Fatada Operei din Timisoara ar putea suferi unele modificari! Esti de acord cu schimbarea?

TIMISOARA. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu are unele intentii in privinta fatadei Operei din Timisoara. Astfel ca a gandit deja un proiect de modificare a acesteia, in viitorul apropiat. Asadar, fatada Operei urmeaza sa sufere modificari.

Se stie ca vechea fatada a Operei din Timisoara este neatinsa, iar peste aceasta a fost aplicata actuala fatada, in anul 1920, dupa un puternic incendiu. Pe vechea fatada se aflau si cateva statui, pe partea laterala balconului care inca se afla acolo, acoperite de actuala fatada a imobilului.

Primarul Nicolae Robu crede ca actuala fatada a cladirii este reprezentativa pentru Timisoara, mai ales ca acesta este si un simbol al Revolutiei din Decembrie 1989 si ca nu ar trebui schimbata, sub nicio forma. Cu toate acestea, edilul spune ca este pacat ca statuile acoperite de actuala fatada sa ramana ascunse si si-a pus in gand sa scoata statuile din „ascunzatoare” si sa le amplaseze de-o parte si de alta a intrarii principale in Opera.

Este pacat ca statuile sa ramana sub fatada si sa nu poata fi vazute. Ma gandesc sa le scoatem de acolo, pentru ca ele sunt intacte, sub actuala fatada a cladirii, si sa le amplasam de-o parte si de alta a intrarii principale, in partea de jos„, a declarat Robu.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput în 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in anul 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana). Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in anul 1880 si reconstructia a durat pana in anul 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”.

Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia s-a facut dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acu’ Robu se pricepe si la arhitectura? Ce dreaq sa caute statuile jos. Ela au fost puse sus tocmai pentru VIZIBILITATE. Poate ca vrea Robu locurile de sus libere pentru el si ministrul culturii. Mai stii? Poate va dori si un nimb.

  2. ar trebui sa fie date jos placile astea urate si sa se refaca fatada initiala

  3. in mod natural renovarea vechii fatade a operei romane este de neconceput sa fie amanata atat de multa vreme, mai de cu seama ca arhitectii au realizat acest lucru si au pastrat vechea fatada in spatelei actualului placaj …inteleg ca este monumentul revolutiei romane dar se poate gasi o solutie de mijloc sa fie incadrata dupa reabilitarea vechii fatade si a unor elemente din actuala configuratie, de ex bolta, un arhitect ar incadra mult mai armonios ideea de continuitate.
    Personal doresc refacerea vechii fatade cat mai curand posibil, actuala mi se pare o mare rusine pt Timisoara, de la o posta se vede k este o carpeala din comunism pe care inca nu am avem peterea sa o vedem.

  4. Se pare că toată Timişoara e plină de mari specialişti în arhitectură. Duiliu Marcu, cel mai mare arhitect român, cel care a făcut faţada actuală, se pare că a fost slab pe lângă marii noştri „specialişti”. Dă-le puţin peste flit domnule Robu la toţi snobii ăştia!

    • „ion”, toti gresim cateodata in viata asta care e cladita cu bune si cu rele. Putea sa fie cel mai bun arhitect din lume, dar trebuie sa fim realisti: fatada operei este urata si nepotrivita in contextul centrului, ce mai tura-vura! E vizibil de pe Marte.

  5. actuala fatada ar merge refacuta in curtea viitorului muzeu al revolutiei, iar vechea fatada a operei sa fie scoasa la lumina

    • O idee la care nu m-as fi gandit! 🙂

  6. „Sa se revizuiasca primesc,dar sa nu se schimbe nimic”

  7. Tara arde si Robu se piaptana!

  8. Actuala fatada are elemente de arhitectura fascista si nu se potriveste cu cladirile din jur.Arhitectul Duiliu Marcu a suprainaltat initial fatada ca in final sa o modifice substantial.Daca se revine la vechea fatada,originala cladirea ar parea mica in raport cu hotelul Timisoara.Ar merita o suprainaltare cu 1,2 etaje tot in stilul vechi si sunt sigur ca exista arhitecti competenti care sa faca acest lucru in mod armonios.Iar „Marele Arc de triumf de tip faccist” sa fie reconstruit intr-o alta zona ca muzeu al revolutiei.Astfel Timisoara ar reveni la arhitectura traditionala ,vieneza,si toata lumea ar fi multumita.O etapa ulterioara la fel de grea ar fi refacerea in stilul original al salii de spectacole.In cartea lui Duiliu Marcu exista un mic fragment cu decoratiile interioare splendide ale salii inainte de incendiul din 1920.Ar rezulta o sala armonioasa,cu o acustica superba si nu un turn cu diametrul mic in raport cu inaltimea.Pacat ca oficialii de atunci ai Timisoarei au avut o viziune atat de ingusta asupra frumusetii vechiului teatru.

  9. In atentia D-lui prof.univ.dr ing Robu Nicolae.Simt D-le profesor ca va place frumosul si cu un astfel de Primar ,Timisoara poate reveni ce a fost odata.Cititi va rog comentariul anterior.Legat de reconditionarea Esplanadei dintre Opera si Catedrala ar fi indicat sa consultati arhitecti de voloare care v-ar putea indica o solutie pentru refacerea fatedelor blocurilor dintre Camera se Comert si Primarie(Catedrala).Ar fi minunat daca aceste fatade ar fi modificate astfel incat sa dispara contradictia actuala dintre vechile palate construite in jurul anilor 1912-1914 si blocurile construite in anii 1961-19649(unde este cinematograful Timis).O modificare similara de mare succes s-a facut mai demult in P-ta Unirii cu cladirea cu 4 etaje din coltul de sud-vest al Pietei(in diagonala cu Domul Catolic).Atunci Esplanada Opera-Catedrala ar fi in sfarsit unitara si ar fi cea mai frumoasa zona de arhitectura din Romania.Ar fi splendid.Ar fi un proiect imbratisat de toti timisorenii,iubitori de frumos si de traditii.

  10. Abia astept sa vad,in sfarsit monumentul fidelitatii ,construit in stil neogotic,mutat in P-ta N.Balcescu din Timisoara.Se va potrivi perfect cu Biserica Catolica construita tot in stil neogotic.
    D-le Primar timisorenii iubitori de frumos va sustin si va sprijina.Urgentati mutarea coloanei Fidelitatii.