Parcul Padurice din Girocului, modernizat cu 2 milioane de euro. Va avea piste de skate, gazon special si sistem de irigare computerizat

TIMISOARA. Parcul Padurice dintre Calea Girocului si cartierul Soarelui, pe strada Lidia,  va fi modernizat cu aproape 2 milioane de euro, din bugetul local. Timisorenii care locuiesc in zona se vor putea relaxa intr-un parc cu lac cu cadere de apa, cu piste de skate, locuri de joaca si cu peluze cu gazon special pentru umbra si soare.

Mai mult decat atat, in zona se vor amenaja si parcari ecologice, iar Parcul Padurice va avea un sistem de irigare computerizat dotat cu senzor de ploaie si sistem de picurare in zonele cu vegetatie. Toate aleile din parc vor fi refacute si va fi suplimentat si numarul de banci si cosuri de gunoi, anunta reprezentantii Primariei Timisoara.

Parcul Lidia se intinde pe o suprafata de 80.870 de metri patrati, din care 6.763 sunt doar aleile. Locul de joaca este si el destul de mare, acolo aflandu-se si un teren de fotbal. Odata cu modernizarea lui se vor amenaja si 2 parcari ecologice, pe strada Uranus, dar si pe strada Versului.

Valoarea totala a investitiei este de 8,3 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro. De indata ce alesii locali voteaza proiectul de hotarare, se organizeaza licitatii si se semneaza contractul de atribuire, Parcul Padurice va trebui modernizat in 12 luni.

Parcul Lidia sau Padurice, asa cum este cunoscut de timisorenii care locuiesc in zona Girocului, a fost amenajat in anul 1900. La inceput a fost doar o pepiniera cu o sera, o casa si un grajd. An de an, acolo se produceau mii de arbori care au fost plantati mai apoi pe strazile orasului.

In timpul razboiului, materialul dendrologic s-a imbatranit, terenul devenind o padure. Pepiniera s-a mutat in Ciarda Rosie, unde functioneaza si in prezent. Paduricea din Girocului a inceput sa fie amenajata dupa anul 1990, iar structura actuala exista din 1999, cand s-au conturat aleile si s-a pus gazon pe intreaga suprafata.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, Parcul Lidia este cel mai tanar parc al Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Desi am mai scris la un alt articol, si ma voi repeta, doresc sa insist la domnul primar sa faca schimb de experienta cu prumarul din Targu Mures si sa ne faca si nou timisorenilor zone de relaxare cum exista acolo. Este FABULOS!!! Merita vazut

    • De fapt trebuie ca toti consilierii locali sa vada amenajarea denumita weekend din Tg.-Mures. Apoi primarul poate sa execute ceea ce decid consilierii locali. De exemplu parcarile subterane, sau cele supraterane, sau cele lalte, sau parcari pt. taxiuri, sau telpark etc. Primarul doar executa ceea ce se decide. Daca se decide prost (ca in cazul parcului copiilor pentru zece ani), atunci primarul nu poate face nimic. Asta-i pe scurt rolul consilierilor, ca sa nu credem doar ca le dam salarii si toata treaba o face primarul. Ei sunt responsabili pentru ceea ce se face. Primarul este doar pentru cum se face.

  2. hai orza, hai ciupa, bagati ca nu prea se stie ce mai prindeti… Romitza ! DOAR doua milioane de euro? Puteati si voi sa mai faceti vreun pui de stonehenge cu bolovani grecesti si mergea la un trei- trei jumate!

    • Cimisorenii in general sunt recunoscuti pentru ca sunt oameni fini, cizelati si iubitori de frumos. Tie in schimb nu-ti plac parcurile. Pacat. Inseamna ca ti-ar fi placut mai mult la craiova sau bacau. Te integrai perfect in „esteticul” locului.

      • te doare adevarul? tocmai pentru ca imi plac parcurile si inteleg atingerea esteticului NU pot sa inghit gogomanii precum cea cu stonehenge-ul. Cu atat mai putin cu cat nu e vorba doar de kitsch ci de kitsch+ furt grosolan!

        • Vorbesti fara sa gandesti!

  3. S-ar putea face si altceva:
    Aleile din partea noua a parcului (partea dinspre strada Lidia) sunt in perfecta stare, asa ca nu mai este necesar sa fie schimbate.
    Aleile asfaltate (cele din partea veche a parcului) chiar daca sunt de pe vremea lui Ceausescu pot sa mai astepte ceva, nu sunt intr-o stare chiar asa de proasta, oricum, e parc si nu pista de popice.
    Canisita (care am inteles ca este cuprinsa in acest proiect) exista deja.
    Iarba e OK in intreg parcul, atat in zonele insorite cat si in cele umbrite.
    Forajul pentru apa exista deja de vreo 2 ani, inclusiv racordarea la energia electrica.
    Lumina pe alei exista si nu arata rau.
    Locul de joaca exista.
    In final ar ramane urmatoarele:
    investitia pentru parcarile ecologice;
    repararea bancilor si a cosurilor de gunoi (lucru care ar trebui facut permanent, mai ales ca actualerle banci au fost recuperate din alta parte si doar revopsite in portocaliu, indiferent cat am fi de grijulii se strica, sunt practic niste fiare care stau in ploaie);
    caderea de apa care cred ca va fi interesanta si frumoasa;
    inlocuirea a catorva copaci aflati undeva vis-a-vis de gradinita Waldorf.
    Economiile realizate din renuntarea la cele enumerate mai sus (alei, gazon etc) ar putea fi folosite pentru marirea substantiala a suprafetei parcului (cam cu 13000 mp) prin achizitionarea terenului alaturat (terenul Celebrity) si atunci chiar ca s-ar face o treaba ca lumea (deocamdata exista acolo niste alei de pamant, iarba ar trebui tunsa, copacei exista si acolo) urmand ca o amenajare mai serioasa sa fie facuta ulterior, cand o sa mai existe niste bani disponibili.
    Sau, daca sunt bani, sa le facem pe toate, si amenajarea parcului existent si achizitionarea/amenajarea acelui teren.

  4. Inca una din realizarile lui Ciuhandu, in conditiile in care timisorenii au votat trimiterea banilor la Arad, Cluj si Brasov. Felicitari. Din pacate, multi vorbesc, putini gandesc.

    • Sincer nu inteleg la ce te referi. Poate oferi o explicatie in plus.

  5. Cat pentru DRUFEC si cat pentru parc ?