Tratamentul varicelor la Timisoara, intre leacuri babesti si tehnologii de ultima generatie. Pacientii nu au acces gratuit la cele mai moderne metode de tratament

TIMISOARA. Ore in sir petrecute in masina sau in fata calculatorului, mancarea de tip fast food, lipsa activitatii fizice dar si factorii ereditari. Toate acestea sunt cauzele care duc la aparitia varicelor. O treime dintre romani sufera de aceasta afectiune.

In privinta varicelor, statisticile sunt subre. In fiecare an, in Romania, apar in jur de 100.000 de noi cazuri. Cele mai afectate sunt femeile, ele reprezentant 60 la suta din totalul bolnavilor.

In stadiul initial, varicele sunt doar inestetice, dar netratate, devin dureroase si pot duce la complicatii grave.

„Desi pare o afectiune nu foarte grava, in timp, se poate ajunge infirmitate prin aparitia insuficientei venoase cronice si faza ei cea mai grava, a ulcerului varicos, foarte greu de tratat, care impune niste costuri foarte mari iar pacientul nu mai este apt de munca, nu mai poate sa stea in picioare” atrage atentia Sorin Olariu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitaului Judetean.

In domeniul tratamentului varicelor au aparut o multime de metode sofisticate. Scleroterapia, operatiile cu laser, tehnica ablaţiei endovenoase segmentale cu radiofrecventa, terapia cu lumină Bioptron sunt cateva dintre acestea.

La Timisoara, in cadrul Spitalului Judetean, functioneaza un cabinet modern de flebologie, dotat cu aparatura moderna achizitionata de Universitatea de Medicina si Farmacie.

„ La Spitalul Judetean, ne-am aliniat si noi la secolul XXI si folosim, pe langa chirurgia conventionala in tratamentul varicelor, laserul enodovenos si radiofrecventa. In cadrul cabinetului de flebologie, care si-a reluat activitatea anul acesta, se practica tratamentul sclerozant al varicelor cu lumina pulsata sau prin injectarea de substante sclerozante” spune Sorin Olariu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitaului Judetean.

In cazul tratamentului cu laser, care impune internarea in clinica de chirurgie, cheltuielile legate de spitalizare si costurile interventiei sunt suportate, pentru bolnavii asigurati de Casa de Asigurari de Sanatate. Pacientii trebuie insa sa-si cumpere singuri fibra laser, ceea ce inseamna in jur de 200-250 de euro.  Tratamentele moderne din cabinetul de flebologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara nu sunt insa decontate de CAS, fiind considerate „tratamente cosmetice”. In acest caz, pacientii platesc 200 de lei pentru o sedinta de tratament cu lumina pulsata si 100 de lei pentru una de injectare a unor substante sclerozante.

Date fiind sumele, pacientii nu se prea inghesuie la usa cabinetului de flebologie. Multi dintre ei se gandesc  ca, daca tot patesc, e mai bine sa mearga la clinicile particulare care ofera, pe langa aparate de ultima generatie, si un ambient mult mai placut decat coridoarele intunecate si saloanele triste ale Spitalului Judetean.

Atentie insa, spun medicii, la clinicile care functioneaza dupa principiul „afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul” si pe care le supranumesc „clinici de garaj”. Ei spun ca un pacient, atunci cand alege clinica unde vrea sa se trateze, nu trebuie sa se lase cucerit de imaginile frumoase postate pe site-urile unora dintre aceste unitati medicale private, ci sa incerce sa afle amanunte despre medicii care activeaza acolo. Altfel, de la un tratament teoretic simplu si fara riscuri prea mari, pot ajunge tot la spital pentru tratarea unor probleme mult mai grave, determinate de greseli ale unor cadre medicale nepregatite in domeniu.

Leacurile babesti, un potential pericol pentru pacientii cu varice!

Pentru cei care nu au bani nici de tratament in clinici private, dar nici la spital, mirajul tratamentelor naturiste poate duce la alte probleme majore de sanatate. Teoretic, exista o multitudine de tratamente naturiste pentru varice, de la extractele de spanz, castan, galbenele, hamamelis, arnica sau coada-soricelului, la comprese cu foi varza şi chiar aplicarea lipitorilor pe zona afectata.

„Din pacate asistam la utilizarea acestor lipitori, varza rosie si tot felul de astfel de tratamente pentru diverse afectiuni, in intentia de a se vindeca. Ele nu vindeca, pentru ca daca ar face-o, ar disparea tratamentele clasice. Oamenii spera, se agata de o speranta, dar este inuman sa exploatezi aceasta speranta a lor. Sa dai tot felul de ierburi in loc sa faci un tratament care este dovedit stiintific ca este eficient. Eventual in asociere, asta da … faci ce trebuie si daca mai vrei sa iei nu stiu ce ceaiuri, poti sa le iei. Dar nu sa le iei in detrimentul unui tratament dovedit stiintific.”  mai spune medicul Sorin Olariu

Tipul de tratament in cazul varicelor, de la operatia clasica la metodele bazate pe laser, radiofrecventa sau lumina pulsata este hotarat tot de medic, in functie de gravitatea bolii. Pe de alta parte, este insa mult mai usor sa previi decat sa vindeci. Si chiar daca, in cazul varicelor, factorul ereditar este deosebit de important, miscarea, evitarea statului in picioare pentru perioade mari de timp, o alimentatie sanatoasa care sa tina greutatea sub control, renuntarea la fumat si – la recomandarea medicului – purtarea ciorapilor de compresie, pot duce la evitarea problemelor cauzate de aparitia varicelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu m-as duce la vreun medic din zilele noastre decat in stare de inconstienta si fara voia mea,adica dusa cu targa eventual,si cum m-as trezi as pleca de acolo cu viteza luminii.Asa ca traiasca tratamentele naturale.
    Va e ciuda ca tratamentele naturale nu au efectele adverse ale medicamentelor si v-ati pierde cobaii,asta e.Cand se va dovedi stiintific ca cele din plante sunt mai bune ca astea chimice de acum,ce-o sa mai ziceti?Ca va veni si vremea aia.Atunci le vreti vrea voi si nu le veti mai blama ca acum.Nu mai e asa de mult pana atunci,trendul e spre plante fie ca va place fie ca nu.

  2. Ce am inteles eu , ca luna de luna mi se trage automat din leafa bani pt . CAS , iar daca vreodata am nevoie de un doctor , trebuie sa platesc ! Auzi , cica tratarea varicelor sunt considerate ” tratamente cosmetice ” !!!???