Avocatura clandestina practicata prin instantele timisorene a intrat din nou in atentia conducerii Baroului Timis, mai cu seama ca in aceasta perioada, cand se licentiaza o noua promotie de absolventi ai Facultatii de Drept, se pregatesc simulacre de examene de admitere in toate barourile paralele din tara.
“Examenul de admitere organizat, recent, la Bacau, de catre reprezentantii baroului paralel, este ultima bomba in acest razboi. Cu toate ca tinerii care au intrat in baroul ilegal, platind o taxa de 4.000 de lei, au sesizat Parchetul ca au fost inselati, deocamdata nu am vazut o pozitie ferma din partea reprezentantilor Ministerului de Justitie, care sa spuna clar si raspicat ca avocatii din Baroul Bota nu pot fi acceptati in instante”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, Valeriu Rauta.
In opinia sa, existenta barourilor paralele este favorizata de lipsa de reactie a Politiei si Parchetului, care asista pasiv la comiterea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii.
“Noi suntem intr-un razboi permanent cu acest barou paralel! Cred ca si la ora actuala sunt peste 50 de plangeri penale la Parchet, in care am reclamat cazuri flagrante de incalcare a Legii Avocaturii. Procurorii refuza ostentativ sa aplice legea penala, sa inceapa urmarirea penala macar intr-un dosar, ca dupa aceea se creaza un precedent si vin si altele. Se dau NUP-uri (neinceperea urmaririi penale n.n.) pe banda rulanta, aproape toate cu aceeasi motivare. in general, avocatii clandestini se prevaleaza de faptul ca platesc taxe si impozite pe veniturile obtinute din reprezentarea clientilor, astfel ca statul nu este prejudiciat in nici un fel”, mai spune decanul Baroului Timis.
In replica, fondatorul si presedintele baroului paralel, Pompiliu Bota, explica faptul ca, de fapt, avocati clandestini sunt ceilalti, pentru ca toate barourile sale sunt inregistrate legal.
“Stiti foarte bine ca s-au formulat nenumarate plangeri penale impotriva noastra pentru exercitarea fara drept a profesiei, dar pana acum 489 procurori si 699 judecatori au pronuntat 489 de solutii de netrimitere in judecata. S-a creat deja o practica in anchetarea unor astfel de cazuri. Barourile noastre au fost infiintate, au statut si act constitutiv si functioneaza in mod legal. Vechile barouri nu s-au mai constituit, nu au nici lege de infiintare, nici hotarare judecatoreasca de infiintare, nu poseda nici act constitutiv, nici statut. Este adevarat, mai sunt magistrati care nu ne recunosc calitatea de avocat, ceea ce inseamna ca inca nu am castigat definitiv batalia cu mafia din avocatura”, ne-a declarat Pompiliu Bota in stilul sau exploziv.
“Am dat cu subsemnatul de zeci de ori la Politie si Parchet, in urma reclamatiilor facute de decanul Baroului Timis, care ne acuza de exercitarea fara drept a unei profesii si evaziune fiscala. De fiecare data dosarele s-au solutionat cu neinceperea urmaririi penale (NUP). De fiecare data cand apar in fata completelor de judecata mi se cere delegatia oficiala din partea Baroului Timis. imi completez delegatia, semnez si stampilez, insa exista situatii in care magistratii nu-mi permit sa pun concluzii pana cand baroul traditional nu-mi confirma calitatea de membru. Ori, acest lucru mi se pare un abuz, intrucat baroul nostru este cel legal constituit, nu baroul traditional”, a completat si Sabin Gentimir, decanul Baroului Constitutional Timis.
Totusi, in ciuda acestor dispute intre barouri, conducerea Curtii de Apel spune ca avocatii “Bota” nu pot pune concluzii in instantele banatene.
“La Curtea de Apel exista liste cu avocatii din baroul national, asa cum sunt liste cu expertii judiciari sau avocatii curatori. Doar acei avocati sunt agreati la bara. Nu am dat nici un fel de dispozitie care sa-i vizeze pe avocatii din celalalt barou pentru ca nu a fost cazul. Nu am primit nici un fel de sesizari privind prezenta in sali a unor avocati fara calitate legala. Poate la alte curti de apel din tara se pune problema asta, la noi – in nici un caz!”, a precizat presedinta Curtii de Apel Timisoara, judecatoarea Lidia Barac.