Rugby: 1972-2012, Povestea merge mai departe. Timisoara aniverseaza sambata 40 de ani de la castigarea ultimului titlu

Jucatorii care in 1972 ridicau cel mai important trofeu intern deasupra capului vor reveni sambata, pentru cateva minute, pe gazon. Pe acelasi gazon pe care elevii lui Chester Williams vor incerca sa bifeze, in aceeasi zi, inca un pas in lupta spre castigarea SuperLigii.

Pe 12 iunie 1972 Timisoara a fost in sarbatoare. Un grup de 22 de baieti au scos in strada sute de oameni. Cu flori, drapele si lozinci, timisorenii au asteptat la gara ”perlele rugbyului romanesc”, asa cum au fost numiti in presa vremii jucatorii de la Universitatea Timisoara, cei care au reusit performanta de a aduce pentru prima oara in provincie titlul national la rugby. Duta, Szasz, Candrea, Peter, Suciu, Ghetu, Iacob, Ceaus, Tatucu, Nedelcu, Vollman, Rascanu, Priess, Ionica, Ene, Malancu, Neiss, Popovici, Vlad, Ionita, Arsene au luat fata echipelor din Bucuresti, Steaua, Dinamo si Grivita, cele care in ultimii ani isi impartisera intre ele trofeele. „Dupa 58 de ani de rugby in Romania. Primul titlu – Provinciei prin Universitatea Timisoara“, a scris atunci revista „Sportul”. „Sa invingi adversarul, sa invingi arbitrajul, sa invingi atmosfera, orice. si sa obtii titlul! Cum? Prin vointa, prin pregatire si prin valoare. Asa am izbutit noi sa fim mai buni decat toti. Asa s-a intimplat in ’72, cand am fost prima echipa din provincie care castiga un titlu la rugby”, si-a amintit Petru Laichici, cel care a fost seful sectiei de rugby a Universitatii vreme de peste 30 de ani.

Echipa campioana s-a format in anii ’67-’68. In acei patru-cinci ani, s-a ajuns in situatia ca, pe teren, fiecare stia exact ce trebuie si ce are de facut. Noi nu pierdeam meciuri. Noi oriunde mergeam, mergeam sa castigam. Exista o unitate extraordinara si nu existau pretentii. In acea echipa care a castigat titlul erau doi salariati, absolventi de facultate: Tatucu, care era profesor la Chisoda si Neiss, asistent la Facultatea de Mecanica. Ceilalti toti erau studenti care traiau dintr-o cartela si stateau patru in camera in camine din Complex. Mergeam in deplasari cu trenul, porneam la Iasi sambata dimineata si ajungeam seara la noua acolo. A doua zi dimineata jucam, dupa care ocoleam prin Bucuresti si ajungeam acasa luni, cu trenul vagon de clasa. Astea au fost conditiile pentru noi. Si cu toate astea s-a putut obtine performanta”, a mai povestit Laichici.
Noi eram mai amatori comparativ cu cei de acum. Dar atmosfera era frumoasa, eram adunati din toata tara, nea Mitica Antonescu, care a fost antrenor a reusit sa ne adune si sa faca o echipa. A fost o perioada foarte frumoasa, imi amintesc cu mare placere de clipele petrecute atunci”, a rememorat fostul taloneur al Universitatii Timisoara din anii ’70, Octavian Vlad.

Meciul decisiv contra Petrosaniului
Stiinta Timisoara a iesit campioana cu doua etape inaintea finalului de sezon, gratie victoriei cu 22-12, inregistrate in fata a peste 6.000 de spectatori, impotriva echipei studentesti din Petrosani, dupa un meci dramatic, cu rasturnari de scor (6-0, 6-9, 18-9, 22-12), o eliminare (Marinescu de la Stiinta, min. 47) si un raport al eseurilor de 4-1 (Vollman, Tatucu, Popovici, Suciu – Abribula). Inainte de a ajunge in acest punct insa, banatenii au fost nevoiti sa lupte si cu Ministerul. „Noi incepuseram atunci toamna destul de bine si ajunsesem, in decembrie, sa fim pe locul doi, dupa Petrosani. Ei aveau un antrenor foarte ambitios si care se tinea de toate smecheriile sa poata lua titlul, astfel ca a cerut la Ministerul invatamantului ca toate echipele studentesti, intre care eram inclusi si noi sa ajute Petrosaniul sa ia titlul si Clujul sa scape de la retrogradare. Noi am intervenit atunci si am spus ca, cel putin sanse egale avem si noi si ca ceea ce se cere nu e posibil. Sigur, asta ne-a atras niste deranjuri de la Minister, dar am mers in continuare. Am fost cap la cap pana in antepenultima etapa, cand am avut meciul direct. Noi l-am castigat. si apoi, ca sa nu mai pierdem titlul trebuia ca din ultimele doua deplasari sa castigam una”, a rememorat Petru Laichici.

Primire cu flori si Gaudeamus
In ultimele doua jocuri din sezonul ’71-’72, studentii timisoreni au invins pe Rulmentul Barlad (10-4) si pe Farul (15-13). La revenirea dupa meciul de la Barlad, la gara din Timisoara, un grup de cateva sute de suporteri i-au intampinat cu buchete de flori si „Gaudeamus Igitur“ pe rubystii de la Universitatea. „Am mers de la gara pana la Universitate pe jos. A fost bucurie mare, cantece studentesti, foarte frumos. Nicolae Benga era un student, care organiza galeria la meciuri si el a scris atunci mare un mesaj pe o tabla la intrarea in caminul 6 unde locuiam noi: «Trecatorule, opreste-te un moment si inclina-te in fata usii caminului unde traiesc perlele rugby-ului romanesc»”, a povestit Iuliu Peter fosta uvertura a stiintei.

Recompensa: 1.300 de lei si un suc
Campionii Timisoarei nu au primit recompense banesti semnificative atunci. „1.300 de lei ne-a dat clubul, in rest nu au fost recompense. Am fost in vizita si la primul-secretar Mihai Telescu, ne-a primit, ne-a dat un Pepsi, ca atunci nu se gasea, si strangeri de mana. Si ni s-a promis ca ni se va da cate o locuinta ca sa ne convinga sa ramanem la Timisoara, pentru ca majoritatea nu eram de aici”, a mai povestit Octavian Vlad. Rugbystii Universitatii au primit trofeul, tricourile de campioni si medaliile in cadrul unei festivitati organizate pe stadionul stiinta. Trofeul de atunci s-a pierdut insa. „Clubul s-a mutat de trei ori si cei care trebuiau sa aiba grija de el nu i-a interesat, nimeni nu mai stie nimic de acel trofeu”, a spus Petru Laichici.

Timisoara are sanse acum, insa sa primeasca un nou trofeu de campioana la rugby, prin RCM. Echipa lui Chester Williams se afla pe primul loc in clasamentul play-off-ului, in cadrul caruia mai are de jucat doua meciuri: acasa cu Farul si in deplasare, cu Baia Mare. Dupa felul in care arata ierarhia in acest moment, RCM are foarte mari sanse sa joace si semifinala acasa. „Le-as dori colegilor de acum sa guste si ei din bucuria momentului care l-am gustat noi cand am castigat titlul, acum 40 de ani. A fost cel mai frumos moment”, a spus fostul fundas al echipei campioane din ’72, Nicolae Duta.

Spectacol rugbystic, sambata, la Stadionul Gheorghe Rascanu
Rugbyul din anii ’70 si cel din prezent se vor intalni sambata aceasta la stadionul din Ronat, chiar daca nu intr-un meci direct. RCM va juca de la ora 10 meciul oficial cu Farul Constanta, iar apoi rugbystii campioni din ’72 si alti fosti jucatori ai Universitatii Timisoara vor evolua intr-un meci demonstrativ. Initiatorul proiectului „Rugby 40 Old Boys”, Nicolae Strambeanu, impreuna cu fostul conducator al clubului, Petru Laichici, si oranizatorul evenimentului, Liana Marin, isi propun astfel marcarea unei traditii care sa promoveze rugby-ul la orice varsta si sa evidentieze performantele clubului. Pe stadionul „Gheorghe Rascanu“ se anunta un adevarat spectacol care va fi completat de un show aviatic, workshoppuri sportive pentru copii, un numar de magie oferit de Magicianul Augustin, dar si concursuri cu premii, constand in vacante. Evenimentul se va incheia cu un concert Pasarea Colibri. Intrarea este libera.

Rugby-ul incearca sa ofere „O sansa la viata”
Evenimentul de sambata va avea si o latura caritabila. RCM Timisoara va da startul licitatiei organizate pentru Ion Constantin, un tanar de 21 de ani, pentru care sanatatea a devenit singurul motiv de a lupta. Ion a fost diagnosticat cu o boala foarte grava: osteosarcom femural si are nevoie urgenta de o interventie chirurgicala in valoare de 70.000 euro, la o clinica din Viena.

 

Citeste mai multe pe www.fortaviola.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Iar vom umple tribuna si stadionul ca dovada de apreciere pentru jucatorii din 1972, cei de astazi si din tot intervalul asta, plus cei din viitor care pot fi din copii de mingi de acum. Sunt foarte iuti si agili.