Prima scoala din Timisoara modernizata in parteneriat public-privat se afla in Calea Sagului

TIMISOARA. Scoala gimnaziala nr. 2 de pe strada Mures si Gradinita cu Program Prelungit 29 de pe aceeasi strada au beneficiat de un ajutor de aproape 100.000 de euro de la societatea de salubrizare din Timisoara.

Colaborarea dintre Retim si Scoala gimnaziala la care invata 500 de elevi a inceput din anul 2008. Potrivit directoarei Alina Mihut, de-a lungul vremii, in scoala infiintata inca din 1974, s-au facut o sumedenie de investitii. Copiii au toalete frumos amenajate, o sala de sport ca noua, terenul de sport reamenajat, un cabinet de logopedie si consiliere psihologica modern, precum si diverse laboratoare modernizate. In plus, tot cu bani de la societatea de salubrizare a fost refacut si gardul ce inconjoara unitatea de invatamant, s-a pus parchet in cancelarie si s-a pus la punct si un laborator de informatica, cu tot cu calculatoare. Mai mult decat atat, elevii cu conditii financiare mai precare au primit daruri de sarbatori si au fost trimisi la concursuri in tara. Cei mai buni au fost premiati.

In parteneriat a intrat anul trecut si Gradinita cu Program Prelungit nr. 29, care se afla chiar langa scoala gimnaziala. Cladirea a fost reconditionata, toate spatiile exterioare aratand acum ca noi. Cei peste 300 de prichindei care merg acolo se pot juca in voie in curtea gradinitei, unde au fost amenajate spatii de joaca.

Cele doua unitati de invatamant au fost vizitate miercuri de Suzanne Kastner, presedintele grupului parlamentar de prietenie romano-german din Bundestag, o prietena mai veche de-a Timisoarei, dar si de Consulul Germaniei la Timisoara, Klaus Christian Olasz.

Cei doi s-au declarat placut surprinsi de ceea ce au vazut la cele doua institutii de invatamant. „Exista asemenea parteneriate public-private si in Germania. Baza colaborarii este educatia ecologica, aceasta este una din problemele principale ale Romaniei, pentru ca a fost ignorata multi ani. Din punctul acesta de vedere, Timisoara are din nou un avans fata de alte regiuni. Este intr-adevar un exemplu”, ne-a declarat Suzanne Kastner.

Potrivit directorului Retim, Florin Cepanariu, parteneriatul este o premiera pentru capitala Banatului. Despre beneficii pentru societatea de salubrizare nu se poate vorbi, deoarece nu este niciunul, decat cel al viitorului.

„Nu am vrut sa investim intr-o scoala din centrul orasului. Am vrut sa alegem una dintr-un cartier si, cu atat mai mult cu cat aceasta se afla langa o gradinita, am decis sa facem aici un Centru ecologic. In Romania nu stiu daca mai sunt asemenea parteneriate, dar in Timisoara nu mai sunt. Am investit aproape 100.000 de euro in ultimii ani. Avem niste copii care din producatori de deseuri, incet incet, se vor transforma in gestionari de resurse”, ne-a declarat Florin Cepanariu.

Investitiile nu se opresc aici. Partea germana care detine actiuni la societatea de salubrizare doreste sa continue colaborarea cu cele doua institutii de invatamant.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.