Student online la Stanford si Harvard, absolut gratuit! La doar un click distanta de profesorii de la marile universitati din lume care iti predau fara bani

Cele mai bune universitati din lume si-au unit fortele pentru a da posibilitatea pasionatilor din intreaga lume sa aiba acces la invatamant de calitate. In mai putin de un an, au aparut trei astfel de platforme educative, iar universitatile mari din lume se inghesuie sa prinda si ele trenul.

Ideea este una foarte atractiva: studentii, indiferent de varsta sau pregatire, se pot inscrie si urma gratuit, cursurile oferite de universitati de prestigiu. Ceea ce la inceput parea doar un experiment izolat, s-a transformat intr-un fenomen care atrage tot mai multi oameni din intreaga lume.

Cea mai mare platforma este Coursera.org oferita de Stanford. Aceasta a depasit deja 2,5 milioane de studenti din peste 190 de tari. La un singur curs se inscriu zeci sau chiar sute de mii de studenti din toata lumea. Coursera are 222 de cursuri oferite de 33 de universitati de prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Israel, Hong Kong sau Elvetia. Columbia, Princeton sau Stanford sunt printre cele mai titrate nume. Cursurile oferite acopera o paleta larga de domenii, de la computere si robotica, fizica sau matematica, pana la stiintele sociale, economie sau drept.

Din urma vin puternic si platformele edX, care ofera cursuri de la prestigioasele Harvard, Massachusetts Institute of Technology sau Berkley si Udacity. Acestea sunt specializate in domenii precum Inteligenta Artificiala, stiinta computerelor, fizica, statistica, matematici avansate etc. Saptamanal apar noi cursuri, din tot mai multe domenii.

Cum functioneaza?

Pentru a testa cum functioneaza, ne-am inregistrat gratuit pe site-ul coursera.org. Odata ce intrati in sistem, puteti alege oricare din cele 222 cursuri puse la dispozitie, unele deja active, altele programate sa inceapa in decursul anului. Cursurile dureaza intre 3 si 15 saptamani. La fiecare inceput de saptamana, profesorul publica materialele de curs si videoclipurile explicative. Dupa fiecare saptamana de curs are loc o testare intermediara sau o tema pentru acasa, cu un termen specific pana la care trebuie predate. La final, pentru a absolvi cursul, studentul trebuie sa sustina un examen final.

Interesant este ca te poti inscrie la orice curs, cu conditia sa accepti codul de conduita prin care te angajezi sa nu trisezi in timpul activitatii academice. Partea proasta este ca nimeni nu poate verifica daca acest lucru se intampla sau nu, insa initiatorii lucreaza acum la un sistem de validare care sa permita obtinerea unui certificat recunoscut. Primele cursuri recunoscute au fost deja testate cu succes.

In aula de curs virtuala

Ne-am inscris la cursul de istorie, „Lumea moderna: istoria globala incepand cu anul 1760”, oferit de Universitatea din Virginia si care dureaza 15 saptamani. Asa ca iata-ne fata in fata cu profesorul american Philip Zelikow, despre care aflam, ulterior, ca este un reputat istoric, autor si diplomat.

Frapeaza imediat modul in care explica, punctele de vedere foarte articulate si preocuparea pentru ca studentul sa inteleaga dinamica fenomenelor istorice si mai putin cunoasterea unor date si ani de desfasurare a unor batalii. Saptamanal sunt 5-8 videoclipuri, pentru un total de 2-2,5 ore. Informatiile sunt condensate iar profesorul se foloseste de harti si imagini pentru a sustine prezentarea. Studentul poate studia prezentarea de la orice calculator conectat la internet, indiferent de locatie. El are control total: poate opri clipul, da inapoi, revedea pasajele mai dificile. Pentru cei care au dificultati de limba, exista si posibilitatea afisarii de subtitrari.

AVANTAJE:

* Acces foarte usor, flexibilitate mare.
* Cursurile au un continut de foarte buna calitate, materialele puse la dispozitie sunt relevante.
* Forumurile de discutii te pun in contact cu studentii din toata lumea, iar dezbaterile moderate de profesor sunt foarte utile.
* Este foarte util pentru cei care doresc sa se perfectioneze intr-un domeniu.

DEZAVANTAJE:

* Certificatul care atesta finalizarea cursului nu este recunoscut.
* Cursurile sunt dificil de urmarit pentru cei care nu stapanesc foarte bine limba engleza.
* Lipseste comunicarea directa cu profesorul si nu pot fi trimise mesaje direct catre acesta.
* Predomina subiectele din domeniile stiintelor exacte.

Fenomenul cursurilor online ia amploare! Platforma Coursera  a anuntat, joi, 21 februarie, ca alte 29 de universitati s-au alaturat proiectului. Este vorba de 13 institutii de invatamant de prestigiu din Statele Unite, 10 din Europa, 4 din Asia si 2 din America Latina. Astfel, numarul universitatilor care ofera cursuri gratuite aici ajunge la 62, iar numarul de cursuri depaseste 320. Totodata, au fost lansate cursuri in patru noi limbi: franceza, chineza, spaniola si italiana.

Nici platforma edX nu se lasa mai prejos. Aceasta a anuntat saptamana aceasta ca a deschis inscrierile pentru cursurile tinute de catre 6 noi universitati din Canada, Australia, SUA, Elvetia si Olanda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.