Victor Dumitrascu, presedinte CJAS Timis: Informatizarea si redefinirea pachetului de servicii medicale reprezinta o urgenta chirurgicala a sistemului de asigurari sociale de sanatate

Ce ati facut de nu mai sunt cozi din partea asiguratilor la Casa de Asigurari de Sanatate Timis?

Zilnic veneau la sediul institutiei de la prima ora a diminetii in jur de doua sute de persoane care solicitau in cea mai mare parte adeverinta privind calitatea de asigurat, motiv pentru care am comunicat spitalelor si medicilor sa verifice calitatea de asigurat in sistemul informatic pentru a nu mai trimite inutil pacientii la CJAS Timis; in acelasi timp am reorganizat activitatea acestei institutii astfel incat orice contribuabil sa poata trimite pe adresa de e-mail [email protected] o solicitare in vederea obtinerii adeverintei de asigurat; pentru cei care opteaza sa se deplaseze totusi la sediul CJAS Timis am reorganizat activitatea cu sprijinul angajatilor acestei institutii pentru ca asiguratii sa nu mai stea la cozi interminabile.

De ce nu sunt niciodata bani destui in sanatate?

Sanatatea este un domeniu sensibil. In sistemul sanitar se consuma pentru servicii medicale mult mai mult decat se colecteaza la acest fond. Pachetul de servicii medicale este mare, nefiind definit in concordanta cu fondurile mici alocate in acest sens; astfel alocarile bugetare pentru sanatate in tara noastra sunt mult sub media europeana care este de 7,5% din PIB. In cadrul unei firme de exemplu, atunci cand nu ai bani suficienti ai doua solutii, fie cresti incasarile daca este posibil, fie reduci cheltuielile. In sanatate nu poti sa aplici brutal aceste solutii. Nu poti sa nu mai internezi sau sa nu mai tratezi pacienti… Se pot aplica in schimb principii de management sanitar, ceea ce inseamna sa planifici foarte bine cheltuielile intr-o unitate sanitara, sa lucrezi eficient si sa ai mereu in vedere costurile, sa realizezi un control al costurilor din unitatile sanitare prin protocoale terapeutice. E greu, dar eu cred ca se poate. Situatia economica grea prin care trece Romania nu permite cresterea contributiei pentru sanatate si ca urmare singura solutie ramane redefinirea pachetului de servicii medicale, redefinire ce reprezinta o urgenta chirurgicala a acestui sistem alaturi de informatizare.

Nu se strang destui bani sau sunt unele cheltuieli prea mari sau poate nejustificate?

Eu cred ca este cate putin din fiecare…Ganditi-va ca in sistemul asigurarilor de sanatate, numarul celor care contribuie este mic in comparatie cu cel al beneficiarilor. Costurile medicinei moderne sunt crescute, iar fondurile colectate sunt insuficiente… Pe de alta parte, aveti dreptate, sunt si alte probleme. Sunt si cheltuieli nejustificate. Preocuparea noastra a tuturor celor care facem parte din managementul sistemului sanitar este reprezentata si de eliminarea cheltuielilor nejustificate din sistem. Mentionez faptul ca informatizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate nu este completa, ceea ce inseamna ca nu exista un control complet asupra acestui sistem; in plus, acest program informatic ar trebui extins catre toate institutiile publice, inclusiv primariile, din judet pentru a veni in sprijinul celor care au diverse solicitari in acest sens.

De ce nu s-a facut nimic pana acum? Cine va opreste sa schimbati ceva?

Nu s-a realizat pana acum o strategie in acest domeniu deasupra oricarei culori politice punand in prim plan nevoile de servicii medicale ale bolnavului. Cert este ca se face ceva acum! Este vital sa facem schimbari in sistem. In acest sens este necesara redefinirea pachetului de servicii medicale proportional cu fondurile colectate, continuarea informatizarii sistemului de asigurari sociale de sanatate, controlul realitatii serviciilor medicale, introducerea de protocoale terapeutice, cresterea competentelor centrelor de permanenta, introducerea asigurarilor private de sanatate.

Si reusiti sa faceti acest lucru? Macar sa reduceti cheltuielile nejustificate?

Eu zic ca da! S-a introdus acest sistem de retete electronice cu cod de bare, pentru a elimina suspiciunile de frauda care au tot existat in sistem. Retetele electronice sunt inregistrate in Sistemul Informatic pentru Prescriptie Electronica al Casei Nationale de Asigurari si in orice moment ele pot fi si urmarite. In acelasi timp se lucreaza la implementarea sistemului de carduri de sanatate care va ajuta din nou foarte mult in eliminarea fraudei.

A fost introdusa coplata… Puteti sa garantati ca pacientii nu vor mai plati din buzunarul propriu pentru medicamente sau materiale sanitare atunci cand sunt internati?

Coplata in sistemul sanitar va aduce unele imbunatatiri din punct de vedere financiar acestui domeniu, dar in acelasi timp va fi de un real ajutor si va realiza o imagine clara in ceea ce priveste realitatea serviciilor medicale pentru ca toate fondurile sa fie utilizate in mod real pentru asigurati. Acest model se aplica in mai toata lumea, inclusiv in Europa. Oricum sumele sunt mici, efortul pacientului este minim, dar intr-un sistem subfinantat orice suma este binevenita. In fine, coplata vine sa si descurajeze internarea masiva… Sunt multi pacienti care sunt internati desi poate nu este absolut necesar acest lucru, afectiunile lor putand fi tratate si in ambulatoriu; se fac internari de foarte multe ori doar pentru investigatii, ceea ce incarca foarte mult costurile spitalelor, deoarece spitalele deconteaza pe langa aceste cheltuieli cu investigatiile si cheltuielile hoteliere pentru fiecare caz in parte, ori daca toate aceste investigatii s-ar efectua in ambulatoriu cheltuielile ar fi mult mai mici si din aceleasi fonduri, spitalele ar putea trata un numar mult mai mare de pacienti. Am facut demersuri scrise pentru a se aloca un buget corespunzator spitalelor astfel incat o data cu semnarea noului contract in perioada imediat urmatoare spitalele sa fie obligate sa asigure servicii medicale de calitate si in acelasi timp toate medicamentele si materialele sanitare de care bolnavul are nevoie astfel incat pacientii sa nu mai plateasca din buzunarul propriu pentru medicamente si materiale cand sunt internati.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut 1 din 5 romani prefera un spital privat in locul unui de stat cand vine vorba de un tratament. Cum apreciati acest lucru?

Este dreptul fiecarui asigurat de a se adresa unui spital privat sau public intrucat sistemul de asigurari sociale de sanatate deconteaza serviciile prestate. Spitalele private sunt mai atractive pentru o anumita categorie de pacienti din cauza conditiilor hoteliere deosebite pe care aceste unitati le ofera, insa reorganizarea sistemului trebuie sa asigure accesul la servicii medicale tuturor categoriilor de pacienti.

Ce credeti despre declaratiile Ministrului Nicolaescu despre desfiintarea CJAS-urilor?

Declaratiile acelea trebuie privite in context. Cand spun asta ma refer la contextul regionalizarii. Este evident ca odata realizata regionalizarea administrativa a tarii trebuie regandita si organizarea Caselor de Asigurari de Sanatate. Eu unul cred cu tarie in regionalizare si descentralizare. Odata cu regionalizarea administrativa eu unul as vedea o casa regionala de asigurari de sanatate alaturi de o directie regionala de asigurari de sanatate, care sa coordoneze in regiune sistemul sanitar. Totusi cu o conditie… Banii care se strang prin asigurarile medicale sa ramana in cea mai mare parte la nivel regional si doar o mica parte sa mearga la bugetul national pentru respectarea principiului de solidaritate. Eu cred ca tot sistemul sanitar ar functiona mult mai bine asa prin transferul responsabilitatii la nivel local.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.