TIMISOARA. Medicul timisorean Dorel Sandesc, sef al clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, va coordona, la nivel national, un program de identificare a persoanelor aflate in moarte cerebrala care ar putea deveni donatori de organe si tesuturi din toata tara.
Renumitul doctor a fost numit joi, de oficialii din Ministerul Sanatatii.
Practic, va fi responsabil cu crearea unei retele nationale care se va ocupa cu identificarea si declararea potentialilor donatori de organe, tesuturi si celule aflati in moarte cerebrala, coordonand altfel toata activitea celor care au fost numiti responsabili la nivel de regiuni. Dorel Sandesc este si membru al Consiliului Stiintific al ANT, dar si seful Comisiei de ATI din cadrul Ministerului Sanatatii.
In ceea ce priveste Timisoara si Regiunea de Vest, aici responsabil va fi seful Sectiei de Transplant din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, Dan Ilincariu.
„Practic, acest ordin merge catre spitale si sefii sectiilor ATI vor desemna persoanele respective, care sa identifice potentialii donatori, pe care le propun managerilor de spitale, iar acestia trimit propunerile catre minister. Am participat la constructia ordinului, in mod normal trebuie sa apara un responsabil cu identificarea donatorilor in unitatile de ATI si un coordonator de transplant. Eu voi deveni coordonator regional, voi raspunde de toti coordonatorii din Arad, Hunedoara, Caras-Severin si Timis.. In fiecare spital va exista un coordonator al spitalului. Este normal ca profesorul Sandesc, care este si seful Comisiei ATI de la ministerul Sanatatii, sa fie numit si coordonator pe tara”, a spus Dan Ilincariu pentru www.opiniatimisoarei.ro.
Prin ordinul eliberat, ministrul Sanatatii doreste sa imbunatateasca activitatea de identificare si declarare a posibililor donatori aflati in moarte cerebrala.
Responsabili regionali pentru identificarea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, diagnosticarea mortii cerebrale si mentinerea in conditii fiziologice a potentialilor donatori vor fi conf. dr. Ioana Grintescu (pentru Bucuresti), conf. dr. Ioana Grigoras (Iasi), dr. Otilia Moldovan (Targu Mures) si conf. dr. Natalia Hagau (Cluj-Napoca).
Proiectul ordinului se afla in dezbatere publica de joi pana in 29 decembrie.
Pareri
Cum vor sa faca acest lucru? Oamenii nu sint piese de schimb.Daca cineva este in moarte cerebrala, a fost si este de acord cu donarea organelor, treaba lor, dar am impresia ca vor sa controleze pina la urma si cind trebuie sa moara sau nu un om.Procentul pacientilor in moarte clinica , nu va putea acoperi niciodata, numarul celor in asteptare.
Ideea nu e de a controla cine, cand sau in ce fel moare co de a putea urmari toate cazurile de moarte cerebrala din toate unitatil spitalicesti si mai ales de a discuta cu familia persoane avizate in toate centrele pentru a reusi cresterea de acceptare a optiunii de donare de catre familie. Acelasi lucru s-a realizat si in Spania, care a ajuns tara cu rata cea mai mare de transplant. Sper sa functioneze si la noi la fel de bine