Gratarul, la loc de cinste in orice casa de timisean! Care sunt cele mai potrivite tipuri de gratare, daca stai la casa

In timpul cel mai calduros, vara, carnea si legumele preparate la gratar sunt felurile de mancare cele mai apreciate. In general, romanii sunt mari amatori de gratare, iar cand vine vorba despre o zi libera, principalul scop al majoritatii romanilor este gasirea celui mai potrivit loc pentru prepararea celui mai gustos gratar. Insa unii dintre noi avem posibilitatea de a face gratare chiar si acasa, in curte. Singura problema; e nevoie de un gratar special, impunator, care sa rumeneasca foarte bine carnea tavalita cu maiestrie deasupra jarului.

Primul pas, atunci cand vine vorba de intrarea in familie a noului membru – gratarul – este alegerea celui mai potrivit loc. Daca vorbim de o curte cu dimensiuni mari, atunci sunt mai multe posibilitati, decat atunci cand e vorba de o curte mai mica. Principalul scop este ca gratarul, fie el fix sau mobil, sa nu afecteze aspectul curtii sau al gradinii, sa nu deterioreze plantele sau obiectele dimprejur.

In cazul in care vorbim de o familie mica, compusa din doua sau trei persoane, nu are rost sa investim foarte mult intr-un gratar cu dimensiuni mari, pe care nu-l vom folosi la capacitate maxima prea des. Desigur, daca primim constant musafiri, ocazie cu care organizam mese speciale in curte, atunci putem folosi un gratar mai complex, care sa usureze munca.

Cei care opteaza pentru un gratar fix trebuie sa stie ca acesta va ramane in locul respectiv pentru un timp indelungat, ocupand constant o portiune din curte sau gradina. In schimb, gratarele mobile (multe prevazute cu roti) pot fi mutate dintr-un loc in altul cu multa usurinta. Principalele avantaje ale unui gratar fix tin de durabilitatea, usurinta si siguranta in exploatare. Unul dintre componentele gratarului fix este hornul, astfel ca, pe de o parte, fumul nu-l va deranja pe bucatar, iar pe de alta parte se pot prepara mancaruri si pe vreme urata.

Gratarul fix este facut sa ramana in acelasi loc mai multi ani de-a randul, astfel ca este construit din materiale rezistente, ciment, piatra sau caramida, in timp ce gratarele mobile sunt confectionate de regula din metal. Un gratar mobil este avantajos pentru ca poate fi scos din curte dupa utilizare si daca are dimensiuni mici, poate fi depozitat in portbagajul masinii si transportat in alte locatii.

Este bine de stiut ca exista modele de gratare pentru care se recomanda folosirea mangalului drept combustibil. Mangalul este un produs rezultat prin carbonizarea lemnului in absenta aerului, ce produce o cantitate de caldura dubla in comparatie cu lemnul din care provine. Mangalul arde lent si nu produce fum.
Gratarul pe gaz este foarte util si practic si poate fi cumparat cu o butelie de gaz sau poate fi legat, printr-un simplu racord, la o butelie. Principalul avantaj al unui astel de gratar este acela ca gazul este relativ ieftin, iar buteliile se pot umple de la orice benzinarie.
Gratarul electric are multe avantaje, intrucat este dotat cu un termostat astfel ca temperatura poate fi reglata cu precizie. In plus, nu se produce fum si nu apar resturi de ardere.

Exista, de asemenea, gratare cu doua randuri suprapuse, astfel incat cel mai aproape de jar se poate praji carnea, iar pe sertarul superior se pot pregati legumele. Totodata, exista modele care vin insotite de spatiu pentru depozitare lemne sau alte ustensile diverse. Gratarele fixe pot fi dotate cu spatii speciale gen cuptoare pentru pizza si, de cele mai multe ori, vin insotite si de o chiuveta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.