Ministrul Cercetarii a declarat la Timisoara ca va inceape reclasificarea universitatilor, problema sesizata la UVT

TIMISOARA. Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare Stiintifica, este de acord ca procesul de clasificare al universitatilor nu a fost unul corect si transparent. Reclasificarea ar urma sa inceapa anul acesta.

Ministrul Cercetarii s-a aflat, joi, pentru prima oara in vizita la Universitatea de Vest, unde s-a intalnit cu rectorul, prorectorii si decanii. ‘Sunt in dialog cu universitatile din cele patru centre importante din tara. Voi avea intalniri cu intreaga conducere a universitatilor din Timisoara. Vreau sa dialoghez cu cei care conduc universitatile si cu studentii, astfel incat sa putem afla care sunt problemele, sa le explicam care sunt intentiile noastre in viitor si sa putem construi impreuna, a declarat Mihnea Costoiu (foto).

Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante subiecte semnalate a fost legat de problemele din procesul de clasificare al universitatilor. ‘Mi s-a semnalat faptul ca aceasta clasificare nu a fost un proces corect si transparent, iar eu sustin acest punct de vedere. Cred ca trebuie sa regandim clasificarea universitatilor si criteriile folosite, in dialog cu institutiile implicate’, a precizat ministrul Cercetarii. Termenul avansat de acesta pentru reinceperea procesului este anul curent.

UVT este categoric preocupata de acest proces al clasificarilor, deoarece ne-am simtit nedreptatiti in evaluari. Ne consideram mult peste pozitia din clasament pe care o ocupam in acest moment, fapt care va aduce si o serie de prejudicii in ceea ce priveste finantarea, dar si de imagine. Credem ca locul nostru nu este aici, a completat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest. In prezent, UVT este clasificata in a doua categorie valorica din invatamantul superior.

Alte probleme semnalate de conducerea universitatii au fost fondurile rambursabile blocate in proiecte europene, finantarile aprobate dar care nu apar din partea Companiei Nationale pentru Investitii, dar si nevoia de fonduri pentru achizitionarea a doua camine studentesti care apartin unei firme private.

Cercetarea, subfinantata

Ministrul a recunoscut ca domeniul cercetarii universitare este subfinantat in Romania. ‘Da, cercetarea universitara este subfinantata iar acest lucru e o preocupare a noastra. Finantarea cercetarii poate veni dintr-o singura sursa: proiectele europene. Insist, si la Timisoara si in toate centrele universitare importante in care am fost, ca profesorii sa depuna proiecte pentru a putea atrage sume importante de bani din fonduri europene. Suntem in situatia in care programul operational sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane are neangajat, in acest moment, 1,2 miliarde de euro, iar noi stam. Am deblocat programul si vom continua sa insistam in aceasta directie’, a declarat Costoiu.

In prezent, insa, institutele de cercetare au finantarea blocata. ‘Situatia este cauzata de Axa I, prin care s-au derulat programele pentru intreprinderi mici si mijlocii, unde Comisia Europeana a acuzat suspiciuni majore de frauda, iar in acest moment se deruleaza procedurile de verificare. Noi speram ca in cursul lunii aprilie sau cel mai tarziu in cursul lunii mai sa fie deblocat programul, in urma deciziei guvernului de a aloca agentiilor de dezvoltare regionala derularea acestui proiect si nu Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii’, a completat ministrul Cercetarii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Normal ca va incepe reclasificarea si mai mult la UPT vor incepe din toamna taieri de salarii la cei care nu au jumatate din punctajul necesar obtinerii gradatiei de merit. E doar un zvon dar se pare ca devine adevarat. La Iasi s-a operat o astfel de taiere.

  2. Taierile de salar nu sunt posibile, iar o incercare de acest fel va duce la procese. Profesorii sunt angajati pentru activitati didactice (doar asta au in fisa postului), deci nu li se poate taia salariul pentru ceva ce nu e obligatoriu. La Iasi s-au taiat bani doar din plata-cu-ora si la personalul nedidactic.

  3. Pentru a reduce cheltuielile de personal nu exista alte posibilitati decat renuntarea la salariile/gradatiile de merit (sa nu se mai faca concursuri pt. asa ceva), reducerea sporurilor de conducere (la upt sunt de peste 80%), pensionarea celor ce indeplinesc conditiile (ei primesc prelungiri anuale, iar daca nu sunt bani…), reducerea salariilor in rectorat (exista directori de la diverse compartimente din rectorat care au salarii mai mari decat profesorii universitari!). Deci exista de unde…

  4. Adevarat exista salarii ale directorilor din rectorat care depasesc salariile profesorilor.
    Dar aici sunt de vina profesori din UPT care i-au facut directori sau sefi compartiment (cel putin pe unii dintre ei).

  5. Sa nu uitam si de cei cu salarii mici, dar multeeeeeee: n secretare, n+1 curiere, n+2 gestionari, n+3 strungari si n+n diversi care nu fac ABSOLUT NIMIC.
    Ori se apuca de lucru (daca se va gasi si pentru ei cate ceva) sau trebuie sa renunte UPT la ei ca sa isi poata plati cadrele didactice.