Sinagoga din Cetatea Timisoarei ar putea fi renovata dupa ce strada Marasesti este transformata in zona de promenada

TIMISOARA. Unul dintre simbolurile Timisoarei ar putea fi reabilitat in perioada urmatoare, de indata ce se gasesc fondurile necesare pentru renovarea acestuia. Vorbim despre Sinagoga din Cetate, cladirea impunatoare de pe strada Marasesti, care pana acum a cam fost ferita de ochii lumii, ascunsa pe o strada ingusta.

Cum Primaria Timisoara reabiliteaza strada Marasesti si o transforma intr-o zona de promenada, Sinagoga va reveni in atentia timisorenilor si va deveni un punct de atractie turistic, daca va fi renovata.

„Vreau sa reabilitam Sinagoga din Cetate, pentru ca eu cred ca este un monument remarcabil al Timisoarei. Va incepe sa creasca in interes pentru Timisoreni odata ce strada Marasesti va fi pietonala”, a declarat primarul Nicolae Robu. Edilul a precizat ca va discuta cu specialistii pentru a vedea care este situatia constructiei si cum se poate reabilita.

Sinagoga din Cetate a fost construita intre anii 1863 – 1865, dupa proiectul realizat de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann, in stil eclectic, cu trasaturi ale stilului maur, care evoca vechea comunitate a evreilor spanioli din Timisoara. Are o capacitate de circa 3.000 de persoane, dar a fost inchisa cu multi ani in urma.

Sinagoga a fost inaugurata in 19 septembrie 1865, reinaugurata iarasi 9 ani mai tarziu, chiar de catre imparatul Franz Joseph I al Imperiului Austro-Ungar. Vreme de aproape 100 de ani, a deservit comunitatea evreiasca de rit neolog.

Sinagoga de pe strada Marasesti a fost inchisa la finele perioadei comuniste, pe masura ce majoritatea evreilor ramasi in oras au emigrat in Israel. Potrivit Wikipedia, cladirea a fost renovata la inceputul primului deceniu al secolului XXI. In anul 2001, Comunitatea evreilor din Timisoara a cedat Sinagoga pe o perioada de 50 de ani catre Societatea Filarmonica, dar apartine tot Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma bucur ca cineva citeste si comentariile articolelor!
    Wikipedia a consemnat corect: conform autorizatiei de construire emisa parca in 1999, in 2001, cladirea ar fi trebuit sa fie renovata, cu destinatia de Sala de concerte a Filarmonicii…
    Din pacate…

  2. Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

    • Fondurile europene nu pot fi obtinute de AGRAMATI ca tine! Oricum daca ai gasit unii fraieri la care sa le dai sfaturi, inseamna ca esti tare! 😀