Tablourile intre ”se poarta” si ”imi place”! Cu ce ne impodobim peretii camerelor si cum alegem tablourile!

Este irelevant faptul ca ”se poarta” atunci cand vine vorba despre tablourile cu care ne decoram locuinta. Cel mai important este, in multe cazuri, ca tabloul sa ”se potriveasca” foarte bine cu decorul incaperii.

Acest lucru nu este insa valabil pentru iubitorii de arta care nu concep sa nu aiba in colectie un Grigorescu, un Matisse sau macar un mic desen al lui Pallady, ci este valabil pentru, sa le zicem, oamenii obisnuiti care doresc sa se bucure, in locuinta, de prezenta unei picturi sau a unui desen spectaculos.

Am putea spune ca in zilele noastre se poarta eclectismul, amestecul de stiluri. De fapt, se spune ca acest stil a aparut atunci cand oamenii au avut la dispozitie opere de arta, mobilier si obiecte decorative care apartineau atator stiluri, incat incercarea de a le combina a venit parca de la sine si a devenit chiar o necesitate.

Si cum revistele de amenajari interioare sunt pline de idei de tablouri ce pot fi agatate cu usurinta de un perete gol, alegerile sunt variate si la indemana oricui. Asadar, nimeni nu poate contesta ca oricui ii face placere, desi poate nu ne dam seama din prima clipa sau poate nu dorim sa recunoastem, sa privim o ”asortare” a tablourilor cu stilul incaperii.

Cum alegem tablourile pentru fiecare incapere a casei?

Designerii de interior fac unele recomandari atunci cand vine vorba despre modul in care alegem tablourile ce urmeaza sa le achizitionam si sa le expunem in diferite locuri din casa.

De exemplu, intr-un hol nu punem niciodata o pictura in ulei, sobra si mare, pentru ca riscam sa nu capete atentia cuvenita, din cauza grabei cu care un musafir trece prin acel hol, dar si a dimensiunilor acestei incaperi, care nu pemit un anume recul necesar admirarii ei. In acest spatiu sunt potrivite lucrari mici cum ar fi desenele sau gravurile care pot fi admirate la lumina unui singur bec.

In living este mai mult loc de desfasurare, insa este absolut necesar sa avem un tablou principal, mai mare, mai valoros, pus intr-un loc de cinste, poate deasupra canapelei sau, de ce nu, in dreptul mesei din zona de dining. Celelalte lucrari ii vor fi subordonate si din punctul de vedere al cromaticii sau al temei.

Nudurile nu au ce cauta nici pe hol, dar nici in living. Cea mai buna pozitie, pentru acestea este o zona mai privata a locuintei, cum ar fi dormitorul.

Tablouri inedite

Cei care doresc sa aiba tablouri mai deosebite se pot gandi fie sa si le confectioneze singuri, acasa, fie sa apeleze la cineva cu talent. Vorbim aici fie de tablouri care reprezinta diferite decupaje din hartie, fie de cele obtinute prin ”tehnica servetelului”.

Aceasta din urma nu este deloc greu de urmat. Se decupeaza din servetel modelul dorit, apoi alegem din cele trei straturi ale servetelului doar pe cel de deasupra, pe care este imprimat modelul. Aplicam un strat subtire de lac-adeziv pe suprafata pe care urmeaza sa o decoram si fixam servetelul care va fi netezit in prealabil pentru a nu ramane cu cute sau incretituri. Aplicam apoi un nou strat de lac-adeziv peste servetel pentru a fixa si proteja mai bine modelul.

Aplicarea se va face cu pensula lata, cu miscari dinspre centru inspre margini. Totul se realizeaza foarte usor si intr-un timp foarte scurt.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.