Timisul a devenit „Tara Soarelui Rasare” pentru investitorii in energie verde. 500 de milioane de euro ar putea intra in parcurile fotovoltaice


TIMISOARA. Potentialul solar al Banatului a intrat puternic in vizorul marilor investitori in surse de energie alternativa, judetul Timis profilandu-se, deja, ca o Mecca a noilor afaceri spre care se indreapta investitii de sute de milioane de euro.

Potrivit Transelectrica, cea mai mare concentrare de proiecte solare din Romania urmeaza sa se dezvolte in vestul tarii, epicentrul acestei “hemoragii” de parcuri fotovoltaice fiind in judetul Timis. Prima dovada elocventa in acest sens este parcul solar de la Buzias, inaugurat in urma cu patru luni, unde pe o suprafata de 19.000 de metri patrati au fost amplasate si racordate la retea nu mai putin de 3.800 de panouri fotovoltaice. Investitia s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro, iar puterea instalata este de un megawatt.

Cu alte cuvinte, gratie unui contract incheiat cu Repower Furnizare Energie Romania, cei 1200 de megawatti livrati anual in retea vor ajunge pentru alimentarea cu energie electrica a 2000 de apartamente. O alta serie de proiecte, cu puteri instalate de la 1MW la 32 MW, se afla in diverse stadii de implementare. Spre exemplu, pentru Parcul fotovoltaic Lovrin 3 s-a obtinut, deja, acordul de mediu, acolo urmand sa fie construita o “instalatie pentru producerea energiei regenerabile folosind energia solara, constand dintr-un camp generator (centrala fotovoltaica), format din diferite unitati generatoare complete sau urmaritoare, sisteme de control si sisteme de protectie”. Cele 43.400 de module fotovoltaice urmeaza sa fie amplasate pe o suprafata totala de 239.570 metri patrati, iar puterea nominala a instalatiei va fi de 9,9 MW.

Energia electrica obtinuta in Parcul fotovoltaic Lovrin 3 va fi evacuata prin intermediul cablurilor electrice direct intr-o statie de transformare ce se va construi pe amplasament. Aceasta statie va face legatura cu cea din Lovrin, existenta, iar prin intermediul unei celule nou construite se va face legatura cu Sistemul Energetic National.

Investitorii spanioli de la “Rios Renovables Green Energy” intentioneaza sa investeasca in energia solara din judetul Timis peste 120 de milioane de euro, profitand si de subventiile acordate de Statul Roman sub forma de certificate verzi.

Romania are conditii de radiatii solare mult mai bune decat Germania sau Austria, unde, cu toate ca nu exista conditii ideale, se realizeaza investitii masive in domeniul energiei solare. in ultima perioada, judetul Timis a devenit raiul investitorilor in energie solara din Europa, aici urmand sa fie implementate zeci de proiecte ce vizeaza construirea de parcuri fotovoltaice. La ora actuala, valoarea investitiilor in energie solara implementate in Romania bate inspre un miliard de euro, din care, o buna parte, sunt pe teritoriul Timisului”, ne-a declarat unul dintre consilierii spaniolilor de la “Rios Renovables Green Energy”.

La randul sau, David Rehacek, directorul executiv al unei mari companii cehe profilate pe constructia de celule fotovoltaice, spune ca Romania apartine pietelor care promit, cu un mare potential pentru resurse renovabile fotovoltaice.

Radiatiile solare din Romania sunt comparabile cu cele din Franta – una din cele mai importante piete solare din lume – si exista un suport rezonabil si stabil, aprobat de guvernul Romaniei, acestea fiind premisele pentru o crestere stabila si cu succes a acestui sector al energiei. Comunitatea fotovoltaica locala trebuie sa aiba o harta clara pentru promovarea ideii de producere a energiei ecologice, in conformitate cu Planul National de Actiune pentru Energia Renovabila. in special programele de stimulare care favorizeaza instalatiile de acoperis sau incorporate vor aduce economii semnificative pentru proprietarii caselor”, a declarat David Rehacek.

Sa mai spunem ca, in data de 7 noiembrie a.c., micul arhipelag Tokelau din Pacific s-a declarat primul teritoriu din lume alimentat in intregime cu energie solara. Cei 1.500 de locuitori foloseau pana acum generatoare alimentate cu combustibil lichid, care ii costau circa 640.000 euro pe an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cat ma costa 100m2 fotovoltaic in timisoara,pe acoperis deja construit la 30gr pentru amplasarea panourilor?