Pentru spitale BA, pentru casa Muhle DA. Primarul Nicolae Robu n-a primit unda verde sa negocieze cu rromii cumpararea casei si vrea acum sa ceara exproprierea

Primarul Nicolae Robu nu mai poate negocia cu rromii cumpararea Casei Muhle, dupa ce colegii de alianta i-au pus bete in roate si au votat impotriva unui proiect de hotarare. Drept urmare, primarul ameninta cu exproprierea, care, conform legii, se poate face doar pentru cauza de utilitate publica.

In sedinta de marti, consilierii locali au avut pe mese un proiect de hotarare prin care primarul era mandatat sa negocieze un pret cu proprietarii rromi o eventuala cumparare a casei Muhle de pe bulevardul Mihai Viteazul. Proiectul a picat insa, dupa ce doar 13 consilieri au votat „pentru”, fiind necesare 14 voturi. Daca alesii din PNL, PSD si UPT au votat „pentru”, consilierii PC au votat „impotriva”, ajutati de un ales al PP-DD, iar cei ai PDL s-au abtinut.

Viceprimarul Dan Diaconu a decis si el sa nu voteze. Un singur vot ar fi lipsit ca primarul sa treaca la masa negocierilor in vederea cumpararii din bani publici, insa doar 22 de consilieri au fost prezenti.

Dupa ce proiectul a fost respins, primarul Nicolae Robu a anuntat ca se va trece la actiunea de expropriere, care, potrivit Legii monumentelor istorice, se poate face doar de catre Consiliul Judetean cu aviz de la Ministerul Culturii sau direct de catre minister.

Daca proprietarul nu se conformeaza, vom solicita Consiliului Judetean sa demareze procedura de expropriere. Proiectul ar fi dat un mandat imperativ unei comisii de negociere din care face parte si primarul sa initieze negocieri”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul spune ca ultima solutie este exproprierea, in cazul in care proprietarii nu vin si spun ca vor totusi s-o vanda Primariei. Este o problema insa! Daca Primaria nu se intelege cu proprietarii, instanta decide pretul pe care municipalitatea il plateste pana la urma tot din bani publici.

In urma cu cativa ani, se vehicula in Timisoara o suma de 1 milion de euro pentru care proprietarii casei Muhle erau dispusi sa o vanda, iar ulterior mai scazusera din pret, undeva la 800.000 de euro.

Motivul exproprierii: muzeu si casa memoriala

Desi sunt multe gauri de umplut, iar la orizont nu se intrevad deloc curand dirijari de sume de la Guvern catre bugetul Primariei Timisoara, Nicolae Robu isi doreste acum sa transforme Casa Muhle in muzeu si in casa memoriala, acesta fiind, de altfel, motivul pe care se va merge la expropriere.

Nu e asa simplu cu exproprierea, dureaza foarte mult, nu e sigur ca ti se da curs. Noi putem invoca motive pentru expropriere in interes public, dar trebuie sa avem argumente suficiente si in privinta interesului public si a urgentei si in privinta faptului ca nu exista variante alternative. Eu as vrea, daca luam casa, sa facem acolo un muzeu, cu o componenta de casa memoriala. Pe argumentele acestea se va merge. Varianta este ultima solutie in mod normal, dureaza si foarte mult si avem cateva necunoscute. Nu putem avea niciun control asupra pretului pe care il stabileste instanta, poate sa fie favorabil, dar la fel de bine poate sa fie nefavorabil. Este si parametrul de timp. Daca partile nu se inteleg, intervine instanta, desemneaza o firma de evaluare, si noi va trebui sa desemnam o firma de evaluare”, a conchis Nicolae Robu.

Mai multi timisoreni s-au mobilizat recent pe Facebook in incercarea de a salva Casa Muhle de la degradare, dupa ce proprietarii au demolat acoperisul. Mai mult, au organizat in fata casei si doua proteste, sub sloganul „Mi-e frig fara caciula”.

De ce nu s-a facut mai intai expropriere pentru spitalele care functionau in casele rromilor?

Executivul Primariei Timisoara este convins ca exproprierea este solutia salvarii Casei Muhle. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre cladirile monument in care functioneaza unele spitale sau clinici timisorene, care mai degraba reclama „utilitatea publica”. O parte din cladirile Spitalului de Copii „Louis Turcanu” au fost revendicate, iar Clinica de Oncologie de pe strada Mihai Viteazu a trebuit mutata intr-un internat de liceu, dupa ce Primaria nu s-a mai inteles cu proprietarii, tot de etnie rroma.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, in cazul spitalelor s-au gasit… alte „solutii” si nu a trebuit sa se ajunga la expropriere.

Exproprierea inseamna pana la urma si o suma de bani, care trebuie stabilita de catre instanta. La Clinica de Oncologie s-a gasit o formula mai buna, iar la Turcanu, corpul nou se justifica si prin faptul ca este foarte apropiat de unitatea spitaliceasca. La Odobescu am avut oferta de cumparare, dar nu e potrivit pentru maternitate”, ne-a declarat Dan Diaconu. Aceasta, desi, in ciuda conditiilor, maternitatea functioneaza totusi de aproape 50 de ani in acelasi loc.

Nu mai punem la socoteala ca, daca se va ajunge la expropriere si instanta va stabili o suma pe care Primaria Timisoara va trebui sa o achite proprietarilor, la acesti bani se vor adauga, evident, fondurile pentru refacerea completa a casei Muhle.

Ramane de vazut, asadar, daca Consiliul Judetean va demara sau nu actiunea de expropriere solicitata de primar.

Ce este exproprierea

Exproprierea consta in trecerea fortata a unui bun imobil aflat in proprietatea privata a unor persoane fizice sau juridice, a comunelor, oraselor, municipiilor sau judetelor in proprietatea publica a statutului. Exproprierea poate fi facuta numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarare judecatoreasca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am impresia ca Robu nu e primar, e agent imobiliar. Se ocupa numai de intermedieri, da terenuri la schimb, rascumpara case. Ma intreb daca lucreaza pe comision.Si oare in cate alte procese, aflate chiar acum pe rolul instantelor, primaria pierde case sau spatii in favoarea clanurilor tiganesti. In timp ce Robul face pe Fluturel, negociatorul. Macar de ar scoate cladirile la un pret bun, dar s-a vazut cat de bun e in arta negocierii la faza cu restaurantul din centru, Chiar sunt curios care e urmatoarea “negociere” in care se baga. Sigur e de milioane

  2. chiar asa, cu spitalele s-au spalat pe maini rapid si n-o sa se faca nimica , pt ruina aia in care ar trebui bagati o groaza de bani se agita robu ca un pepsi . tovarase primar, poate cascati ochii si vedeti care sunt prioritatile timisoarei ca in juma de an de mandat numai va faceti de cacao in fiecare zi si atat.

  3. Eu nu vreau sa se dea banii pe casa aia acuma. Oricum e varza si va trebui reconstruita din temelii. Deocamdata cu banii aia se pot face multe altele in oras si cand vom sta mai binisor, n-are decat sa o cumpere si sa o faca muzeu. Ma seaca cretinul asta de primar care isi umple timpul cu toate prostiile in loc sa se ocupe de problemele cu adevarat arzatoare ale orasului. Multi boi am fost aia de v-am votat, domnule Robu.

  4. deci l-am tras pe dreapta pe ciuhandru pt ca tinea cu tziganii. acuma robu nu stie cum sa le dea bani. tot la ciorile nesimtite.
    frate, chiar a inebunit lumea sau mi se pare mie??