Palmaresul Politehnicii – miraj pentru timisoreni. Vezi cum poate ajunge palmaresul istoric la ACS Poli

In urma cu cativa ani, timisorenii tanjeau dupa palmaresul Politehnicii. Cand, in sfarsit, istoria Politehnicii parea ca a revenit la Timisoara, a disparut echipa. Acum „pe fiecare stadion din oras este cate o Poli, dar niciuna nu este adevarata Poli”, spunea un suporter.

Istoria de 90 de ani a adevaratei Politehnici se afla pentru moment in mainile lui Marian Iancu, dar acesta spune ca vrea sa o inapoieze Timisoarei, prin noul club pus pe picioare de autoritati.

Iancu spune ca ACS Poli  ar putea beneficia de palmaresul istoric al vechii Politehnici printr-o operatiune juridica simpla: o fuziune cu asociatia care apartine lui Viorel Boit, ASFC Politehnica  si care a fost recunoscuta de TAS ca fiind continuatoarea echipei infiintate in 1921.

„Din punct de vedere juridic sunt doua societati non-profit ASFC Politehnica Timisoara, condusa de Boit si actualul ACS Poli care pot fuziona pentru ca sunt doua organisme non-profit si le da voie legea. E o operatiune juridica simpla, usor de facut si nu dureaza foarte mult. ASFC n-are nicio obligatie, nicio datorie, nu a functionat in fotbal si nu este in fotbal de multi ani, ACS Poli este nou infiintata, iar prin fuziunea celor doua in fata unei instante de judecata, specializata pe astfel de fuziuni, palmaresul intra in posesia celor de la ACS Poli”, spune Iancu.

Asociatia ASFC al carei presedinte este Boit, se afla insa in  prezent legata printr-un contract de asociere in participatiune de fosta societate a lui Marian Iancu, FC Timisoara. Dar seful BKP promite ca va desfiinta acel contract in momentul in care autoritatile locale, implicate la ACS vor face demersurile pentru fuziune. Iancu cere in schimb doar banii cheltuiti pentru obtinerea palmaresului.

„Intr-adevar, ASFC-ul domnului Boit este sub contract de asociere in participatiune cu clubul pe care il conduc, dar odata ce se va face acea fuziune, voi fi de acord sa ma asez la masa si sa desfiintam acel contract pe care il am cu ASFC. Singura mea doleanta va fi doar sa recuperam sumele pe care le-am cheltuit ca sa rezolvam situatia palmaresului. Asta cu deconturi bine definite, dovedite din punct de vedere economic prin platile pe care le-am facut in instantele civile, sportive, la TAS… Nu e vorba de o suma  foarte mare, e vorba de cateva sute de mii de euro”, a explicat Iancu.

Ar putea atrage fuziunea dintre ACS si ASFC datoriile vechii societati?

Fuziunea dintre ACS si ASFC este vazuta cu unele retineri la Timisoara. Semnul de intrebare este daca noul club ACS Poli, devenind Politehnica Timisoara in urma fuziunii cu asociatia lui Boit nu si-ar atrage datoriile si implicit sanctiunile vechii societati conduse de Marian Iancu.

Juristul FRF, Adrian Stangaciu a evitat sa se pronunte in privinta eventualelor consecinte. „Juridic, nu ar fi probleme, ca legislatie de drept comun s-ar putea face o fuziune intre cele doua asociatii, dar nu stiu exact si nu as putea sa ma pronunt fara sa vad actele cu privire la alte probleme care ar putea  sa apara. Teoretic, ar putea sa apara ceva probleme legate de datoriile pe care le are la sportivi sau la alte cluburi celalata societate, sa considere FIFA ca prin acea fuziune ar putea fi continuatoarea vechii societati. FIFA deseori a invocat acest lucru in alte cazuri. Noi, ca Federatie, nu avem pentru ce sa intervenim daca nu se schimba nimic, nu exista o shimbare de forma juridica”, a spus Stangaciu.

Temerile ca fuziunea dintre ACS Poli si ASFC Politehnica ar putea atrage dupa sine problemele pe care le are vechea societate a lui Marian Iancu sunt respinse categoric insa de seful BKP.

„Nu are cum sa-i confunde cineva cu clubul pe care il conduc daca se face acea fuziune. Societatea pe care o conduc suporta sanctiunile, am fost eliminati din toate competitiile suntem obligati sa platim toate daunele… Eu am platit pentru datoriile clubului lui Dobos dar era altceva, era vorba de  preluarea unei societati. Or, in cazul de fata, ASCF nu are nicio legatura cu datoriile de pe societatea mea, nu are nicio obligatie la nimeni”, a explicat Iancu.

Seful fostei prim-divizionare timisorene a acordat printr-un act oficial trimis la FRF dreptul de a folosi numele de „Poli” si culorile alb-negru asociate acestui nume noului proiect fotbalistic la care s-au implicat autoritatile locale, judetene si Universitatea Politehnica, pentru un an de zile, convins fiind ca pana atunci ACS Poli va avea deja dreptul juridic de folosinta a numelui si culorilor, conferit de palmares.

„Nu cred ca va mai fi nevoie sa prelungim, pentru ca pana la anul ei vor face fuziunea si vor intra in posesia dreptului de a folosi numele si culorile, juridic. Eu cred ca fuziunea se va face chiar in toamna asta, e in mana lor sa o faca, toata operatiunea poate sa dureze maximum doua-trei luni”.

Marian Iancu: „Zambon a fost obligat sa cedeze”

Iancu spune ca nu i-a fost deloc usor sa recupereze palmaresul istoric al lui Poli. Lupta a durat peste cinci ani de zile. In 2007 Iancu a facut contractul de asociere in participatiune cu ASFC Politehnica pentru a dobandi dreptul de a revendica palmaresul.

„In baza acelei asocieri in participatiune cu asociatia domnului Boit, clubul pe care l-am condus a primit practic dreptul din partea ASFC-ului sa porneasca toate demersurile, pe cheltuiala noastra, pentru a recupera palmaresul. A durat mult si nu a fost usor dar am reusit pana la urma sa demonstram unde se afla palmaresul. TAS a certificat in cele din urma ca palmaresul este la ASFC”, a spus Iancu.

Pana la decizia finala, insa, Iancu a avut de dus o lupta dura cu italianul Claudio Zambon. Totul s-a incheiat in 2010.

„El a cedat palmaresul pentru ca a fost obligat sa cedeze, s-a demonstrat reaua credinta si nu mai avea nicio sansa. Va spun in premiera. A fost cererea lui! El a cedat, cu obligatia mea de a nu continua. Am acceptat, desi mi-as fi dorit sa merg mai departe pentru ca in acel dosar era implicat si Kassai de la Federatie, dar am renuntat ca sa vina palmaresul mai repede la club, altfel s-ar fi prelungit inutil in instanta cel putin 7-8 luni. Va spun sigur, ce am facut noi in privinta palmaresului  nu ar fi reusit nimeni din Timisoara”, a declarat Iancu.

Rezultatele echipei lui Iancu, incluse in palmaresul Politehnicii

Palmaresul echipei infiintate in 1921 include si performantele reusite in ultimii ani de echipa patronata de Marian Iancu. „In palmares intra tot ce este dupa 2007, data cand am semnat contractul de asociere in participatiune cu ASFC Politehnica Timisoara”, a explicat Iancu.

Asadar cele doua finale de Cupa Romaniei (2007, 2009), titlul de vicecampiona si participarile in cupele europene ale fostei FC Timisoara vor fi parte din istoria lui Poli, care mai cuprinde alte patru finale de Cupa pierdute (1974, 1981, 1983, 1992), dar si doua castigate (1958, 1980).

ASU Politehnica, subiect de disputa

Daca lui ACS Poli Iancu i-a acordat dreptul de folosinta a numelui si culorilor, in ceea ce priveste echipa ASU Politehnica, cea care apartine tot de Universitatea Politehnica si joaca in Campionatul Judetean situatia este exact invers.

„Vor decide instantele sportive, daca au dreptul sa le foloseasca sau nu”, a spus Iancu. „Politehnica Timisoara nu poate sa fie decat un singur club, atat timp cat palmaresul o sa-l primeasca ACS Poli, echipa acesta nu are cum sa fie Politehnica, iar partea aceea a suporterilor care sustin aceea echipa e foarte bine ca sunt acolo, acolo e locul lor, isi merita locul. Aia e zona in care ei se pot misca. ACS Poli are nevoie de suporterii care vor veni, nu are nevoie de suporterii acestia. Eu stiu bine ce e in peluza aia. Stadionul Dan Paltinisanu se poate umple si fara ei”, a spus patronul fostei prim-divizonare care considera de suporterii care in prezent sustin ASU Politehnica sunt si cei care l-au  tradat aliindu-se in trecut  cu autoritatile locale si judetene, acesta fiind si motivul pentru care Iancu a decis sa plece de la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.