Sorin Dragoi este primul city manager al Timisoarei, dupa ce a castigat concursul pe aceasta functie, initial fiind consilier al primarului Nicolae Robu. A intrat de curand in paine si vorbeste pentru opiniatimisoarei.ro despre ce inseamna munca sa la primaria Timisoara, despre cum asculta Nicolae Robu de sfaturile lui si de relatia groazava pe care o are cu secretarul Ioan Cojocari.
Ati intrat in administratie. O zona etichetata ca fiind corupta, macinata de interese politice. Ce cautati aici? Nu va era bine in mediul privat?
(…rade, n.red) Ba mi-a fost foarte bine in privat… Speranta mea este sa transfer modul de lucru din privat in administratie, unde acum este un alt mod de lucru, sunt mult mai multe probleme, dar eu cred ca pana la urma vom ajunge sa facem acest lucru.
Ati intrat cu acesta intentie in administratie. Acum, dupa ce ati luat pulsul administratie, inca mai credeti ca veti reusi?
Inca mai cred… (rade din nou, n.red.) Daca la inceput eram mult mai entuziasmant, acum sunt mai putin, dar cred ca lucrurile se mai pot schimba. Timisoara merita o adminsitratie de nivel european.
De ce depinde aceasta schimbare?
De foarte multe… Depinde si de executivul primariei, dar depinde si de oamenii cu care lucrezi. Daca ei vor ajunge sa inteleaga ca, daca vor depunde un pic de efort se vor schimba multe lucruri, totul va merge spre bine din acest punct de vedere. Daca vii la lucru si nu stii cum sa tragi de timp 8 ore, cum sa stai mai mult pe Facebook, lucrurile vor ramane la fel.
Ati declarat ca nu sunteti omul nimanui. Asupra administratiei Robu planeaza aceasta suspiciune. Viceprimarul Stoia e omul fratilor Cristescu, Robu la fel… Cum va impacati cu aceasta idee?
Am sa va dau un raspuns acum, luand un pic lucrurile mai din spate. Si cand am fost om de afaceri, lumea spunea: nu e el, el e interpusul nu stiu cui… Nu este adevarat. Ceea ce am realizat ca om de afaceri am realizat singur, pe picioarele mele. La fel am intrat in primarie, la recomandarea unor prieteni, nu l-am cunoscut pe domnul Robu inainte. Eu o spun verde in fata: nu fac politica, nu sunt omul nimanui si sper sa raman asa, cu acelasi spirit de independenta!
Eu v-am intrebat altceva… Cum va impacati cu ideea ca cei din jurul dumneavoastra sunt oamenii cuiva…
(… ezita, vizibil deranjat, n. red) Sunt multe zvonuri si multe vorbe. Daca lucrul asta nu te afecteaza la ceea ce vezi tu, nu observi acest lucru in documentele pe care le vezi, parerea mea este ca nu are rost sa iti creezi in plus alte speculatii. In momentul in care o sa observ ca ceva nu e cum ar trebui sa fie, in mod sigur o sa iau pozitie. Nu imi e frica de repercursiuni. Atat timp cat vin relaxat la lucru si nu vin cu teama sa caut in vreo zona, totul este in regula.
Cat de libera va este mana in administrarea orasului? Primarul Robu declara ca va veti ocupa de administrarea, intretinerea, modernizarea, infrumusetarea si dezvoltarea orasului! Mai exact ce faceti?
Fac foarte multe. In fiecare zi, de dimineata pana dupa masa ma ocup de parcuri, drumuri, scoli, de o groaza de probleme. Am discutat cu domnul primar sa ma ocup in continuare de toate aceste probleme, dar as prefera sa gasesc niste nise unde munca mea sa aiba o finalitate mult mai bine vazuta si mai definita. E adevarat si cele spuse de dumneavoastra sunt problemele orasului, dar de ele se ocupa si directiile specifice din primarie. Dupa mine, relatia cu Bucurestiul, cu ministerele ar trebui tinuta mai strans, ca sa iti poti realiza proiectele propuse. Va dau un exemplu, zilele trecute mi-am pus in fuctiune toate relatiile si cunostintele si am dat o gramada de telefoane pentru ca sa trecem o bucata de drum dintre Ghiroda si Timisoara de la CNADNR la primarie, pentru a nu pierde o finantare europeana. Apoi am vazut pe niste site-uri ca efortul a fost al altcuiva. Ori eu stiu bine, cu fiecare minister in parte ce am vorbit si cum am vorbit ca sa nu pierdem banii astia la primarie.
Preferati deci sa va ocupati mai mult de relatia cu ministerele decat, sa zicem, de cainii fara stapan din Timisoara?
Nu, eu am spus ca si acestea sunt probleme importante. Dar eu cred ca, daca mi-as focusa mai mult munca in acest domeniu, rezultatele s-ar vedea foarte repede. Nu sunt omul care sa ma bag in fata, sa ma bat cu pumnul in piept…
Care este cea mai importanta decizie pe care ati luat-o de cand sunteti city manager la primarie?
(… se gandeste, n.red) …De cand sunt city manager? …pai e o perioada scurta… Cred ca e cea legata de transferarea drumului de la CNADNR la Primarie, pentru a nu pierde finantarea respectiva.
Noi cei de la opiniatimisoarei.ro am scris despre ritmul cel putin alert in care sosesc idei de pe CD Loga… Noi am inventat sintagma „ziua si ideea”, cu trimitere la faptul ca primarul Robu in fiecare zi le spune jurnalistilor o alta idee. Va consulta Robu inainte de a le scoate pe piata?
Discutam in fiecare zi, de mai multe ori. Legat de subiectele de presa, despre aceste subiecte, domnul primar se consulta cu cei de la directia de comunicare. Dintre subiectele pe care le discuta cu mine, probabil, extrage si subiectele de presa. Dar de relatiile cu presa se ocupa directia de comunicare.
Dar eu va intrebam daca va consulta si intr-un mediu informal. Poate va spune – Sorin, uite ce idee am, ce spui de ea?
Avem doar relatii de genul City Manager – domnul primar.
Pai dar, dar nu va consulta si in mod informal, pe relatia city manager – primar?
Nu am ajuns la stadiul de a ne tutui… Am o lista de probleme, merg cu ea la domnul primar, el stabileste ce decizii luam sau stabilim impreuna si merg mai departe. Asa functioneaza relatia noastra.
La conferinta de presa de alaltaieri, primarul Robu spunea ca nu va mai cumpara autobuze articulate si ca in schimb vrea sa cumpere microbuze cu care sa fie dusi copiii la scoala… V-a consultat in aceasta privinta?
Nu m-a consultat ieri (marti, n. red), dar am avut o discutie pe aceasta tema. Imi amintesc ca era planificat sa cumparam un tramvai cu 3 milioane de euro. Un autobuz costa 150 de mii, iar un microbuz undeva la 25 de mii de euro. Pentru numarul de pasageri care intra intr-un tramvai poti sa cumperi cu mult mai putini bani 3 autobuze. Ori de la 450 de mii de euro pana la 3 milioane de euro e o diferenta mare si poti sa folosesti banii respectivi la alte investitii. Deci o astfel de discutie s-a purtat mai demult, am discutat despre acest subiect. E o decizie economica foarte buna. Domnul primar a completat aceasta discutie cu ideea ca pot sa fie dusi copiii la scoala cu microbuzele, iar apoi acestea sa-si urmeze traseul normal.
Pai cu un microbuz poti sa transporti doar 16 copii…
Da, 16 copii…
Nici macar o clasa… Pentru o clasa ai nevoie de doua microbuze. Ganditi-va cate clase sunt in Timisoara, si faceti un calcul de cate microbuze este nevoie. Pai in loc sa decongestionati traficul, o sa il congestionati!! Nu sta in picioare…
Pai nu toti copiii merg la scoala cu transportul in comun… Pe unii ii duc parintii la scoala, altii merg pe jos… Poti folosi si acest sistem cu microbuzele…
Eu ma asteptam ca dumneavoastra sa-i spuneti primarului Robu ca nu sta in picioare o astfel de idee…
Eu cred ca plecati gresit. Ideea era ca in loc sa dau 3 milioane pe un tramvai, mai bine iau 3 autobuze sau 7-8 microbuze care fac aceeasi treaba… Este mai rentabil asa, pentru ca imi raman bani pentru alte investitii. Ce fac cu microbuzele, ca pot sa le folosesc si la transportul copiilor la scoala, asta e o alta discutie.
Dar adminstratia locala a investit milioane bune de euro in reabilitarea liniilor de tramvai… A facut-o degeaba daca nu veti mai cumpara tramvaie noi?
Pai, decat sa cumperi tramvaie noi, mai bine le reabilitezi. Cele reabilitate arata absolut senzational! Cel nou costa 3 milioane de euro, cel reabilitat costa 500 de mii de euro. Gasesti solutii, daca te pui sa cauti. Eu aici, pe segmentul asta trebuie sa dau sfaturi.
Mai nou toata lumea vorbeste despre parteneriate public private. Dati-mi cateva exemple unde s-ar putea face parteneriate public-private.
Daca doriti sa faceti o investitie care creeaza locuri de munca, care va genera venituri primariei, prin plata de impozite, veniti la primarie si noi vedem cu ce va putem ajuta. Va dam poate terenul gratuit, dar vrem sa negociem conditiile, procentele pe care le va avea primaria din venituri, etc.
Dar trebuie schimbata legislatia din domeniu…
Se lucreaza la asta… Domnul primar i-a dat sarcina domnului secretar sa faca o hotarare care sa stabileasca un cadru general pentru parteneriat public – privat.
Dar hotararea de consilul local nu poate contine chestiuni contrare legislatiei din domeniu. Si problema este ca trebuie schimbata legislatia de la nivel national in acest domeniu…
Stiu ca si la asta se lucreaza pentru ca legea a fost prost gandita si prost facuta…
Ii mai amintiti din cand in cand primarului Robu de promisiunile facute in campanie? Ca a cam ramas in urma cu unele dintre ele… Citez din promisiunile pe 6 luni: repararea tuturor trotuarelor din centrul istoric si aleile de pe malul Begai. Desfiintarea fasiilor de pamant dintre trotuare si carosabil pentru a le transforma in locuri de parcare. Eliminarea tuturor cainilor fara stapan din oras si transportarea lor in adaposturi, eradicarea cersetoriei si a vagabondajului, plombarea tuturor gropilor din asfalt in toata Timisoara si curatarea orasului de buruieni, si una care s-a si realizat, mutarea acvariului din centru. Nu e cam putin doar una?
Haideti acuma, cinstit vorbind sunt mai multe realizate, nu doar una. Foarte multe dintre ele s-au inceput. Se lucreaza la eliminarea de pe strazi a cainilor fara stapan, nu s-a construit un alt adapost, pentru ca bugetul nu permite, repararea trotuarelor s-a inceput, e adevarat nu toate, se lucreaza si la malul Begai la trotuare si in centrul orasului…
Eu va citez din declaratia primarului Robu: „Toate aceste obiective nu comporta sume semnificative, ele pot fi realizate in primele 6 luni dupa alegeri. ” Noi luam de bun ceea ce ne-a declarat primarul…
Eu cred, sincer ca 80% din ce a declarat atunci primarul este rezolvat…
Nu.. eu zic ca 80% sunt incepute. Nu sunt terminate 80%. Haideti sa spunem asa, nu vreti?
(… se gandeste, n. red) Nu! Haideti sa nu spunem asa… Sa spunem 80% rezolvate! Poate ca mai sunt unele de facut si poate se poate inbunatati chestia asta, dar ele sunt pe fagasul normal de realizare.
O alta promisiune electorala era demiterea secretarului Cojocari. De ce credeti ca nu s-a realizat aceasta promisiune?
Promisiunile electorale nu sunt problema mea. Sa si le asume fiecare care le-a facut.
Dar dumneavoastra va doriti ca secretarul Cojocari sa paraseasca administratia locala?
Eu am o relatie foarte buna cu… cu… (rade, n.red) cu Nea Jean. Am stabilit-o de la bun inceput. I-am spus: nu sunt al nimanui, nu sunt om politic, dati-mi o mana de ajutor sa imi fac treaba, si atunci o sa colaboram. Nu ma ajutati, atunci o sa fiu nevoit sa ne certam, mai ales ca eu nu pot sa fiu agatat cu ceva prin spate…
Ce-i lipseste Timisoarei sa devina Capitala Culturala Europeana?
Parerea mea este ca ne lipseste mai multa actiune. Cand spun mai multa actiune, ma refer la mai multe domenii de activitate: mai multa actiune culturala, mai multa actiune sportiva, mai multa actiune artistica. O unire de forte in care sa zicem hai sa facem tot ce ne sta in putinta sa atingem obiectivul asta. Asa numai daca fac doua teatre si un parculet pe care il vopsesc nu se va rezolva chestia asta.
Credeti ca mai suntem in fata? Sau ne-a luat-o Clujul inainte?
Clujul e un competitor serios… La noi inca e viteza intaia sau cel mult a doua. Ar trebui schimbata viteza, pentru ca nu mai e timp…
Pareri
acest cyty manager este prieten si cu …extraterestrii!
numai sa-i fie bine!
apropo,de cand a venit in primaria timisoara s-a rotunjit binisor!
bate suta cu…brio!
in rest pace si prietenie cu toti…
Cred ca acum este clar pentru toata lumea:urmatorul primar va trebui sa aiba ca obiectiv pentru a cistiga alegerile schimbarea lui „Nea Jean”(daca nu iese singur din sistem pina atunci) si a city managerului (asta e praf).Logica cu tramvaiele,autobuzele si microbuzele nu se ridica nici la nivelul unui elev (ar ramine repetent).A uitat sa mentioneze unde v-a amplasa tribuna pentru spectatorii care vor urmarii jocurile de apa si lumini de pe Bega.Nu stiu ce sa fac astazi…Sa rid sau sa pling.O,mai bine astept urmatoarea IDEIE a primarului.
IDEIA a venit repede.Sa mai spuna cineva ca primarul nu a facut nimica in primul an (in afara de faptul ca a constatat ca NEA JEAN munceste:vreau si eu o placuta pe pasajul de la opera (bineinteles dupa ce sponsorizez).Oare cit se da?
cu nea jean poti sa ai „o relatie foarte buna” in doua cazuri:
1. cand te forteaza el, ca te are cu ceva la mana;
2. cand ai interes sa-ti taie si tie o felie din tortul lui…
Regula de 3 simpla, pe niste date medii:
– un microbuz 16 locuri costă 25.000 eur(probabil second-hand) – durata de exploatare probabil 10-15 ani
– un tramvai 170/240locuri costă 1,6 mil eur(Arad) – durata de exploatare 30 de ani
deci, 10 de microbuze x 25.000 = 250.000 eur nr de calatori la 20 ture /traseu per zi x 16 călatori = 320 calatori/zi -> 104.000 calatori/an -> 1.560.000 calatori/15 ani durata de functionare
pret per calator = 0.16eur
1 tramvai cu 100 calatori/tura(medie) si la 15 ture pe zi = 1500 călatori/zi -> 547500/an -> 16.425.000/30 ani durată de functionare
pret per calator = 0,097eur
n-am calculat aici 20 salarii soferi vs 2 salari vatmani, asigurari microbuze vs tramvaie, revizii microbuze vs tramvaie, poluare, etc…
Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro
3 milioane euro un tramvai?????
minte de ingheata apele
city manager?? penibil
ca kkti de oameni… auzi se intelege bine cu nea Jean… PENIBIL. pai poti sa-l dai afara in secunda 2. verifica ce a facut in ultimii 3 ani si ai 2000 de motive sa-l trimiti pe excrement acolo unde ii este locul!!! Penibili toti in frunte cu MINCINOSUL ROBU! Robul Draq!
Stimate domnule Dragoi,
Problema nu este de a cumpara tramvaie,ci de a pregatii Timisoara pentru ele. Ar trebui sa va sfatuiti cu unii colegi din staff-ul PMT care au avut o contributie importanta la modernizarea liniilor de tramvai. PMT a cheltuit 40 mil euro, pe care inca ii mai plateste. Ar trebui sa stiti ca pentru a cumpara tramvaie noi mai trebuie modernizate cel putin 20Km linie cale si construit inca un depou. Din vest ar mai trebui sa cumparam tramvaie second hand, iar peste 6 ani putem cumpara si tramvaie noi. Tramvaiele actuale din Timisoara mai pot circula inca cel putin 10 ani daca cineva s-ar ocupa de intretinerea lor.