Circ si arta stradala pe bani europeni la Timisoara, cu artisti talentati din Belgia, Franta, Italia si Romania

TIMISOARA. In incercarea de a promova circul si arta stradala in vestul tarii, Organizatia pentru Cultura si Arta Timisoara a convins Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale sa finanteze un proiect ce vizeaza organizarea de ateliere si schimburi de experienta cu alti tineri practicanti ai circului din Europa.

Astfel, “Creative dialog throught circus”, proiectul finantat cu aproape 9.000 de euro prin programul european de sustinere si promovare a educatiei non-formale Tineret in actiune, a permis aducerea la Timisoara a 24 de tineri din Belgia, Franta, Italia si Romania, care s-au convins la fata locului ca circul si arta stradala incepe sa devina o arta practicata si in Romania.

“Am scris acest proiect pentru a incerca sa eliminam prejudecatile legate de asa-zisii circari si sa promovam arta stradala si in Romania, in conditiile in care, in Europa, spectacolele de acest gen au devenit, deja, o obisnuinta. Cererea noastra s-a dovedit a fi eligibila, institutiile europene sprijina dezvoltarea educatiei non-formale, astfel ca am obtinut finantarea necesara invitarii la Timisoara a 12 tineri din tari ale UE si alti 12 tineri din Romania cu care, timp de o saptamana, am exersat initierea in circ si crearea de spectacol, ateliere la care au participat, in fiecare zi, peste 150 de copii din zona. Locul ales de noi pentru acest schimb de experienta interactiv a fost localitatea caraseana Dognecea, pentru pitorescul si potentialul locului”, ne-a declarat Imre Nagy, vicepresedintele OPAC si coordonatorul proiectului.

Activitatile din cadrul proiectului “Creative dialog throught circus” au inceput in data 1 august, iar in perioada 3 – 7 septembrie grupul tinerilor pasionati de circ si arta stradala s-au mutat la Dognecea.

“Timp de o saptamana ne-am gospodarit impreuna la scoala din Dognecea, unde am invatat sa gatim, sa exersam arta circului – prin ateliere cu durata de 3 ore, dimineata si seara – si sa ne distram creativ impreuna. La activitatile noastre au participat, in fiecare zi, zeci de copii din Timisoara, Resita, Bocsa, Dognecea si alte localitati din zona”, mai spune Imre Nagy.

Acest atelier prelungit de circ se va finaliza sambata, 8 septembrie, la ora 20, in Piata Unirii, cand participantii straini si romani vor sustine un spectacol exotic unde-si vor demonstra maiestria. In paralel se va organiza o expozitie cu fotografii din timpul performance-urilor. Partenerii acestui proiect au fost Ecole de Cirque din Bruxelles, Casa de Clovni si The Serious RoadTrip Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.