„Master chef“ al studentilor de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea de Vest Timisoara


TIMISOARA. Ultimul seminar aplicativ la care au participat studentii Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, specializati in Economia Comertului, Turismului si Serviciilor, s-a transformat, recent, la clubul Park Place, intr-o autentica demonstratie de organizare si conducere a unei firme de catering. Sub coordonarea conf. univ. Carmen Babaita, titularul cursului de “Catering si gestiunea restaurantelor”, sapte echipe de studenti din anul terminal si-au aratat maiestria in arta gatitului si a marketingului gastronomic, fiecare grup alegand sa pledeze, intr-un autentic concurs al tinutelor traditionale si al gusturilor ca la mama acasa, pentru diverse retete ale bucatariilor italiene, maghiare, spaniole, internationale, dar si pentru ocazii speciale, respectiv Valentines Day.

In mod paradoxal, in acest an, niciun grup de studenti nu a inscris in concurs retetele savuroase ale bucatariei romanesti, semn ca tanara generatie iubeste mai mult pizza si pastele decat sarmalele si raciturile. “Seminarul aplicativ de catering a fost initiat in anul 2003 si are scopul de a-i ajuta pe studenti sa puna in practica cunostintele despre organizarea si conducerea unei firme de catering dobandite pe parcursul seminariilor din semestrul intai, anul III de studiu de specialitate. Acesta s-a dezvoltat ca un exercitiu de simulare antreprenoriala in care studentii planifica si organizeaza acest eveniment, incercand sa se apropie foarte mult de situatiile reale cu care se confrunta in realitate firmele de catering”, ne-a explicat conf. univ. Carmen Babaita, care, in coordonarea acestui concurs a fost ajutata de asistent dr. Andreia Ispas si ec. drd. Andrea Nagy.

“Asemenea seminarii au loc si la Universitatea Cornell din SUA!”
La randul lor, membrii juriului care au evaluat calitatea prezentarilor si consistenta retetelor au fost surprinsi de seriozitatea cu care studentii s-au pregatit pentru acest autentic master chef. ”Sunt impresionat de astfel de initiative. Ma bucur ca, in sfarsit, se fac si activitati practice atractive si de stimulare a capacitatii antreprenoriale in randul studentilor. Pentru domeniul turismului acesta este un avantaj. Marturisesc ca astfel de seminarii se realizeaza si in universitati de prestigiu din lume, ca de exemplu la Universitatea Cornell din SUA. Chiar daca universitatile nu dispun de o baza materiala proprie, este cu atat mai de apreciat efortul studentilor, mai ales financiar, de a raspunde unor astfel de actiuni. Sunt incantat si sper ca acestia sa evolueze spre binele industriei turismului”, a precizat Sebastian Antal, seful restaurantului Belvedere, in timp ce un alt membru al juriului, Daniel Pristavu, absolvent ECTS, promotia 2010, a subliniat ca nivelul acestui seminar creste de la an la an.

Pot spune ca s-a vazut clar o evolute a evenimentului in cei doi ani, de cand am participat si eu. Mi-a placut ca au fost prezenti atat profesori, cat si studenti din alti ani, ceea ce a adus un plus in crearea unui cadru cat mai real si implicit la dezvoltarea unui simt al raspunderii la studenti fata de misiunea pe care au avut-o”. In ciuda nerabdarii cu care au fost asteptate notele juriului si clasamentul final al competitiei gastronomice de la Park Place, organizatorii au preferat sa amane verdictul final pentru o data ulterioara, anuntand doar ca “toti sunt castigatori”…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.