Infiintarea Camerei Agricole Timis, blocata de implicarea politicului in treburile fermierilor. Oficialii Ministerului Agriculturii acuza faptul ca, in mediul rural, Camerele Agricole au fost transformate in birouri electorale pentru partide

Calendarul infiintarii camerelor agricole din Romania a fost dat peste cap de politizarea excesiva a structurilor de putere care ar fi trebuit sa lucreze la implementarea Legii 283/2010, in ciuda faptului ca fermierii asteapta cu nerabdare aparitia acestei institutii reprezentative pentru agricultura romaneasca.

In Timis, termenul limita pentru alegerea membrilor Colegiului Judetean al Camerei Agricole a “expirat” de aproape trei saptamani, iar oficialii Ministerului Agriculturii inca nu au catadicsit sa fixeze o alta data pana la care fermierii banateni sa-si aleaga reprezentantii.

“Amanarea alegerilor la Camerele Agricole pentru primavara sau vara anului viitor nu inseamna altceva decat o implicare masiva a politicului in campania de infiintare a acestor structuri. Nu este posibil ca in aceasta organizatie a fermierilor sa incerce sa intre persoane care au simtit mirosul banilor, a castigurilor in plan personal, cei care au ocupat abuziv, in ultimii 20 de ani, locurile cuvenite specialistilor care stiu sa lucreze pamantul. Iar legea are destule prevederi controversate, care nu sunt pe placul agricultorilor, printre care si obligatia ca din Colegiul Judetean sa faca parte, cu locuri asigurate din start, reprezentanti ai unor institutii care au putine lucruri in comun cu aratul, semanatul si culesul recoltelor”, spune revoltat fostul director al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea.

In viziunea sa, batalia care tine pe loc infiintarea Camerelor Agricole se da in jurul gestionarii sumelor de milioane de euro alocate de la buget pentru punerea pe picioare a noilor structuri. Daca bugetul pentru alegeri este de doar 2 milioane de lei, pentru functionarea propriu-zisa a Camerelor in 2012 au fost alocate 12 milioane de euro, in timp ce pentru 2013 Ministerul Agriculturii a estimat un necesar de 25 milioane de euro.

Fondurile urmeaza a fi distribuite camerelor pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu Camera Agricola Nationala. Un alt motiv al amanarii pe o perioada nedeterminata a alegerilor la Camerele Agricole tine de dorinta sindicatelor din industria agroalimentara, care inca nu au rezolvat problema candidaturilor liderilor acestor organizatii, dar si de o serie de amendamente la lege propuse de unii politicieni, care sustin ca principala problema a functionarii Camerelor tine de finantare, in conditiile in care, pentru urmatorii doi ani, estimeaza costurile mentinerii in viata a acestor structuri la peste 40 de milioane de euro.

Tocmai de aceea se propune ca legea sa fie amendata, iar Camerele sa se infiinteze prin reorganizarea unor institutii deja existente, precum Directiile agricole judetene si fostele Oficii judetene de consultanta agricola. Nu in ultimul rand, oficiali ai Ministerului Agriculturii acuza faptul ca sediile Camerelor agricole au devenit locuri unde se face politica.

“Camerele agricole au devenit birouri electorale in mediul rural prin care unele partide isi fac politica, iar in viziunea noastra acestea trebuie sa functioneze cu si pentru agricultori”, si-a exprimat opinia si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.