TIMISOARA. Mai bine de jumatate din scolile din Timisoara au programate ore dupa-amiaza, elevii fiind nevoiti sa studieze cand alti colegi de-ai lor sunt la joaca sau au alte activitati. Se plang de situatie atat copiii, cat si parintii lor sau profesorii.
Mai e mult insa pana cand lucrurile ar putea intra pe fagasul normal. Reprezentantii Primariei Timisoara si sefii Inspectoratului scolar General din Timis incearca de multa vreme sa programeze ore doar de dimineata la scolile din oras. Avem 61 de unitati de invatamant, iar 33 dintre ele au cursuri programate dupa-amiaza. In alte 24 se tin ore doar de dimineata.
Inspectorii scolari recunosc ca este foarte complicata situatia. ”A face cursuri intr-un singur schimb este foarte firesc si normal, dar din partea Inspectoratului scolar, in momentul de fata, nu vedem rezolvata aceasta problema. Pe de o parte nu exista clase si spatii scolare suficiente pentru ca toti copiii sa poata invata de dimineata, iar pe de alta parte repartizarea copiilor in scoli este inegala”, explica Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.
Pe de alta parte, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, spune ca face tot ce ii sta in putinta pentru ca acest vis al elevilor, parintilor si profesorilor sa devina realitate. Edilul considera ca problema se poate rezolva.
”Noi am facut o analiza a infrastructurii scolare si am constatat ca ar exista spatii suficiente pentru ca toate activitatile scolare sa se desfasoare numai de dimineata. Am avut in vedere in relatia de colaborare cu Inspectoratul scolar sa fie dimensionata reteaua scolara, cifrele de scolarizare pentru noul an, incat sa putem pune in aplicare dorinta noastra. Sunt spatii disponibile in alte scoli si o parte dintre activitati se vora putea desfasura acolo. Sunt increzator ca se vor gasi solutii. Va fi posibil ca unii elevi sa fie mutati in cladiri din apropierea scolii in care invata acum. Pe alocuri si comasarea poate fi o solutie. Ne dorim sa stabilim cat mai repede”, a explicat primarul Nicolae Robu.
ISJ: Am auzit doar declaratii din partea Primariei, nu solutii
Elevii de la cele mai importante scoli si licee din Timisoara sunt chemati la cursuri dupa-amiaza. Vorbim de cei de la Colegiul National Banatean, Colegiul National Ana Aslan, Colegiul National Ion Vidu, Liceul William Shakespeare, Liceul Nikolaus Lenau, Liceul Vlad tepes, Liceul Grigore Moisil, Liceul Carmen Sylva, Liceul de Posta si mai multe scoli generale. S-ar isca insa un imens scandal daca Primaria i-ar trimite pe acesti elevi la scoala la periferia Timisoarei.
”Sunt foarte multe scoli care au o parte din spatii utilizate partial sau aflate in stare proasta si nefolosite. Evident ca le vom pune la punct mai intai si dupa aceea le vom introduce in uzul elevilor. Un exemplu de notorietate este scoala Generala nr. 9 care a fost renovata si care zace goala si un alt exemplu este Grupul scolar CFR, aflat in stare foarte buna, folosit la un nivel foarte redus”, a mai explicat primarul Robu.
”Degeaba avem niste unitati de invatamant mai putin populate in anumite cartiere marginase ale orasului, ele nu rezolva problema scolilor aglomerate care, in general, se afla in centru. Parintii opteaza pentru aceste scoli datorita valorii acestora, dar oricum nu poti sa pretinzi cuiva care locuieste intr-un capat al orasului sa ii duca pe copii in capatul celalalt pentru ca acolo sunt sali goale”, a completat Halasz.
Oricum, spatiile de invatamant sunt gestionate de Primaria Timisoara, care ar fi trebuit sa gaseasca solutiile pentru aceste propuneri. ”Ca atare, daca exista o solutie viabila, noi o vom accepta si le oferim tot sprijinul. Momentan insa, nu am vazut din partea primariei nicio solutie, am auzit doar declaratii”, a conchis inspectorul scolar general adjunct.
Pareri
sa numi spuneti ca la loga se face scoala , ca nu cred , salarul profilor e acelasi ca si in celelalte scoli , asa ca , atentie parinti !