Liliana Onet, subprefect de Timis: Cand m-am intors din Bucuresti m-am simtit foarte izolata aici, la Timisoara…

Subprefectul judetului Timis are 42 de ani si a fost propusa pentru functia de subprefect de catre PNL. A fost sustinuta pentru acest post de presedintele PNL Timis, Nicolae Robu. Este licentiata in drept si timp de 12 ani a ocupat nu mai putin de 11 posturi in diferite institutii publice.


Doamna subprefect, ce va recomanda in functia de subprefect al judetului Timis?
Da, buna intrebare, s-au pus de foarte multe ori intrebarile acestea, mai ales la nominalizarea mea de catre PNL,  atunci cand s-a facut. Cred ca domnul presedinte Robu, atunci cand m-a nominalizat a spus niste lucruri in ce ma priveste si ceea ce m-a recomandat la acel moment pentru aceasta functie si anume faptul ca trebuia sa indeplinesc niste criterii, sa fiu functionar public, in primul rand, sa am cursul de inalti functionari publici,  fiindca atunci numirea s-a facut foarte rapid, nu putea sa fie numita in aceasta functie decat o persoana care era functionar public pentru a putea fi detasata. in afara de aceasta, am studii juridice, lucrez in administratie de 12 ani, am lucrat in diverse institutii ale statului si pe diverse functii, am avut o perioada in care am lucrat in Bucuresti in administratia publica centrala, in doua institutii publice foarte importante, si anume Casa Nationala de Asigurari de Sanatate unde am fost consiliera presedintelui Casei Nationale pe probleme juridice si de Resurse Umane, si cea de-a doua institutie importanta in care am lucrat a fost Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor unde am indeplinit functia de director de cabinet al secretarului de stat.

Pe de alta parte, eu m-am uitat in CV-ul dvs, si pot sa enumar si alte functii in care nu ati stat foarte mult.
Cea mai mare durata de activitate am avut-o la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis. Acesta a fost motivul pentru care am si plecat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si a fost criteriul pe care presedintele Casei de atunci l-a pus pentru a avea un consilier, dorea sa fie o persoana din interiorul sistemului, sa fie jurist si sa cunoasca sistemul.

Revin la ideea mea, in CV-ul dvs. apare ca ati fost 7 luni vames. Intre decembrie 1999 si iulie 2000. Ati fost 4 luni expert vamal. Intre august si noiembrie 2000 si 5 luni consilier juridic la Agentia de Valorificare a Activelor Bancare intre decembrie 2000 si aprilie 2001. 3 luni la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor intre martie 2007 si mai 2007.  Ce s-a intamplat, de ce ati plecat atat de repede din aceste functii?
In momentul in care la Casa Nationala de Asigurari s-au facut schimbari si presedintele Casei a fost eliberat din functie, dupa cum bine stiti, presedintele, demnitarul pleaca impreuna cu cabinetul. Am fost eliberata din functie impreuna cu demnitarul. In acel moment am decis sa ma intorc inapoi la Timisoara, dar mi s-a oferit un post la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, la acea vreme secretar de stat acolo era domnul Petrisor Morar care este de la Timisoara, dansul ma cunostea, a aflat ca eu intentionez sa ma intorc inapoi la Timisoara, m-a contactat, avea liber postul de director de cabinet si mi-a oferit acest post. Dupa 3 luni, domnul Petrisor Morar a fost eliberat din functie. S-a intamplat iesirea de la guvernare a PDL-ului si in acel moment am fost eliberata si eu din functie.

Si vames, expert vamal?
Primul meu job dupa terminarea facultatii a fost la Vama Timisoara, am dat concurs la Bucuresti, la Autoritatea Nationala a Vamilor, am fost angajata ca si inspector vamal pe control documentar la Vama Timisoara. Dupa 7 sau 8 luni, s-au facut restructurari de personal, pe vremea ministrului Remes, si criteriile au fost urmatoarele: ultimii veniti, primii plecati! In momentul in care am fost eliberata din functie s-au facut la Bucuresti niste cursuri si a fost un concurs pentru expert vamal. Am fost la Bucuresti, cursul a durat vreo doua saptamani, am dat concurs si am primit atestat de expert vamal.

Cum v-ati apropiat de lumea politica, pentru ca administratia e in stransa legatura cu politica din pacate. Care a fost prima tangenta?
Eu am fost membru in Partidul National Liberal, in momentul de fata nu mai sunt, dar intrasem in PNL inca din perioada studentiei, in anul II de facultate, prin 2005-2006. Fiind studenta la drept am lucrat la cabinetul parlamentar al domnului Ovidiu Draganescu, si am lucrat la acest cabinet pana la terminarea facultatii.

Pe Nicolae Robu cum l-ati cunoscut?
L-am cunoscut la partid. In perioada in care dumnealui a venit in PNL eu eram la Bucuresti, dar ne-am cunoscut chiar atunci pentru ca in weekend cand venea de la Bucuresti treceam pe la partid si ne intalneam. De multe ori calatoaream impreuna pe avion, dansul fiind parlamentar la vremea aceea.

V-am intrebat cum l-ati cunoscut pentru ca toti cei care au fost propusi de Robu in functii importante sunt apropiati de-ai lui. Diaconu, viceprimarul Timisoarei si vicepresedintele CJT i-au fost studenti…
Ne-am cunsocut strict la partid. Nu ne cunosteam inainte. Cred ca decizia de a ma promova a fost strict profesionala.

Cat aveti de gand sa ramaneti in functie?
Din punctul meu de vedere, vom ramane in aceeasi formula cu domnul prefect si dupa alegeri, pentru inca 4 ani. Daca nu, asta este, schimbarile se fac de la Bucuresti.

Ati declarat ca veti incerca sa promovati un alt fel de a face administratie fata de ce a existat pana acum in Timis. La ce va refereati?
Din punctul meu de vedere, domnul prefect Bacala mi s-a parut un prefect destul de sters. Nu stiu daca folosesc un cuvant bun sau nu. Poate nu am fost eu foarte atenta la activitatea dumnealui. Dar nu mi s-a parut un prefect activ, cu initiative. Asta nu inseamna ca nu a avut activitate. Poate nu a stiut sa comunice foarte bine cu presa sau cu cetatenii.

Un prefect trebuie sa fie vizibil?
Un prefect trebuie sa fie implicat, nu neaparat vazut.

Pai il acuzati pe Bacala tocmai de asta…
Pai mie mi-a parut un prefect sters. El poate a fost implicat, dar nu a stiut sa comunice prin presa acest lucru. Eu am gasit in prefectura comisii care nu s-au intalnit de ani de zile.

Cum ar fi?
Cum ar fi comisia de incluziune sociala. Eu am convocat-o acum 2 luni… Nu stiam foarte multe despre aceasta comisie… I-am chemat pe toti cei implicati si au spus ca nu s-au mai intalnit de vreo 2 ani.

Eu tot nu am inteles ce vreti sa schimbati… Vreti sa fiti mai vizibila? Pai ziceati ca nu e important sa fii vizibil ci implicat. Ori dumneavoastra spuneati ca poate si Bacala a fost implicat, dar nu a fost vizibil…
De cand am venit aici si a venit si domnul prefect Dogariu am incercat sa avem cat mai multe intalniri, sa punem in miscare toate aceste comisii care au un rol important in bunul mers al judetului. Am incercat sa ne intalnim cu sefii de la institutiile publice deconcentrate. Mi-am propus sa vizitez toate aceste institutii sa vad ce probleme au si cum le putem ajuta sa le rezolve.

Va citez o declaratie a dumneavoastra pe care am sa va rog sa o comentati un pic: “Vreau sa ma implic pe partea de cultura sa vedem cu ce institutii putem colabora, astfel incat judetul sa aiba viata culturala…”
Acesta a fost si este un proiect al meu. Din pacate nu am putut sa ma ocup de el deoarece am fost implicata foarte mult in organizarea celor trei alegeri. Am deja in vedere niste lucruri, o sa incerc sa ma intalnesc cu cei de la primarie si consilul judetean care au atributii pe acest domeniu si o sa vedem cu ce putem ajuta viata culturala a Timisoarei.

Aceasta viata lipseste?
Nu cred ca lipseste… Totusi, cand  m-am intors din Bucuresti m-am simtit foarte izolata aici, la Timisoara… Am simtit ca Timisoara se misca foarte incet din acest punct de vedere. La Bucuresti erau mereu evenimente culturale la care puteai sa mergi, or aici nu prea sunt.

Regretati Bucurestiul?
(… ezita, n.red.) Nu neaparat… Dar m-am simtit foarte bine la Bucuresti. M-am integrat foarte bine la Bucuresti. Eu nu sufar de sindromul patriotismului local exagerat. Asta nu inseamna ca nu ma simt bine aici in Timisoara.

Cum decurge o zi din munca de subprefect? Ce ati facut ieri de exemplu?
Ieri? Hm… (ezita din nou, n. red.) Stati ca ieri am avut o zi foarte lunga si foarte incarcata… Pai… (pauza stanjenitoare vreo 10 secunde, n.red.)

Daca va este greu sa va amintiti, spuneti-ne ce program aveti azi…
Pai am ajuns la lucru si am avut o sedinta cu domnul prefect de vreo 30 de minute in care am stabilit programul si ce avem de facut – o astfel de sedinta avem in fiecare zi – apoi am pregatit subiectele pe care le-am abordat la conferinta de presa, am tinut conferinta de presa, apoi am semnat apostilele, care sunt zilnic vreo 30  pana la 50, am discutat cu doi directori de servicii din prefectura despre ce urmeaza sa facem in zilele urmatoare, am avut o discutie cu o jurista despre ordinea de zi a sedintei Comisiei de Fond Funciar, acum va acord dumneavoastra acest interviu, iar dupa ce o sa terminam interviul, o sa merg la o sedinta cu cei de la OCPI.

Programul este de la 8 la 16?
Da, dar aproape in fiecare zi depasesc ora 16. Plus ca pe langa munca de birou, aproape in fiecare seara sunt diferite evenimente la care sunt invitata sa particip.

Ati lucrat 12 ani in administratie in diferite posturi. Se spune ca administratia este corupta. De cate ori vi s-a oferit spaga?
Nu mi s-a oferit niciodata spaga. Nici nu stiu cum as fi reactionat.

Nici cat ati fost vames?
Nu. Vai, in perioada aia la inceput nici nu am avut stampila, trei sau patru luni din sapte cat am fost vames…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Auzi mai fufo, du-te la naiba in Bucurestiul tau si lasa-ne pe noi in pace daca te simti izolata la Timisoara…. LASA-NE!

  2. Vedeta mare, a schimbat 11 locui de munca in 12 ani, da, e perfecta in politica, ca oricum habar nu are de nimic.
    Alta sinecurista de partid.

  3. O alta fufa , ,,profesionista,,.In 12 ani, 12 posturi? Cred ca e record national.
    Este o buna continuatoare a fostului prefect Pacala.
    Bataia de joc a miticilor la adresa Banatului continua cu voiosie.

  4. Un adevarat „profesionist”. 12 locuri de munca in 11 ani. O performanta de om repetent. E buna in toate dar in nimic concret. Viitorul suna bine…

  5. Ar fi interesant de aflat despre efectele prezentei si „activitatii” acestei carieriste asupra celor care au fost blagosloviti cu prezenta ei in puzderia de slujbe avute.

  6. functionra asta a fost la tibiscus, o bomba de facultate si in rest doar cariera si cariera…iar timisul curge si fara prefectura, care este o remanenta de suprapunere cu alta, ce se cheama si ordonator de credite si care este doar o adfunatura de idioti promovati pe lsite de partid, grupuri infractionale organizate cu titlu de consiliu ..si asa mai departe. reorganizarea adtiva nu se face cu bombe de fufe si bombe de diplome de drept, dar sa vedeti la juzi, pe unde au trecut la scoala si treceti dunarea de nu nimeriti belgradul…