Incendiile de vegetatie, un pericol pentru mediu. Numai in acest an au fost stinse 24 de incendii de miristi, in Timis

Incendierea miristilor este legala, daca in prealabil a fost anuntata la autoritati, insa, in cele mai multe cazuri aceasta se face necontrolat, proprietarii de terenuri preferand sa dea foc, in loc sa curete vegetatia uscata, motivand ca in acest fel igienizeaza terenurile.

Trebuie stiut ca incendierea terenurilor agricole afecteaza in primul rand solul, intrucat prin ardere sunt distruse microorganismele de la suprafata care au un rol biologic in ecosistem, modificand si structura chimica a acestuia, fiind transformat in humus.

Suprafata pe care are loc incendiul, distruge in totalitate microfauna si vegetatia, fiind afectate populatii de insecte, amfibieni, reptile, pasari si specii de plante de interes protectiv deosebit. Mugurii si partile aeriene ale tuturor speciilor de plante sunt carbonizate si distruse. Stratul de sol se incalzeste puternic de la foc, distrugandu-se astfel radacinile si partile subterane ale plantelor, fara ca acestea sa mai aiba posibilitatea de se inmultii.

Aceasta practica, de incendiere a vegetatiei uscate, de pe miristi, are efecte dezastruoase atat pentru terenurile agricole, pentru suprafetele impadurite si pentru locuintele invecinate cat si pentru flora si fauna salbatica specifica.

Totodata este deteriorata calitatea aerului, prin arderea miristilor se degaja dioxid de carbon si protoxid de azot, poluanti implicati in efectul de sera care duce la modificarile climatice tot mai evidente pe plan mondial.

”Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Timis, a avertizat toti detinatorii de terenuri agricole, cu orice titlu, cu privire la interzicerea arderii miristilor, tufarisurilor sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”, a declarat Marian Eperies, comisar-sef al Garzii de Mediu Timis.

Numai in anul 2012, Garda de Mediu Timis a facut 20 de controale, alaturi de reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Banat”, pentru verificarea actiunilor de incendiere a vegetatiei. In urma acestor controale au fost aplicate patru santiuni contraventionale, trei avertismente si o amenda in valoare de 6.000 lei.

Cu toate ca oamenii legii dau amenzi destul de mari pentru incendierea miristilor, vegetatia uscata continua sa arda, in Timis. Numai de la inceputul acestui an si pana in prezent, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 24 de incendii de vegetatie uscata. Anul trecut au fost lichidate 1.039 incendii fara pagube materiale.

”In 64 de cazuri, incendiile de vegetatie uscata s-au propagate la culture, anexe gospodaresti ori traverse de cale ferata, transformandu-se in incendii cu pagube materiale de peste 370.000 de lei. in ultimii trei ani, numarul incendiilor de vegetatie uscata este in continua crestere”, a declarat Sindia Vlaia, purtator de cuvant al ISU ”Banat”.

Amenda pentru incendierea vegetatiei uscate este de 3.000 de lei, pana la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Numai in perioada iulie – octombrie 2012 au fost inregistrate telefonic, la Garda de Mediu Timis, aproximativ 100 de apeluri pe luna privind incendiile de miriste, iar comisarii deja trag un semnal de alarma in privinta acestui fenomen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.