descopere doar 18 bancnote de 100 de lei false, copiate la un xerox performant.

„Sacul cu jumatati de bancnote uzate a fost trimis din greseala la Bucuresti”
Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a fost sesizat inca de la sfarsitul anului 2008 despre faptul ca Sucursala BNR Timisoara a fost fraudata cu aproape cinci miliarde de lei vechi, printr-o „inginerie” cu bancnote uzate. Casiera Simona Gavrila, angajata la casa de circulatie a banilor din cadrul BNR, a fost acuzata ca a provocat un prejudiciu de 478.000 de lei noi, adica peste 125.000 de euro, prin decontarea dubla a bancnotelor uzate. In conditiile in care, printre atributiile sale de serviciu, se afla si verificarea bancnotelor deteriorate sau uzate sosite de la bancile comerciale din Timis, Caras-Severin, Arad, Mehedinti si Hunedoara, casiera a folosit o metoda ingenioasa pentru a-si rotunji veniturile. Mai exact, cum aceste bancnote se decontau la valori de 50% sau 100% din valoare, casiera a falsificat registrele de evidenta a acestor bancnote si le-a decontat de doua ori. Ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Timis au descoperit ca femeia a bagat in buzunar aproape 500.000 de lei, lucru, de altfel, recunoscut de invinuita, care a sustinut ca a avut nevoie de bani pentru a-si achita mai multe imprumuturi. Profitand de clementa judecatorilor, care au decis cercetarea sa in stare de libertate, Simona Gavrila si-a vandut toate bunurile si a plecat din Romania.

La vremea respectiva, conducatorii BNR nu au fost foarte surprinsi ca sistemul de securitate al banilor a fost „penetrat” atat de usor de catre o angajata de la Timisoara, pasivitate care a ridicat mari semne de intrebare. „O casiera a ratacit niste bani! Nu stim daca este o greseala sau o frauda. Noi am sesizat organele abilitate sa ancheteze daca a fost o frauda sau o neglijenta in serviciu. Am dat afara casiera si am pus-o sa-si asume in scris returnarea banilor care lipsesc. A inceput sa plateasca o parte din suma”, a declarat la vremea respectiva, destul de concesiv, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. De fapt, dupa cum ne-a declarat o sursa sub protectia anonimatului, frauda de la BNR Timisoara avea toate sansele sa fie trecuta cu vederea de Centrala, daca tot scandalul nu ar fi aparut in presa. „Lucrurile s-au intamplat cam asa: in 2008, Simona Gavrila a plecat in concediu si un sac cu bancnote deteriorate, scoase din uz, a fost trimis din greseala la Bucuresti. Cei de-acolo au sesizat ca, un sac cu bancnote cu serii similare a mai fost trimis o data la Centru, pentru casare. Asa s-a descoperit frauda. Modul de lucru era urmatorul: bancnotele uzate sau deteriorate erau taiate in doua si se decontau de doua ori. Singura precautie era legata de faptul ca, sacul care continea jumatatile cu aceeasi serie, trebuia trimis doar dupa cateva luni, cand memoriile aparatelor de verificare si inregistrare a seriilor ajungea la capat si erau resetate. Cum fata care a ramas in locul Simonei Gavrila nu stia ca acel sac nu trebuie inca trimis la Bucuresti, a dat in vileag intreaga operatiune”, ne-a declarat sursa. Chiar si in aceste conditii, au trecut aproape sapte luni si cateva controale de la Bucuresti, pana la sesizarea organelor de ancheta. De fapt, mai-marii BNR nu au avut incotro, pentru ca acest caz devenise public, iar jurnalistii continuau sa puna intrebari incomode.

„Cativa directori din BNR ar trebui acuzati de complicitate la delapidare!”
In tentativa de a afla in ce stadiu se afla ancheta delapidarii de la BNR Timisoara si daca prejudiciul de aproape 500.000 de lei a fost recuperat, am solicitat cateva informatii de la jurista BNR, Gabriela Farcasiu. „Eu nu pot sa va dau, in nici un caz, asemenea informatii. Avem un purtator de cuvant care tine legatura cu presa si va poate da informatiile care va intereseaza, dar in nici un caz – telefonic”, ne-a precizat Gabriela Farcasiu, desi in alte randuri a dat declaratii detaliate despre litigiile imobiliare in care este parte si BNR Timisoara. Mai volubil vizavi de acest caz a fost avocatul Florin Kovacs, reprezentantul legal al Simonei Gavrila. „Cercetarile se afla intr-un stadiu destul de avansat, in ciuda faptului ca clienta mea este plecata din tara si nu a mai dat nici un semn de viata. Eu am fost angajat ca si aparator in aceasta cauza si, in cazul in care voi fi solicitat, voi da curs invitatiilor la Politie sau Parchet. Oricum, nu am mai fost contactat de mult timp. Ultima oara cand am discutat cu anchetatorii, stiu ca se faceau expertize. Ma surprinde, in schimb, lipsa de reactie a conducerii BNR, care s-a multumit sa o scoata un tap ispasitor pe clienta mea si acuma se face ca ploua. Nici o masura disciplinara, nimic. Nu cred ca era posibil ca o persoana singura sa comita o infractiune atat de complexa, de aceea ar fi necesar ca ancheta penala sa fie extinsa, iar cativa directori din BNR sa fie acuzati de complicitate”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.

Dupa ultimele informatii, fugara Simona Gavrila s-ar fi stabilit in Spania, unde a si primit vizita unei foarte bune prietene si foste colege din Timisoara. In cazul in care va fi gasita vinovata inainte de prescrierea raspunderii penale, fosta casiera a BNR Timisoara risca intre 2 si 7 ani de inchisoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A disparut fara urma? Mint de ingheata apele, atit avocatii, procurorii,politistii. Citi bani au primit sau a cui pila o fi?

    • pai se stia in toata sucursala ca atat Burescu cat si Burtea f-teau la biata Simona de sareau scantei ca si se certau pe fleoasca oltencei…