Scandal in Timis, la Topolovatul Mare cu urmasii unui apropiat al lui Ion Iliescu! Un teren de peste 6 milioane de euro, revendicat cu acte false de catre mostenitorii ‘baronului’ comunist Ioan Josu!

TIMIS. Dupa o perioada de acalmie datorata complicitatilor din sfera politicii si a proceselor de pe rolul instantelor de judecata, razboiul pentru patrimoniul fostului CAP Topolovatul Mare a revenit in forta.

Recent, membrii Comisiei locale de Fond Funciar, in frunte cu primarul Ioan Iosif Nescu, au fost notificati de catre Ioan Dragos Josu, fiul fostului activist comunit Ioan Josu, sa sisteze de urgenta operatiunile de masurare, intocmire a documentatiei si retrocedare catre fostii proprietari a terenurilor cuprinse in livada din extravilanul comunei, in caz contrar toti urmand sa se aleaga cu plangeri penale.

Va punem in vedere sa sistati imediat si de urgenta eventualele operatiuni de masurare, intocmire de documentatii, punere in posesie si orice alte activitati prevazute de Legea 18/1991, referitoare la obiectivele mentionate prin prezenta notificare, avand in vedere ca aceste suprafete de teren sunt proprietatea privata a debitoarei Societatea Agricola Agroindustriala Topolovatul Mare si sunt supuse regulilor speciale ale procedurii insolventei. In caz contrar vom intelege sa formulam plangeri penale impotriva membrilor Comisiei locale de fond funciar Topolovatul Mare sub aspectul savarsirii infractiunilor de nerespectare a hotararilor judecatoresti, fals intelectual si inselaciune cu consecinte deosebit de grave”, se arata in notificarea trimisa primarului Ioan Iosif Nescu de catre Ioan Dragos Josu, prin intermediul avocatului sau Kasai Marec.

Firma „West Cad” solicita intabularea livezii fara titluri de proprietate!

In argumentatia mostenitorului fostului conducator al CAP Topolovatul Mare, Ioan Josu – un favorit al regimului Ceausescu, Erou al Muncii Socialiste si membru in Marea Adunare Nationala – se precizeaza ca toate bunurile care au apartinut CAP Topolovatul Mare au fost trecute in patrimoniul Societatii Agricole infiintate in 1991.

Din momentul intocmirii Protocolului de predare-primire nr. 470 din data de 27.05.1991, aceste bunuri, inclusiv livada cu terenul aferent in suprafata de 147 de hectare, au trecut prin efectul legii in proprietatea privata a Societatii Agricole Agroindustriala Topolovatul Mare, fara ca aceste bunuri imobile si mobile sa fie in rezerva comunei Topolovatul Mare sau a Comisiei de fond funciar Topolovatul Mare”, precizeaza Ioan Josu-junior in documentul trimis la primarie.

Cu alte cuvinte, desi, imediat dupa revolutie, in Topolovat s-au infiintat patru societati agricole, patrimoniul fostului CAP – reprezentand mori, lacuri, livezi, grajduri cu animale, cladiri, un camin de nefamilisti si alte obiective rurale – au fost “inhatate” doar de Agroindustriala. Evident, uitandu-se ca acele terenuri au apartinut, pana la nationalizare, proprietarilor de drept si ca acestia isi vor revendica bunurile confiscate de comunisti. Paradoxal, in tentativa de a da o nota de legalitate cererii de a fi stopate restituirile de terenuri, in notificarea cu pricina sunt mentionate 13 parcele de livada, in suprafata totala de 162 de hectare, identificate cu numar cadastral, despre care se precizeaza ca „prin intermediul unei firme autorizate de cadastru si topografie s-a procedat la identificarea, masurarea si intocmirea documentatiei de intabulare, avizata de OCPI Timis”.

Doar ca, la o simpla verificare la OCPI Timis, s-a descoperit tentativa de inducere in eroare a autoritatilor din Topolovatul Mare. „In baza hotararii judecatoresti nr. 18/21.01.1994 emisa de Judecatoria Lugoj si a actului administrativ nr. 233/20.10.1994 emis de Curtea de Apel Timisoara si vazand referatul inspectorului de cadastru se constata ca nu exista titlu de proprietate pentru aceasta parcela. Prin urmare, se respinge documentatia conform Ordinului 634/2006, art. 10, aln. 4. Pentru motivele de mai sus, se respinge cererea formulata de SC West Cad SRL privind intabularea parcelei L915 Topolovatul Mare”, se mentioneaza in incheierea de respingere nr. 19694. Aceleasi motive au fost mentinute in cazul celorlalte 12 parcele din suprafata de peste 160 de hectare de teren revendicate de Ioan Dragos Josu.

„Livada CAP Topolovatul Mare va fi retrocedata vechilor proprietari!”

Satenii care asteapta de peste 20 de ani sa-si recapete pamanturile confiscate de comunisti si incluse in CAP Topolovatul Mare sunt convinsi ca presiunile exercitate de catre fiul fostului activit comunist Ioan Josu asupra primariei au o miza de cateva milioane de euro.

Dupa 1990, in comuna noastra s-au infiintat patru asociatii agricole, dar averea fostei CAP a fost preluata integral de catre societatea familiei Josu. Nimeni nu se putea pune cu fiul fostului baron comunist! Ioan Josu a fost unul dintre cei mai puternici activisti din Timis inainte de 1989. Trei mandate la rand a fost deputat in Marea Adunare Nationala si, de asemenea, facea parte din Biroul Judetean al PCR. Avea linie telefonica directa cu Nicolae Ceausescu. In anii ‘70 era un apropiat al secretarului cu propaganda pe judet, Ion Iliescu. In 2001, pentru a-si sterge urmele in dosarele aflate pe rolul justitiei, Dragos Josu a inceput sa vanda activele Agroindustrialei. A gasit rapid si un cumparator, in persoana lui… Dragos Josu. in acelasi an, societatea a ramas fara patrimoniu si a fost lichidata, insa in urma unei inginerii financiare. A pretins ca Agroindustriala are datorii catre el si a pus mana pe restul de active cu titlu personal”, povesteste patronul unei firme aflate in litigiu cu Josu, conform caruia, in urma cu cativa ani, acelasi Dragos Josu a cumparat un lac de acumulare de 17 hectare cu doar patru milioane de lei vechi.

Din motive lesne de inteles, numele acestuia il vom proteja pentru a nu-l expune eventualelor replici dure din partea celor vizati de aceste dezvaluiri. Exact ingineria financiara de care ne-a vorbit patronul din Topolovat sta la baza afirmatiei din notificare, unde se spune ca Agroindustriala este supusa regulilor speciale specifice procedurii insolventei.

Dupa ce am primit aceasta notificare, am solicitat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis sa ne comunice daca cele 13 parcele pe care se afla livada, in suprafata de aproape 160 de hectare, au fost intabulate in favoarea vreunei societati agricole apartinand domnului Dragos Josu. Raspunsul a fost negativ, respectiv toate cererile de intabulare au fost respinse, motiv pentru care nu inteleg de ce in notificarea trimisa la Comisia locala de fond funciar se precizeaza ca documentatia de intabulare a fost avizata de OCPI. Noi suntem in procedura de masurare si intocmire a documentatiilor, urmand ca in cel mai scurt timp sa incepem punerea in posesie a vechilor proprietari. Prefectura va emite titlurile de proprietate, cu care oamenii vor merge la Cadastru pentru intabulare”, ne-a declarat primarul localitatii Topolovatul Mare, Ioan Iosif Nescu, care a adaugat ca pe cele aproape 160 de hectare vor fi improprietarite un numar de 32 de persoane.

Nu intelegem de ce, printre anexele acelei notificari, se afla sentinte care nu mai sunt valabile, fiind casate prin cereri de indreptare a unor erori materiale”, si-a mai exprimat nedumerirea edilul sef din Topolovat.

In ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa discutam si cu reprezentantul legal al lui Dragos Josu, avocatul Kasai Marec, desi i-am cerut opinia vizavi de acest subiect si prin intermediul unui mesaj telefonic. Sa mai spunem ca pe piata imobiliara, la un pret de doar patru euro pe metru patrat, cele 160 de hectare de livada valoreaza peste sase milioane de euro…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. fiul lui Josu a acaparat toata zona Topolovatului! iar despre cumpararea pe nimic a helesteului Bojin va poate da foarte multe date, pentru ca pe vremea aia era director la Ape. Traiasca baietii destepti!

  2. Poate se autosesizeaza ANI si il ia si pe asta in vizor…, mici sperante, dar exista…

  3. ANI se ocupa doar de functionari publici, desi multi asemenea indivizi sug din conturile si proprietatile lui Josu

  4. Daca societatea agricola nu a obtinut titlu de proprietate in termen de 1 an (un an),in conformitate cu prevederile legii fondului funciar,art.29.ESTE DESFIINTATA DE DREPT.
    Concluziile le trageti fiecare,asa cum le intelegeti

  5. mAI SUNT SMECHERI CA ASTIA SI LA cAMPULUNG mUSCEL