Biroul de Credit este “bodyguardul” riscurilor din sistemul bancar

Raportarea rau-platnicilor la Biroul de Credit se face pentru restante mai mari de 10 lei si intarzieri la plata mai mari de 30 de zile, iar blocarea la credit se face pentru 4 ani

Acordarea unui imprumut bancar este conditionata, in ultimi ani, de trecerea solicitantului prin furcile caudine ale Biroului de Credit. Aceasta societate comerciala pe actiuni a devenit, in timp, o adevarata “sperietoare” pentru clientii din sistemul bancar, fiind binecunoscut faptul ca detine date confidentiale despre comportamentul de plata al solicitantului, respectiv daca si-a platit ratele la timp, daca are sume restante de achitat sau cat a intarziat cu platile la creditele anterioare.

Raportul despre istoricul de plata al unei persoane fizice poate bloca acordarea unui credit, cum se intampla frecvent, intrucat banca evalueaza capacitatea de plata a potentialului debitor si are posibilitatea de a nu-si asuma riscul unui imprumut neperformant. Din pacate, nu de putine ori, din exces de zel, functionarii bancari raporteaza la Biroul de Credit date false sau sume restante de ordinul a catorva lei, motiv pentru care pe lista neagra a imprumuturilor bancare ajung persoane cu un comportament de plata exemplar.

“Am avut surpriza ca o solicitare de credit facuta la o banca din oras sa-mi fie respinsa pe motiv ca numele meu apare in evidenta Biroului de Credit. Nu aveam cunostinta despre acest lucru, asa ca am cerut informatii detaliate despre acest refuz. Astfel am aflat ca, fara sa mi se fi comunicat, ultima banca de unde luasem un imprumut in urma cu cativa ani m-a raportat la Biroul de Credit pentru o restanta de 12 lei, care reprezenta comisionul administrarii contului meu! Procedura sesizarii Biroului de Credit asupra unei erori este destul de complicata, dureaza destul timp pana primesti un certificat de buna purtare, astfel ca am renuntat la ideea de a mai lua bani de la banca”, ne-a declarat Gheorghe Bica, din Timisoara.

In opinia sa, persoanele prejudiciate de functionarii bancari ar trebuie sa se adreseze instantelor de judecata, pentru ca acestia sa raspunda pentru erorile comise in sistem.

“De regula, banca ii notifica pe clientii cu restante mai mari de 30 de zile, totodata avertizandu-i ca in cazul nerezolvarii problemei vor fi raportati la Biroul de Credit. Nu am avut nici un caz de raportare abuziva sau fara instiintarea clientului, pentru ca asemenea greseli pot tine o persoana la usa creditelor bancare timp de patru ani. Am auzit si eu ca, la unele banci, s-au raportat la Biroul de Credit si debite de cativa lei, insa noi avem o politica de mentinere a clientelei si-i anuntam telefonic pe cei in astfel de situatii”, ne-a dezvaluit directoarea unei banci cu capital grecesc din Timisoara.

Datele eronate din evidentele Biroului de Credit pot fi sterse

Decizia nr.105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal stipuleaza, la articolul 4, ca “datele inregistrate in sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit pot fi actualizate, modificate, completate sau sterse fie direct de catre participantul care a transmis datele, fie de catre biroul de credit, la cererea sau in acord cu participantul”.

In aceste conditii, pentru corectarea informatiilor gresite, persoanele prejudiciate se pot adresa bancii cu o solicitare scrisa, iar in cazul unui raspuns nefavorabil sunt liberi sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. La data de 31 decembrie 2011, participantii in Sistemul Biroului de Credit erau 36 de institutii de credit si 19 institutii financiare nebancare, care acopera 99,98% din piata de retail.

Datele negative despre un client sunt raportate de banci la Biroul de Credit daca intarzierea la plata este mai mare de 30 de zile calendaristice si numai daca suma neachitata este mai mare de 10 lei. Informatiile sunt stocate timp de patru ani in sistemul Biroului si sunt afisate, pe parcursul acestei perioade, in raportul de credit al unei persoane fizice. Pentru a evita situatiile neplacute, orice persoana care intentioneaza sa contracteze un imprumut bancar poate solicita in scris Biroului de Credit, contra sumei de 6 lei, un raport de credit…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.