Buget de familie: cum sa tineti cheltuielile sub control si sa reusiti sa economisiti bani

Un buget va poate ajuta sa planificati cheltuielile si sa stiti permanent unde se duc banii. Este un instrument fantastic – atata timp cat nu este prea complicat. Cu ajutorul unui computer sau a unui smartphone, lucrurile vor fi de doua ori mai simple. Scopul final este sa nu cheltuiti peste posibilitati, ci dimpotriva, sa economisiti.

Un buget de familie nu trebuie sa fie complicat, ci usor de folosit si functional. Nu exista un model standard, asa ca fiecare familie are propria versiune de buget. Important  este sa urmariti cateva principii simple si sa va obisnuiti sa va consultati bugetul zilnic. De asemenea, nu va orientati doar dupa cheltuielile lunare, pentru ca exista multe cheltuieli anuale, dar pot aparea si numeroase situatii neprevazute. Pentru a avea succes, trebuie sa planificati in avans, sa estimati ceea ce veti castiga si ce veti cheltui.

Veniturile

Primul si cel mai simplu pas este sa va calculati castigurile lunare. Aici includeti salariul, diferitele sporuri, prime, bonuri de masa etc. Tot aici adaugati alocatia copiilor si, dupa caz, venituri din dobanzi, arende, dividende etc. Pentru multe familii cadourile de la parinti, bunici sau apropiati, sub diferite forme, joaca un rol important in echilibrarea bugetului. Dati-le o valoare aproximativa in bani si veti putea vedea cat de mult conteaza pentru dumneavoastra. Cand trageti linie la finalul de an, ar trebui sa va puteti calcula venitul lunar real.

Cheltuielile

Tentatia este sa faceti multe categorii, dar veti ajunge sa va incurcati in ele. Asa ca faceti-va cateva categorii generale pe care le puteti gestiona mai usor. Iata cateva exemple:

Ratele la banci – sunt fixe si pot fi planificate in avans.
Facturile – curentul, gazul, telefonul, internetul, etc. daca sunt tinute sub control, pot fi anticipate luna de luna.
Intretinerea – difera de la luna la luna, dar poate fi prevazuta in avans, in functie de anotimp.
Taxe si impozite – daca le platiti din timp, beneficiati de eventuale bonificatii.
Mancarea – este probabil cea mai dificil de planificat, dar daca veti reusi sa va treceti in buget fiecare cheltuiala in parte, veti putea sti cu precizie cat cheltuiti pentru mancare saptamanal sau lunar. Odata ce stiti acest lucru, nu veti mai fi la fel de influentabil cand intrati intr-un supermarket.
Masina – intretinerea unei masini poate fi foarte costisitoare daca nu este tinuta sub control. in primul rand treceti in buget cheltuielile cu asigurarea, rovigneta, inspectia periodica sau anvelopele, care pot fi planificate in avans. Mai dificil de prevazut sunt reparatiile, asa ca e bine sa va ganditi din timp la o rezerva.
Concediile – daca le planificati din timp, puteti sa economisiti achizitionand in avans pachete convenabile. Odata ajunsi in concediu, nu va strica sa aveti un buget separat, altfel veti cadea prada tentatiilor mari de a cheltui inutil.
Casa – in aceasta categorie intra obiectele de uz casnic dar si reparatiile.
Alte cheltuieli – cheltuielile sunt de fapt nenumarate: imbracaminte, accesorii, hobby-uri, iesiri in oras, sunt cateva exemple in acest sens. Dar daca veti avea in minte bugetul familiei, veti descoperi ca va va fi mult mai usor sa controlati aceste cheltuieli, sa judecati „la rece” cand sunt cu adevarat necesare si daca va puteti permite sa le faceti. Cu timpul veti gasi metode de a economisi fara sa faceti sacrificii prea mari.

Economiile

Scopul final al bugetului este ca atunci cand trageti linie sa existe un surplus. Economiile pot fi vazute fie ca o rezerva pentru situatii neprevazute, fie ca o suma de bani pentru un proiect de viitor al familiei. Ideal ar fi sa va stabiliti o tinta lunara de economisire si sa va tineti de ea.
Nu veti avea niciodata remuscari ca ati economisit…prea mult!

Exemplu de buget lunar:
     

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.