Fermierii din Timis au inceput ‘campania’ de infiintare a Camerei Agricole. Viitoarea structura va prelua atributiile Directiei Agricole

TIMISOARA. Fermierii timiseni sunt in plina campanie de implementare a Camerelor agricole la „orase si sate”, dupa cum sunau cliseele agrare din alte vremuri, aceste structuri urmand sa preia din mers atributiile in teritoriu ale Directiei Agricole Timis.

Graba este cu atat mai mare cu cat, pana in data de 2 octombrie, trebuie organizate alegeri pentru Colegiul Judetean al Camerei Agricole, dar si pentru conducerile celorlalte Camere de la nivelul fiecarei localitati din judet. Intarzierea cu care se pune in aplicare legea privind infiintarea Camerelor agricole, initiata de comisarul european Dacian Cilos, tine de anumite blocaje care au aparut la nivelul Ministerului Finantelor, dar si in zona altor institutii centrale.

„Au fost trei obstacole. Primul s-a opus Ministerul de Finante, care trebuia sa dea niste bani pentru primele alegeri. Al doilea a fost presedintele tarii, care a obiectat invocand ca finantarea se face de la bugetul de stat. A treia obiectie a fost ca aceste structuri functioneaza ca ONG, dar sunt in realitate de drept privat. Personal, am discutat cu domnul presedinte Basescu si am clarificat lucrurile. in proiect se prevedea ca in componenta Camerelor vor fi absorbite persoanele disponibilizate din minister si din Directiile Agricole. Presedintele ne-a intrebat ce fel de restructurare si de disponibilizari facem, in aceste conditii. Am explicat ca noi vom lucra cu Camerele Agricole pe baza de contracte”, a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si unul dintre sustinatorii infocati ai infiintarii Camerelor Agricole.

Conform prevederilor Legii 283/2010, Camerele Agricole vor cuprinde reprezentanti din toate zonele societatii civile, de la preoti si politisti pana la primari si profesori, iar membrii acestor structuri vor fi toti fermierii inscrisi la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, care primesc subventii din surse nationale si europene, cu exceptia proprietarilor care au mai putin de un hectar de teren.

Pana in data de 12 septembrie se asteapta dosarele cu candidaturi

Printre specialistii in agricultura timiseni care si-au depus candidaturile pentru Colegiul Judetean al Camerei Agricole, for de conducere care va avea 25 de locuri, se afla si Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis, dar si fostul sef al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea, actualmente secretarul general al Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis.

Am refuzat sa fac parte din Consiliul National al Camerelor Agricole pentru a ramane sa ajut la revigorarea agriculturii din judetul meu. Din ce am vazut pana acum, sunt unii care vor sa faca parte din aceste Camere Agricole si sa faca treaba, dar si altii – pe care-i stiu de 20 de ani – care incearca sa se strecoare in aceste structuri pentru profituri personale. In majoritatea localitatilor din judet s-au creat comitetele de initiativa, iar pana in data de 12, luna aceasta, se asteapta depunerea candidaturilor. Fiecare candidat trebuie sa faca dovada ca e reprezentativ pentru organizatia din partea careia vine, dar este posibil sa avem si candidati independenti, care trebuie sa aiba minim 25 de sustinatori. Va dati seama, cei care vin din partea organizatiilor fermierilor au in spate 1.000, 2.000 de sustinatori, iar independentilor li se cere doar 25. Dupa ce se verifica dosarele, se va decide cine va face parte din aceste foruri de conducere ale Camerelor Agricole. Aceste structuri, care vor fi in subordinea consiliilor judetene, vor fi finantate in parte de la bugetul national, dar si din cotizatiile membrilor. Spre exemplu, daca se va da 5 euro pe hectar, la o comuna cu 10.000 de hectare se va aduna 50.000 de euro, bani suficienti pentru plata angajatilor Camerelor Agricole locale si a cotizatiilor la cele judetene si nationale”, ne-a declarat Viorel Matei, cu precizarea ca viitoarele Camere Agricole vor prelua aproape toate atributiile Directiilor Agricole, acestea ramanand doar cu atributii de inspectie si control.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. domle ! da sa fie fermieri , nu ciuri-buri cum sunt in alte locuri. spre exemplu in comuna sacalaz sau dat sole de pasune din pasunea comunala la asa zisi fermieri de cumetrie fie cu primarul fie cu fostul vice , doar ptr. a incasa binecuvenita subventie de 150 euro/ ha pasune . din banii astia 200 de lei se vor reintoarce in primarie cat de legal este?si ptr. ce ? asta doar dom’ primar si ,,fermierii” stiu ? in beregsau mare , strigator la cer , prin faptul ca i sa dat uni cioban nici mai mult si nici mai putin de 40 de ha de pasune , iar acesta nu are domiciliul in localitate si pastoreste numai 1000 de oi ???? ce sa fie oare. altuia din 400 de oi sau facut 800 si uite cum a luat si asta 40 de hectare !si nici unul nu fac lucrari de reinsamantere , taierea de spini, desecari, ….etc. bizar dar totusi adevarat , domnule primar ! ce spuneti ?

  2. Dar pe astia care dau pasunile dupa cum vrea ochii lor ! nu-i ia la intrebare nimeni????? totusi se duc niste bani europeni , in buzunarul celor ce nu fac nimic , decat ca sunt presurile primarilor. directia agricola , APIA , ETC…. va rog sa va sesizati ! sa se mai termine odata cu cheltuieli fara rost. oricum in cazul Sacalazului vom face plingere catre autoritatile judetene despre acest caz si chiar organele legal abilitate. vom face plingere si in cazul directiei agricole si APIA , care se pare ca sunt in mana cu acesti primari care le da dreptul.