Ciprian Bogdan, director Spitalul Judetean Timisoara: Primim cu 15 – 20% mai putini bani dacat spitalele aproape identice din Bucuresti

Ciprian Bogdan, managerul Spitalul Judetean Timisoara, are 32 de ani si este cel mai tanar manager pe care l-a avut cel mai mare spital din vestul tarii. Este consilier local din partea PNL si a mai ocupat timp de 2 ani functia de director al Spitalului CFR din Timisoara.

Care este cea mai mare problema pe care o are Spitalul Judetean?

Cea mai mare problema pe care o spitalul este subfinantarea. Este o subfinantare cronica de cel putin 10 ani. Spitalul Judetean e un spital pe spatele caruia stau cel putin patru judete. E vorba despre cazuri grave, cazuri care depasesc cu mult valoarea medie decontata de casa de asigurari. Aici discutam despre accidente grave, explozii in mina, arsi si asa mai departe. in general, toate aceste cazuri din Arad, Caras, Hunedoara si chiar Severin vin aici la Timisoara. Noi avem si elicopter acum si acest lucru ne face sa avem multi pacienti. Situatia accestor pacienti s-a imbunatatit simtitor. Pana acum nu stateam bine la acest capitol, dar de cand cu SMURD-ul nu mai sunt probleme. La fel s-a modernizat si Unitatea de Primire Urgente si nici aici nu mai sunt probleme. Din UPU, pacientul ajunge in Terapie Intensiva si de acolo mai departe in spital, adica pe bugetul general al spitalului, buget care este subfinantat. Ca sa va dati seama mai exact despre ce vorbesc, va spun ca noi primim cu 15-20% mai putini bani ca si spitalele aproape identice din Bucuresti. Nici nu ma gandesc cu cat primim mai putin ca un spital din Ungaria sau Austria…

De ce se intampla asta?

Pai ni se spune ca e pe baza de istorie… Adica s-a facut o greseala acum 10 ani si de aceea noi tot suferim. Spitalul nu are datorii doar de cand a fost director doctorul Noditi sau doctorul Avram. Spitalul are datorii din ani ’90. Acum, eu nu cred ca toti directorii de la Judetean au fost prosti manageri sau iresponsabili! E clar ca este o problema cu finantarea spitalului. Noi suntem finantati la acelasi nivel ca si spitalele din Arad sau Deva. Dar ei ne trimit pacientii noua pentru ca nu pot sa rezolve cazurile.

Revin, de ce se intampla asta?

E simplu: cei mai mari profesori sunt in Bucuresti… Ei sunt mai aproape de Guvern, de Casa de Asigurari de Sanatate, de Ministerul Sanatatii… Acum multi ani au facut un lobby mai puternic, au fost mai influenti si asa ca au primit mai multi bani si de atunci se merge pe date istorice. Eu cand merg sa imi negociez contractul nu pot sa cer pentru Judetean cu 20% in plus, cand media mea pe ultimii ani a fost atat! Asta in ciuda faptului ca eu contractez 40.000 de cazuri pe an si eu rezolv 43.000 sau 45.000. Diferenta aceea dintre ce contractez si ceea ce rezolv nu mi-a platit-o nimeni niciodata… Ganditi-va ca spitalul are datorii curente de vreo 21 de milioane de lei, iar valoarea serviciilor medicale realizate, dar nedecontate de casa pentru ca au fost realizate peste numarul din contract este de aproape 25 de milioane de lei.

Si sumele acestea nu au fost achitate niciodata?

Acum cativa ani au fost achitate o parte din datorii, dar intre timp s-au facut altele…

Va exista vreodata un punct zero cu aceste datorii?

Punct zero a mai fost de-a lungul timpului pentru judetean… de vreo doua ori.

Pai atunci inseamna ca subfinantarea nu este singura problema…

Nu spun nu, e posibil sa fie, dar cea mai mare e subfinantarea. Eu de exemplu luna asta am contractate 3.000 de cazuri. Mie imi vin 3.500 de cazuri. Ce fac cu cei 500 de pacienti? Nu am cum sa nu-i tratez… Exista un ordin care spune sa programez pacientii. Dar nu exista criterii pentru programari… Nu pot sa fac doar eu programari, daca restul nu programeaza, la Arad sau Deva… si atunci ajungem la situatia in care se achita datoriile istorice, dar mereu se fac altele. Banii in sanatate vin de la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Acest fond e compus din ceea ce achitam cu totii ca angajati, ca si CAS si tot ce achita si angajatorii. Din acesti bani se asigura toata asistenta medicala din Romania. De stat si o parte din cea privata.

Pai de ce se plateste si asistenta medicala la privat din acest fond?

Nu vreau sa comentez acest aspect…

Pai de ce?

Nu sunt eu in masura sa comentez acest aspect. Asa s-a decis la nivel de minister…

Pai la Judetean nu puteti face analizele ce se fac in privat?

Ba da. La Judetean, in laboratoarele de aici, putem face cel putin jumatate din analizele ce se fac si se platesc de catre casa la privati.

Pai si atunci?

(… zambeste amar, n. red.) Prefer sa nu comentez…

Eu zic ca e si o problema de management in sistemul sanitar. In privat e simplu, nu poti sa cheltui mai mult decat ai, pentru ca dai faliment. De ce nu se intampla la fel si in sanatate?

(… ezita. n. red.) si atunci ce fac? In data de 15 inchid poarta spitalului si le spun gata, veniti luna viitoare?

Nu… Cheltuiti cu intelepciune banii pe care ii aveti alocati si nu risipiti!

Noi in momentul de fata suntem in urmatoarea situatie: 72% din cheltuielile spitalului sunt cheltuielile cu personalul, adica salariile! tineti dumneavoastra o firma privata cu 72% cheltuieli de personal… Mai am vreo 8 la suta utilitati, care trebuie sa le platesc pentru ca nu am voie sa am datorii la utilitati… Am o marja de 15-20% din buget care reprezinta de fapt servicii si materiale. De unde sa reducem? De exemplu, necesarul de medicamente pe luna este de vreun milion de lei noi. Noi avem cam 600.000 de lei pentru medicamente… De unde sa taiem?

Cei din sistemul sanitar au multe argumente. Poate unele dintre ele sunt logice si justificate si justificante! Ce vina are un pacient care si-a platit toata viata contributiile la timp, care pana acum nu a beneficiat de asistenta medicala si acum are o problema, vine la spital si dumneavoastra il trimiteti la farmacie sa cumpere medicamente si alte materiale sanitare pentru ca nu aveti in spital?

Pacientul nu are nicio vina…

Pai de ce o faceti atunci? Nu este corect fata de pacient…

De acord cu dumneavoastra, dar eu v-am explicat cum sta treaba… Eu incerc sa fac tot ce pot ca sa fie mai bine… E o situatie anormala si eu am mai spus-o. Oamenii pot sa isi ceara banii inapoi. Unii o fac, altii nu, unii ne dau in judecata… Bine ca nu o fac toti pentru ca o sa ne bage in incapacitate de plata. E clar ca e o problema de sistem si pacientul nu are nicio vina. Daca o sa finantam putin mai bine sistemul, probabil ca lucrurile se vor imbunatati.

Cuvantul cheie este „probabil”… Eu cred ca si daca veti baga mai multi bani in sistem tot nu vor ajunge.

Au mai fost dicutii referitoare la faptul ca oricati bani ai baga in sistemul sanitar, tot nu ar fi suficient. Situatia asta e si in alte tari. in Germania sunt de asemenea probleme, dar nu la acest nivel…

Se discuta despre coplata. Vi se pare corect sa se apeleze din nou la pacient pentru a aduce bani in plus in sistem?

Coplata exista in multe tari din UE… Eu zic ca e buna doar dintr-un anumit punct de vedere… Sa opresti abuzul fata de sistem… Adica daca ai fost luna asta la medic, esti vindecat si peste o saptamana mergi iara la doctor, ei bine, atunci trebuie sa platesti!

Si asa se va aplica in Romania?

Nu. Din cate am vazut eu, se va aplica la fel pentru toata lumea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.