Palatul Apelor, una dintre minunatiile Timisoarei, doar pe jumatate reabilitat. Lucrarile au fost oprite. GALERIE FOTO!


TIMISOARA. Una dintre mandriile Timisoarei, cladirea cunoscuta drept Palatul Apelor, sta parca ascunsa de ochii trecatorilor de cativa ani buni. E in reabilitare de multa vreme, iar acum nu se mai lucreaza deloc. Motivul? Nu sunt bani pentru finalizarea lucrarilor, realizate deja in proportie de 50%.

Vorbim de unul dintre cele mai incantatoare palate ale Timisoarei, o adevarata bijuterie arhitecturala, ce lua nastere si se inalta sub bagheta unor constructori talentati si iubitori de frumos, la inceput de secol 20. Impodobit cu elemente marine, palatul era menit sa strajuiasca semet malul canalului navigabil Bega.

Colectie Octavian Lescu

Operatiunile de reabilitare a splendidului edificiu au inceput inca de pe vremea cand presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, era la conducerea Administratiei Bazinale de Apa Banat. S-au investit pana acum 1,5 milioane de euro, toti banii fiind luati din bugetul statului.


Mai e nevoie insa inca de 1,5 milioane de euro si nimeni nu ne garanteaza ca vin in Timisoara. Potrivit reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa Banat, avem promisiuni. De la promisiuni pana la fapte e cale lunga insa… iar momentan muncitorii nu pot face nimic, pentru ca nu ar primi niciun leu.

Au reusit insa lucruri grozave! Subsolul e aproape gata, caramida veche din pereti fiind curatata si pusa in valoare, mansarda este amenajata, fatada interioara si curtea interioara sunt gata si ele, a fost montat si un lift pentru persoanele cu handicap, iar vitraliile de pe geamuri au fost reconditionate cu muncitori din Arad si arata exact ca pe vremuri.

Una dintre fatadele laterale, cea care da spre liniile de tramvai, li se prezinta trecatorilor ca noua. Basoreliefurile sunt un adevarat spectacol, iar sculpturile in piatra dau un aer aparte Palatului Apelor. Parte din ele au fost restaurate, iar la altele inca mai e de lucru. De altfel, doar 50% din lucrari au fost facute deja.

„Jumatate din Palatul Apelor e gata. Este o minunatie, 3 milioane de euro e valoarea totala a lucrarilor, bani din bugetul statului. S-au investit jumatate, ne mai trebuie cam jumatate, noi speram ca o sa ii avem. E cumplit de lucru, e o cladire de 100 si ceva de ani, o cladire istorica. Daca am avea bani, am termina. Ce a fost dificil, partea de amenajare a podului, partea de refacere a fundatiei, nu ne-a venit sa credem ce-am gasit acolo, pereti pusi pe parchet… Cladirea a avut mult de suferit din cauza vibratiilor produse de trafic. Mai avem de facut fatada, e gata fatada laterala, e descoperita deja – este o treaba foarte delicata, este o minunatie. Chiar la mijloc este turnul, o constructie din lemn – nu exista in Timisoara in multe locuri, si nici in Tara Romaneasca, iar partea metalica este facuta din tigle de tabla zincata, va arata extraordinar, chiar cum a aratat pe vremuri”, a explicat Dumitru Hepes, director de investitii la Administratia Bazinala de Apa Banat.

Si detinutii de la Penitenciarul Timisoara au lucrat la reabilitare.

„Au venit puscariasii si au curatat mansarda, era plina de porumbei. Acolo sunt 24 de garsoniere, le vom folosi pentru delegatii, cheltuim o gramada de bani pe hoteluri cand vin delegati, oaspeti. Este amenajata partea interioara, partea de instalatii e gata, toata curtea interioara este gata, fatada interioara e amenajata, avem un sistem de incalzire modern, spatiile sunt generoase”, ne-a mai povestit Hepes.

Odata incheiate lucrarile, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat vor sa si ilumineze arhitectural Palatul Apelor. Mai e cale lunga insa pana acolo, pentru ca nu sunt bani.

„La subsol este caramida veche, arata minunat. Ne mandrim cu Palatul Apelor, este ceva deosebit. Sunt niste mozaicuri facute cum nu se mai fac in Tara Romaneasca, asteptam niste experti din Ungaria, de prin Viena. Si ornamentele mai trebuie refacute, sunt spectaculoase. Speram ca anul viitor, pe vremea asta, ne-am putea muta. Mai trebuie lucrat la subsol, e nevoie de peste 100.000 de euro numai ca sa facem hidroizolatia, care se face cu o firma nemteasca. Momentan nu se lucreaza, sunt doar 3-4 oameni in zona, dar asta nu inseamna ca se lucreaza, ar trebui sa fie 30-40 de oameni ca sa zicem ca se lucreaza. Am fost recent la Bucuresti si avem promisiuni ca luna aceasta ne vin banii„, ne-a dezvaluit directorul de investitii.

Palatul Apei, sau Casa Societatii Timis Bega, asa cum se numea initial edificiul, a fost construit mult dupa ce Bega a devenit navigabila, iar arhitectul Baumhorn Lipót a fost cel caruia i s-a incredintat realizarea proiectului.  Compozitia plastica a imobilului este dominata de volumul impunator al acoperisului traveei centrale, rezolvat in forma unui turn-cupola monumental.

Asa cum se obisnuia in curentul perioadei de inceput a anilor 1900, s-au utilizat elemente neobaroce si ale ordinului ionic, iar figurile stilizate reprezentand elemente marine sunt de o finete remarcabila.

CITESTE SI: Palatele Timisoarei, mostenirea trecuta de vreme in istoria orasului, valoreaza 60 de milioane de euro! Vezi care sunt pretioasele monumente, adevarate mine de aur imobiliare numai pe hartie!

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bani de aruncat pe biserici chicioase avem, de reparat o cladire simbol, nu se gaseste.Halal

  2. Dar doua bude din alea de plastic nu pune nimeni pe domeniul public din fata palatului? Ca nu-i domeniu public timisorean daca nu apare o buda de plastic. Vom crede ca suntem intr-un oras cu „eticheta” altfel. Deci … rog administratia publica sa instaleze doua bude de plastic de o parte si de alta a intrarii in palat, de urgenta, desi mai sunt doua in parculetul de pe malul Begai, in imediata vecinatate a palatului. Motivul este ca cele doua bude existente in zona nu sunt destul de vizibile si pot fi identificate doar dupa miros. Poate ar fi oportun sa fie instalate inca doua in parculetul de langa Flora, ca sa ridicam si cota acelui parc. Multumesc aniticipat. 🙂