Muzeul Satului Banatean, un muzeu viu. Proiect inedit prin care mai multe familii vor trai ca in Evul Mediu

Consiliul Judetean Timis a depus un proiect inedit, spre finantare, pentru amenajarea unui muzeu viu al satului banatean. Potrivit reprezentantilor CJT, in acest moment se asteapta finantarea pentru ca proiectul sa poata fi pus in practica.

Proiectul „Muzeul Viu al Satului Banatean, Timis – Csongrad, traditie si multiculturalitate”, are un buget total de 1.939.887 de euro, din care partii romane ii revine 1.255.683,00 euro. Cu acesti bani se vor amenaja patru case la Muzeul Satului din Timisoara, fiecare casa va fi reprezentativa pentru comunitatile romana, maghiara, sarba si germana.

Odata amenajate casele, aici vor locui familii ale comunitatilor respective, iar vizitatorii vor putea urmari felul in care acestia muncesc, traiesc si care le sunt traditiile. Ineditul acestui proiect prevede ca cele patru familii sa nu beneficieze de dotarile epocii moderne, ci sa traiasca precum in Evul Mediu.

Astfel se va putea respecta traditia lucrului si a mestesugului pe care satul banatean le-a avut odata. La nivelul Consiliului Judetean Timis a fost formata deja o comisie  de specialisti care va identifica ce are mai reprezentativ fiecare etnie in parte. Mai mult decat atat, comisia respectiva va populariza proiectul in randul etniilor reprezentative astfel ca acestea vor identifica familiile care vor locui in aceste case reconditionate.

„Proiectul a fost depus pe fonduri europene ca sa putem avea finantare. E un proiect interesant, care implica mai multe familii din Banat, care practic vor fi gazde pentru gostii care vin in Muzeul Satului Banatean. E un proiect de avangarda, zic eu”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele CJT. Proiectul este unul transfrontalier, in colaborare cu Ungaria, astfel ca de un astfel de muzeu viu va beneficia si aceasta tara.

Concret, in judetul Csongrad, cel mai probabil la Szeged, vor fi amenajate sapte case cu specific pescaresc in care vor trai, la fel ca la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, familii, in conditii de Ev Mediu. Vor pescui, vor gati pestele pe focul aprins in curte si cel mai probabil vor cina la lumina opaitului. Va fi vorba de acelasi proiect, in oglinda, pus in practica la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte buna idee,felicitari,eu as participa la un astfel de proiect.