Inca o sansa pentru Timisoara de a atrage sute de milioane de euro prin programe UE, ca parte a strategiei pentru regiunea Dunarii

TIMISOARA. Strategia Uniunii Europene pentru reducerea diferentelor economice dintre cele 14 state riverane Dunarii va fi finantata cu sume de ordinul miliardelor de euro, iar regiunea Banat poate profita doar strangand randurile. Adica mediul universitar sa-si dea mana cu cel de afaceri si cu autoritatile locale.

Potrivit liderului Grupului de actiune ‘Dunare – Marea Neagra’, Sever Avram, prezent la Timisoara pentru o sesiune practica de formare de promotori si facilitatori ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii in Regiunea Banat (SUERD denumeste un vast proiect transformativ, in care Romania este co-autoare alaturi de Austria), atragerea de fonduri se poate face numai printr-o strategie comuna a mediului de afaceri si a celui universitar, alaturi de autoritatile locale.

Astfel, nu intamplator, „oportunitatea” a fost dezbatuta la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, care vrea sa fie prima care pune umarul la concretizarea acestei strategii, in folosul intregii comunitati din zona Banatului.

Pozitionarea regiunii Banat si a Timisoarei este foarte favorizanta, in primul rand datorita bunei experiente anterioare din proiectele de cooperare transfrontaliera si din ceea ce s-a realizat pe partea de investitii si mediu de afaceri. De aceea, in proiectele dunarene este foarte multa nevoie de un leadership puternic si de o schimbare a sistemului de prioritizare, pe care banatenii ar putea sa le asigure intr-o masura mult mai credibila si datorita parteneriatelor care exista cu landuri si orase din Germania si Austria.

Deci, din axa de cooperare teritoriala, in noua gandire, comunitatea academica si mediul de afaceri din zona Timisoarei, daca se unesc si isi identifica interesele comune si realizeaza un lobby coerent si viabil, ar putea chiar sa gestioneze asa-numitul HUB de inovare, in care sa apara o repozitionare mai categorica din aceasta parte a tarii. In fond, modelul de dezvoltare regionala pe care l-a profesat tot timpul aceasta zona este ca dezvoltarea sa se faca dinspre regiuni mai favorizate si unde experienta multiculturalitatii si interculturalitatii este mult mai avansata.

De aceea noi consideram ca Timisoara trebuie sa preia initiativa, raliind evident si celelalte judete banatene, pentru a deveni locomotiva unui proiect major, care in cazul finantarilor dunarene poate ajunge sa fie de ordinul sutelor de milioane de euro’, a declarat Sever Avram (foto).

 

Timisoara, locomotiva unui proiect mare?

La evenimentul gazduit de Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor din Timisoara, unde au participat si primarul Nicolae Robu si rectorul Universitatii de Vest, Marilen Pirtea, s-a pus in discutie si experienta ‘capitalei’ Banatului in privinta relatiilor interregionale. Timisoara poate deveni liderul unui proiect important, insa inainte de asta trebuie sa se realizeze un front comun, misiune care in Romania se dovedeste mereu a fi greu de indeplinit.

Timisoara poate fi beneficiarul principal, dar de dorit este sa existe un grad mai mare de replicabilitate. Adica, daca de exemplu va bucurati de aducerea unei tehnologii sau a unui stil de marketing pe terte piete din Germania sau din Austria, s-ar putea incerca aici <<vanzarea>> lor si cooptarea mult mai usoara a altor parteneri intr-un consortiu al carui lider ar fi potrivit si recomandat, zic eu, sa fie Timisoara.

Pentru proiectele mari, sumele pot fi si de peste un miliard de euro. Dar atentie, inteligenta celor care vor sa devina lideri de proiect este pusa la incercare! In sensul ca trebuie sa isi convinga si copartenerii, printr-ul lobby coerent ca au nevoie si ca merita sa intre de partea lor in acel proiect. In ultima instanta, ce sugerez eu este faptul ca am putea, de aceasta data, sa fim prin reactivarea unor resurse de inteligenta, de consultanta din zona, sa nu mai fim doar un vagon remorcat de altii, ci Timisoara sa devina locomotiva pe un proiect mare. Dar pentru asta trebuie lucrat!‘, a precizat liderul Grupului de actiune ‘Dunare – Marea Neagra’.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cineva bate apa in piua. Am citit de 17 ori articolul si tot n-am inteles ce se poate face cu miliardele de euro… Poate comunitatea academica si mediul de afacerile lor sunt prea sofisticate intelegerii mele.