Patronii de terase din Timisoara nu sunt interesati sa faca afaceri in parcuri, asa cum vrea Primaria. Robu ii cearta pe timisorenii revoltati pe Facebook

TIMISOARA. De anul viitor, cel mai probabil, timisorenii si-ar putea petrece timpul liber la o terasa dintr-un parc al orasului. Chipurile ca sa creasca veniturile la bugetul local, consilierii locali si Executivul Primariei Timisoara si-au propus sa inchirieze parcele din cele mai importante parcuri ale orasului, pentru amenajarea de terase sezoniere.

Hotararea a fost deja votata, in sedinta extraordinara care a avut loc de Ziua Timisoarei, pe 3 august. Timisorenii n-au fost informati si nici nu au fost chemati la o dezbatere publica in acest sens, aceasta in conditiile in care Timisoara oricum sufera la capitolul spatii verzi, iar calitatea aerului e inca o mare problema.

Considerat mai demult „orasul parcurilor“, Timisoara mai are doar doua treimi din suprafata de spatiu verde recomandata de Uniunea Europeana, spunea in urma cu ceva vreme seful Directiei de Mediu. Sute de timisoreni s-au revoltat pe Internet, pe Facebook, unde spun ca nu sunt de acord sa se puna terase in parcurile din oras. Mai mult, nici patronii de terase din Piata Unirii nu sunt prea incantati de ideea municipalitatii.

Oamenii se tem ca amenajarea de terase in parcuri ar duce la distrugerea lor

Cei care ar putea sa investeasca nu privesc cu ochi buni hotararea luata de Primaria Timisoara, de a construi terase in cele mai mari parcuri din oras. In primul rand, spun ei afacearea nu ar fi profitabila, pentru ca oamenii nu si-ar scoate investitia, iar in al doilea rand, tot spatiul din jurul teraselor ar fi distrus, pentru ca de multe ori, alcoolul bate civilizatia, povestesc patronii de terase din Piata Unirii.

„Este foarte ciudat acest proiect. in momentul in care inchiriezi spatii pentru terase, trebuie sa asiguri utilitati – apa, canal – si e mai greu in parcuri. in plus, sunt o gramada de terase in oras, pai nici astea nu sunt pline, cele din parcuri o sa fie goale. Daca vor fi toalete ecologice, va fi dezastru, cine credeti ca o sa mearga la toaletele acelea, mai ales seara? S-ar distruge tot in jur, oamenii nu-s civilizati, mai ales dupa ce consuma alcool“, spune Alexandru Tugui, unul dintre timisorenii care si-a deschis terasa in Piata Unirii.

Pe malul Begai s-ar preta o astfel de investitie, mai povesteste Alexandru Tugui, insa numai acolo merita exploatata zona. In plus, investitia ar fi destul de mare si banii nu s-ar recupera prea usor. Pai numai podeaua, daca este de lemn, costa de la 1.000 de euro in sus, doar pentru zece mese. Mai trebuie mobilier, racordurile la utilitati, plata angajatilor.

„Pai ar costa cateva mii de euro, iar intr-un sezon cu siguranta nu ne-am scoate banii. Daca nici nu ne-ar permite sa vindem alcool, nimeni nu s-ar arunca. in plus, in parcuri nu este foarte mult trafic, nu stiu in ce masura ar putea o terasa intr-un parc sa atraga oameni. Trebuie sa le dai si locuri de parcare, unde le faci?“, completeaza Alexandru Tugui. El spune ca ar investi doar pe malul Begai si in conditiile in care Primaria ar pune la dispozitie tot ce trebuie, el sa aduca doar angajatii si marfa.

Un alt proprietar de terase din Piata Unirii este de parere ca ideea e interesanta, dar sunt multe dedesubturi. „Am vazut terase frumoase in Creta, in Grecia, foarte aproape de centrul istoric. Se faceau acolo cantari live, erau tot felul de artisti, frumos amenajat, dar nu e nimic asemanator cu ce e la noi. in Parcul Copiilor chiar este nevoie de terasa si cred ca ar merge si in Rozelor, dar pe malul Begai, acolo este zona buna. S-ar putea face, dar nu cred ca iese la noi, in jurul copacului“, ne-a explicat Adrian Croitoru.

In opinia lui, investitia ar putea depasi chiar si 5.000 de euro, pentru o terasa de lemn. Oricum, Adrian Croitoru spune ca s-ar gandi de doua ori inainte sa investeasca pentru o terasa intr-un parc din Timisoara, fie el si unul dintre cele mai importante.

Seful Directiei de Mediu din primarie: terasele nu au ce cauta in parcuri!

Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara nu prea este de acord cu ideea de a da drumul teraselor in parcurile din oras. Aflat in concediu de odihna, Vasile Ciupa a recunoscut ca nu ii este cunoscut proiectul Consiliului Local Timisoara de a permite instalarea de terase in principalele parcuri din Timisoara, insa a spus ca, cel putin la nivel teoretic, nu poate fi de acord cu aceasta idee.

„Parcurile au functie recreativa, nicidecum comerciala. Ce se va decide, nu pot ca sa stiu“, ne-a declarat Vasile Ciupa. Atunci cand se va intoarce din concediu, directorul Directiei de Mediu se va interesa de proiect si va incepe o evaluare a spatiilor disponibile din parcuri, ne-au dezvaluit mai multi consilieri locali. Ciupa a recunoscut ca, deocamdata, a citit doar in presa despre ideea Executivului si ca nu a avut curiozitatea sa il consulte personal.

Legea spune ca este interzisa schimbarea destinatiei spatiilor verzi

Inca din 2007, Guvernul Romaniei a modificat o ordonanta de urgenta, cea cu nr. 114, care spune ca este interzisa schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora. Un alt articol din ordonanta explica foarte clar ca autoritatile locale sunt obligate sa nu schimbe destinatia terenurilor spatii verzi si sa nu reduca suprafetele acestora.

Potrivit sefului Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara, Sorin Ciurariu, unul dintre singurele Planuri Urbanistice Zonale pentru spatii verzi ce prevede constructia de terase este cel al malurilor Begai. „Acolo, din cate stiu eu, in PUZ, sunt prevazute locuri unde pot fi puse terase. Mai este, de asemenea, PUZ-ul de la Parcul Copiilor. Eu nu mai stiu de alte PUZ-uri“, ne-a declarat Ciurariu. Mai mult, consilierii locali care au gandit si pregatit proiectul de hotarare aprobat in sedinta din 3 august nici macar nu au cerut ajutorul Directiei de Urbanism si al arhitectilor Primariei Timisoara.

„Acei consilieri care au inaintat proiectul nu au venit la Directia de Urbanism. Hotararea este fundamentata doar de Directia de Patrimoniu si de Directia de Mediu. Deocamdata, eu inteleg ca este o intentie si nicidecum o hotarare decizionala. Noi va trebui sa fundamentam mai apoi totul“, ne-a mai spus Ciurariu.

Arhitectul crede ca acele terase care s-ar putea face in parcuri trebuie sa arate ca terasele nu sa fie niste constructii. „Asta inseamna doar mobilier si un minimum necesar de servire, nicidecum constructii. Este o parere care tine de principiul si de credinta mea. Eu nu o sa fiu de acord sa construim mare lucru pe acolo. Noi o sa insistam pentru terase ca terase, mobilier care sa vina si sa plece. Trebuie sa fie de calitate, ca si arhitectura si realizare“, a conchis Sorin Ciurariu, recent intors in functia de sef al Directiei de Urbanism.

Consilierii locali: se inchiriaza doar 4% din suprafata parcului

Proiectul a fost semnat de mai multi consilieri locali. Este vorba despre Traian Stoia (PSD), Radu toanca (PSD), Simion Mosiu (PDL), Petru Ehegartner (PNL) si Octavian Purceld (PPDD). Cei cinci alesi s-au gandit la cele mai importante parcuri din oras: cel al Copiilor, al Rozelor, al Poporului, Parcul Botanic, Parcul Central si multe altele. Hotararea spune ca se va da spre concesiune doar 4% din suprafata unui parc, nu mai mult.

„Noi am facut asta ca sa se anime canalul Bega, sa fie tot mai atractiv, un spatiu de promenada pentru toate varstele. Nu ne-am gandit la muzica, sa nu deranjeze pe cineva. Am vazut ce se intampla la Paris, la Budapesta, sunt terase care nu deranjeaza, sa fie doar niste locuri decente care sa atraga lumea in parc“, ne-a spus Simion Mosiu. Mosiu crede ca terasele ar putea fi unele ecologice si ca nu ar trebui distrus spatiul verde. in plus, el considera ca este o buna ocazie pentru amenajarea unor grupuri sanitare in parcuri. Alesii municipali spun ca parcelele de teren vor fi scoase la licitatie, iar cel care va oferi cel mai mult, isi va putea amenaja terasa.

„Terasele vor avea alt specific fata de terasele de strada. Noi am gandit sa facem un lucru frumos si sa schimbam putin atmosfera din parcuri. Nu inseamna ca vom pune terasele in mijlocul spatiilor verzi. Noi ne-am luat si masura de precautie: avem un teren la marginea Timisoarei astfel incat daca se impune reducerea spatiului verde intr-o anumita zona sa putem completa acolo. Este vorba despre cateva hectare in nord-vestul orasului“, ne-a dezvaluit Petru Ehegartner.

Potrivit alesului local, angajatii Directiei de Mediu au primit sarcina sa evalueze toate parcurile pentru a descoperi care sunt parcelele care s-ar putea concesiona.

Pe de alta parte, seful Directiei de Patrimoniu spune ca mai este mult de lucru pana cand timisorenii isi vor putea bea cafeaua la o terasa intr-un parc. Desi in PUZ-ul din Parcul Copiilor este prevazuta amenajarea unei cofetarii si a unei terase, aceasta nu se va face prea curand. „In Parcul Copiilor nu a fost inca predata investitia la Patrimoniu. Noi trebuie sa stim care este spatiul dupa ce ni se preda investitia si sa facem apoi caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie“, ne-a declarat Martin Staia.

Timisorenii s-au revoltat pe Internet, primarul Nicolae Robu ii cearta!

Proiectul votat deja de Consiliul Local a ajuns subiect de sondaj pe retelele de socializare. La intrebarea „sunteti de acord cu intentia Primariei Timisoara de a permite amplasarea de terase in parcurile din oras?”, peste 1.600 de timisoreni au raspuns NU, in timp ce 300 au spus DA.

„Nici nu se pune problema, mai sunt cateva oaze de liniste in Timisoara. Terasele NU au ce cauta acolo“, a scris Andrei Craciun ca raspuns la intrebare. „Domnule Robu, de ce atata graba cu acest proiect? De ce nu ati facut o dezbatere publica, explicati oamenilor despre ce este vorba?!“, a spus Cristi Brancovan.

Raul Margina este si el de parere ca ideea este foarte greu realizabila. „Implicit va trebui construita si o toaleta in aceeasi zona, trase conducte de apa, legaturi electrice etc. Parcurile respective vor fi un santier o perioada mult prea lunga de timp“, a scris acesta. O alta timisoreanca este de parere ca nu se poate face nicio terasa fara sa se taie vreun copac, fara sa se betoneze acolo unde acum e iarba. „Spatiile cu iarba se tot reduc in oras“, a spus femeia.

Nicolae Robu le-a raspuns imediat celor care s-au razvratit pe Facebook. „Oameni buni, dumneavoastra chiar credeti ca aprobarea de principiu a deschiderii unor terase in parcuri inseamna neaparat aberatiile pe care vi le inchipuiti? Cum ar fi ca vom umple parcurile de terase si inca toate? Reactiile de tipul au defectul ca sunt lipsite de minima preocupare a initiatorilor de informare corecta a celor chemati sa se pronunte. Dar, sa nu fiu inteles gresit: pe mine nu ma deranjeaza. Eu am drumul meu si imi asum tot ce fac, cu linistea sufleteasca a celui ce stie ca este dedicat 100% facerii de bine“, a raspuns primarul Timisoarei.

Autori: Roxana Deaconescu, Liliana Iedu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. in primul rind trebuie sa incurajati oamenii sa calce pe iarba, chiar sa stea pe ea, cum este peste tot in lume, nu HCL de’ Timisoara, amenzi de parca iarba ar fi o specie pe cale de disparitie. in al 2-lea rind, putea incepe „masacrarea” spatiului asa zis verde cu constructia de toalete publice permanente in parcuri, nu cutii de plastic care put mai mult sau mai putin. dupa aceea sa ne prezentati cum este in alte orase. trebuie argumente. pot sa zic ca in canada sint locatii in parcuri unde poti sa faci picnicuri cu gratar dar fara alcool.

  2. si solutii anti tzantzari???? aruncate deasupra distinsului oras de pe Bega?

  3. intrebare: acesta HCL, care incalca clar oronanta „Bordei” 114/2007, a fost vizat de uica jean, secretarele? ca daca da, iar a facut-o!

  4. Si hitler (pe care il imita robu asa de bine) era convins 100% .. robica crede ca suntem studentii lui tolomaci pe care ii poate duce cum vrea si ii cade daca nu asculta…

    Cine iti da spaga mai smechere de iti ignori cetatenii urbei care a facut gresala sa te voteze..?