Centura din sudul Timisoarei a provocat o explozie de pret pe piata imobiliara. Vezi cat cer acum proprietarii de terenuri din zona

TIMISOARA. Dupa o stagnare de aproape trei ani, piata terenurilor cu potential imobiliar incepe sa fie marcata de tendinta proprietarilor de pamant din jurul Timisoarei de a-si scoate la vanzare parcelele peste care va trece restul din centura de ocolire a orasului.

Intentia edililor de a demara lucrarile in partea de sud a orasului a determinat o crestere brusca de pret a terenurilor ce vor fi afectate de constructia soselei ce va uni Calea Sagului cu Calea Lugojului, prin Giroc si Ghiroda, astfel incat “mercurialul” agrar a ajuns la o valoare de trei-patru ori mai mare decat pretul potential oferit de stat in cazul exproprierilor.

Am pus mana pe un plan topografic cu viitoarea centura de ocolire a orasului, in partea de sud, si am constatat cu bucurie ca o bucata de sosea va trece peste terenul meu. Ma rog, un teren mostenit de sotia mea. Vreo 10.000 de metri patrati, din care – 3.000 vor fi sub centura ocolitoare a orasului. in aceste conditii, de la 8 euro metru patrat, cat a fost in perioada de criza imobiliara, pretul a crescut la peste 20 de euro. Am facut oferte in dreapta si in stanga, astept sa fiu contactat de eventualii speculatori de terenuri. Dupa cum se stie, in zona adiacenta centurii se pot face diverse constructii, de la magazine si benzinarii, pana la parcari de tiruri sau spatii de cazare”, ne-a declarat Ioan Dutu, proprietarul unui teren peste care va trece viitoarea centura.

In opinia sa, cei care sunt interesati sa achizitioneze aceste terenuri nu vor astepta exproprierea si eventualele despagubiri, ci le vor vinde in profit in momentul in care piata imobiliara isi va reveni din criza. Pe de alta parte, marii latifundiari din Timisoara, oamenii de afaceri care au facut averi de milioane de euro din speculatiile cu terenuri, spun ca 20 de euro/metru patrat pentru terenuri aflate in extravilanul orasului, la 10-20 de kilometri distranta, e un pret nerealist.

In aceasta perioada de criza pentru piata imobiliara, cu 20 de euro/metru patrat cumpar teren in apropierea catedralei!”, ne-a precizat, mai in gluma, mai in serios, proprietarul uneia dintre cele mai importante agentii imobiliare din oras.

Nimeni nu cumpara acum, pentru a vinde in profit peste un an sau doi! Bani blocati! intreprinzatorii din domeniul imobiliar cauta oportunitati, terenuri bine plasate la preturi modice. Nu o sa va vina sa credeti, dar sunt destule «castane» de acest gen pe piata. Totul e sa le descoperi la timp”, mai spune latifundiarul.

Pretul unui kilometru de centura, peste doua milioane de euro

Varianta de ocolire a orasului Timisoara prin sud va avea o lungime totala de 25,7 kilometri, iar pe traseul centurii rutiere se vor executa, conform proiectului, trei poduri, noua pasaje, o intersectie la nivel cu calea ferata si doua perechi de spatii de parcare.

Valoarea estimativa a intregului proiect se ridica la 58,1 milioane de euro, banii urmand sa provina de la Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la Ministerul Transporturilor, care se va imprumuta de la Banca Japoniei.

Tronsonul incepe la strada Polona din Timisoara, DJ 591 spre Cenei, apoi urmeaza traseul pe directia vest-sud pana la intersectia DJ 593 si DN 59 spre Moravita, unde se va amenaja un nod rutier cu pasaj superior.

Centura va continua pe la sud de localitatea Giroc, apoi traseul se desfasoara pe directia sud-nord, ocolind la est localitatea Rudicica, apoi intersecteaza DJ 592, ocolind pe la est Timisoara, in zona localitatilor Mosnita Noua si Mosnita Veche, traverseaza canalul Bega la est de Ghiroda si se uneste printr-un nod rutier cu varianta ocolitoare Timisoara nord pe DN6.

Aceasta investitie este programata pentru a fi finantata din fonduri structurale, dar pentru perioada 2014 – 2020”, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Directiei de Drumuri si Poduri Timisoara, Cosmin Tanta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum adica „Am pus mana pe un plan topografic cu viitoarea centura de ocolire a orasului”? Planurile ar trebui sa fie sau publice, sa levada toata lumea, sau strict secrete, fara posibilitatea de „am pus mana pe un plan”; astept pareri, cum este legal sa fie?

    • Inteligent e ca statul , adica reprezentatii platiti de noi si care fac operatii cu bani din taxele nostre, sa nu faca publica informatia pana nu au trecut terenurile in proprietatea lor. Specula imobiliara si gurile sparte ale celor de la primarie sunt motivele pentru care Timisul a pierdut cel putin o investitie straina imensa.

  2. o informatie aflata inaintea celorlalti te poate imbogati! asa au pus mana unii pe planuri topografice cu autostrada si s-au imbogatit, dupa ce au cumparat si revandut terenurile

  3. vai si-amar, e la 10 km de oras asa-zisa centura…

  4. „o intersectie la nivel cu calea ferata”…in ce secol traim??

  5. Bine, bine, centuri facem, dar o Mediana, o sosea care sa poata cu adevarat sa descurce traficul Timisorean ? pe cand? Poduri si pasaje ? nu ? nu e nevoie ?