Practicantii fotbalului american din tara noastra vor avea, de anul acesta, un campionat oficial, iar Timisoara 89ers se afla intre cele patru echipe care vor participa la prima editie.
Primul meci de fotbal american s-a jucat la Timisoara in 2009. Un grup de tineri, fani ai sportului cu balonul oval de peste ocean s-au adunat initial pe un forum online. Apoi si-au dat intalnire pe un teren abandonat de la marginea orasului si au incercat sa puna in practica ceea ce citisera pe Internet sau vazusera la televizor, la marile echipe din America. incet-incet si-au facut rost de echipament, au organizat primele meciuri amicale si au pus bazele unei echipe. Iar acum, la mai putin de patru ani distanta, vor reprezenta Timisoara in primul campionat national de fotbal american recunoscut oficial in Romania.”Totul a inceput ca un hobby si apoi a luat usor-usor amploare. Eu am venit dupa ce am citit pe forum. Era un forum pe care s-au strans baietii pasionati de fotbal american din Romania. in functie de oras, fiecare se intalneau la inceput, in parcuri, in week-end-uri, pentru cate un joc amical. Noi ne-am intalnit prima oara pe un teren de fotbal abandonat de la marginea orasului. Era foarte ok, pentru ca nu trebuia sa platim chirie si puteam sa ne antrenam cat si oricand doream”, isi aminteste Andrei Muntean, cel care acum este si presedintele Timisoara 89ers. ”La inceput, noi ziceam ca jucam fotbal american, dar faceam, de fapt, un rugby pentru fetite. Ne era si frica de contact, ne temeam sa nu ne lovim. in 2009 am jucat si primul meci contra celor de la Cluj, a fost un moment chiar comic. Cu jumatate de ora inainte de meci, am pus prima oara echipamentele pe noi si practic nici nu stiam ce trebuie sa facem. Dupa primele lovituri pe care le-am luat in timpul meciului, am zis ca nu mai vrem sa facem sportul asta niciodata, dar apoi, incet-incet am inceput sa invatam”, completeaza Paul Ruja, care este atat jucator cat si vicepresedintele echipei timisorene.
Initial Lions, apoi 89ers
Numele echipei a fost ales in urma unui concurs. ”Prima oara am fost Timisoara Lions, dupa care, atunci cand am vrut sa ne organizam oficial, au aparut ceva probleme cu numele, pentru ca mai erau echipe care se numeau la fel. Am facut un concurs pentru denumire si sigla, am oferit si un premiu si am decis ca 89-ers ne reprezinta cel mai bine, pe noi, cei din Timisoara”, a explicat Paul Ruja. Treptat, formatiei timisorene i s-au alaturat tot mai multi jucatori. si nu numai din orasul de pe Bega. Raul Siladi a venit special din Resita pentru a se interesa de noua echipa. in varsta de 38 de ani, Raul, care este medic stomatolog, a ajuns coordonatorul defensivei celor de la 89ers si nu rateaza nici un antrenament. ”Eu am inceput urmarind meciuri de fotbal american la televizor si mi-a placut mult atmosfera si jocul in sine. intamplator, am aflat de pe forum ca in Timisoara este echipa si am venit si eu sa vad despre ce e vorba. Aveam o retinere sa nu gasesc niste barbari, dar am gasit niste baieti extraordinari. Vin in fiecare saptamana de la Resita pentru antrenamente. Nu e usor, dar cand te prinde microbul, nici un sacrificiu nu e prea mare”, a marturisit Raul, care de curand a infiintat o echipa si in Resita, insa anul acesta, baietii din Caras vor juca pentru 89ers. „Proiectul Resita Locomotives a inceput acum o jumatate de an, dar am considerat ca deocamdata ne-ar prinde bine sa ne antrenam si sa jucam alaturi de colegii de la Timisoara si apoi poate o sa avem si o echipa de sine statatoare”.
Parteneriat cu BC Timba?
In prezent, 50 de jucatori se antreneaza la 89ers, in lotul timisorenilor aflandu-se inclusiv italieni, portughezi sau germani, unii, studenti, altii, de diferite meserii. ”Sunt baieti din Timisoara, din Miercurea Ciuc, Satu Mare, avem şi straini… Majoritatea sunt studenti, dar avem si un dentinst, un manager, inginer proiectant, topograf, un kineto-terapeut…”, a marturisit Andrei Muntean. Echipa timisoreana a castigat mult si prin venirea antrenorului austriac Alexander Klein, care a practicat acest sport si in Austria si a mai infiintat o echipa de fotbal american si in Ungaria. Dar lipsurile sunt destul de mari in continuare la echipa, desi baietilor nu le place sa se planga. Echipamentele si le-au cumparat singuri, insa trebuie sa plateasca si pentru inchierierea terenului, pentru deplasari si pentru multe alte lucruri, mai ales ca de anul acesta vor participa intr-un campionat oficial, fotbalul american fiind recunoscut oficial printr-un ordin al ANST-ului la finele lui 2012. ”Incercam sa gasim ceva sponsori, incercam sa cream unele asocieri cu echipe din alte sporturi din Timisoara. Urmand exemplul celor de la Cluj, suntem si noi intr-o discutie cu BC Timba. Ne-ar putea sprijini pe parte de promovare sau poate la o deplasare, sa ne ajute cu autocarul, de exemplu,contra unui cost real. Speram sa punem ceva pe picioare cu ei, pentru ca si ei sunt la inceput de drum in prima liga”, a spus Paul Ruja care inainte de a ajunge la fotbal american a făcut 14 ani de baschet.
Primul meci oficial, în aprilie
89-ers vor sustine primul joc in cadrul campionatului national de fotbal american, in 28 aprilie, in deplasare la Bucuresti Rebels. Apoi pe 11 mai, la Timisoara va veni Bucharest Warriors, iar pe 25 sau 26 mai, Cluj Crusaders. In campionat se joaca in sistemul fiecare cu fiecare, urmand ca dupa meciurile din grupa, primele doua clasate sa dispute finala pe Cluj Arena. 89ers vor disputa meciurile de acasa pe baza Textila si sunt increzatori că vor avea parte de sustinere din partea timisorenilor si ca pot sa se lupte pentru primul titlul din istorie, la fotbal american, in România. ”Sincer, eu ne vad ca favoriti, pentru ca, in momentul de fata avem, din punct de vedere fizic, un lot superior oricarei echipe din Romania, avem un nucleu de jucatori care s-a pastrat din 2009, ceea ce inseamna ca avem unele avantaje”, a spus Paul Ruja. Pana la primul meci din campionat 89ers vor participa saptamana viitoare la un turneu, in sala, in Ungaria, unde vor mai fi prezente 10 echipe din Ungaria si una din Germania.
Sustin Patriots
Componentii echipei de fotbal american de la Timisoara au preferinte diferite cand vine vorba de puternicul campionat american. Totusi cei de la 89ers au o simpatie pentru cei de la Patriots, pentru ca acolo evolueaza singurul român din NFL, timisoreanul Zoltan Mesko. ”Imi place sa cred ca suntem fani Patriots, cu toate ca unii colegi m-ar contrazice, dar avand in vedere ca timisoreanul Zoltan Mesko este acolo, cu ei ar trebui sa tinem”, a spus Paul Ruja.
VEZI FOTO pe www.fortaviola.ro!
”Desi regulile nu sunt foarte complicate, fotbalul american este un sport foarte tacticizat. La fiecare snap, pentru un ochi nespecialist are loc o invalmaseala necontrolata, dar in realitate, fiecare jucator isi stie exact sarcinile pe care le are. E o lupta si unu contra unu si intre echipe”
Paul Ruja
”Cea mai interesanta definitie a fotbalului american este aceea ca este un sport de sah, jucat in timp real, intre gladiatori imbracati in armuri. Pare un sport violent, dar nu poate fi practicat de cineva care nu gandeste, asta e frumusetea lui”
Răul Siladi
”Cred ca timisorenii vor veni la meciurile noastre. Cand am jucat amicalul cu Bekescsaba de anul trecut au fost aproape 300 de spectatori pe Textila. Sportul e foarte spectaculos si cred ca va prinde si în Romania”
Andrei Muntean