Interviu cu primarul de Lugoj, Francisc Boldea: Suntem singurul oras din tara care nu are act aditional la vreo lucrare de investitii

LUGOJ. Primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, vorbeste intr-un interviu pentru www.opiniatimisoarei.ro, despre regionalizare, precum si despre marile proiecte ale orasului. Vezi de ce Lugojul ar trebui sa fie capitala Regiunii Vest!

De ce ar trebui ca Lugojul sa fie capitala regiunii?
– Ma bazez pe trei lucruri: Lugoj a fost capitala de judet si ca langa aceasta cladire a primariei este fosta cladire a prefecturii care este goala, avem un drept de preemptiune asupra ei, are 80 de incaperi, toate descentralizatele s-ar putea desfasura de maine dimineata in aceasta cladire, are toate utilitatile, are o suprafata de parcare de 1.800 de metri in jur.

Care este situatia acestei cladiri?
-Noi avem dreptul de a o cumpara. Avem posibilitatea sa o inchiriem, noi, primaria putem plati chirie, daca avem onoarfea sa fie centru regional. In al doilea rand, v-am spus ca am fost capitala de judet de la Orsova si pana la Savarsin, pe toata partea asta cand Timisoara se chema Torontal si Resita se chema Caras. Suntem cel mai aproape de toate trei judetele si anume, avem aici soseaua noastra de centura care da in autostrada, suntem la 50 de minute de Deva, suntem la 50 de minute si avem drum modernizat, de Resita, suntem la o ora pana la Arad pe autostrada si la Timisoara pe sosea o ora pentru ca nu aveti legatura cu autostrada. Deci insemneaza ca la fiecare din astea ar trebui sa mai faca 60 de kilometri pentru ca nu pot sa cred ca o sa fie capitala la Timisoara, la parter o sa fie consiliul judetean, la etajul intai o sa fie prefectura, la etajul doi o sa fie regiunea pentru ca in momentul acesta, in judetul Timis sunt 99 de unitati administrative. Notiunea de regiune este de echilibrare si dezvoltare a celor patru judete: Hunedoara, Arad, caras-Severin si Timis. In primul rand nu sunt subiectiv intrucat nu ma intereseaza vreo functie in cadrul acestei regiuni.

Asta era urmatoarea intrebare…
– Da, nu ma intereseaza o astfel de functie pentru ca eu sunt primar, am o anumita varsta, doresc asta, insa, pentru toate judetele, repet, cei din Caras-Severin ar fi mult mai deacord cu noi si cei din Hunedoara pentru ca ar fi mult mai simplu si le-ar garanta faptul ca ar fi o dezvoltare echilibrata a tuturor judetelor. In alta ordine de idei, de ce nemtii nu au facut capitala RFG-ului la Munchen care este un oras mare si puternic si au facut-o la Bonn? De ce americanii au facut o capitala, Washington si de ce nu au facut-o la New York care e de zece ori mai mare?

Pai si ne comparam?
– Nu ne comparam, dar orasul care trebuie sa fie ales trebuie sa fie orasul care sa dezvolte regiunea, nu alt oras. daca se face regiunea si se va suprapune peste Primaria Timisoara, peste Consiliul Judetean, nu cred ca dezvoltarea celor patru judete ar avea de castigat. Chestiunea ca se da o deconcentrata in fiecare judet si mai mult complica lucrurile pentru ca aia o sa se dezvolte numai cu agricultura, ceilalti cu invatamantul si asa mai departe. Eu, ca primar al municipiului Lugoj nu am dreptul sa am o alta opinie. Oamenii stiu ca am fost capitala de judet, oamenii doresc acest lucru si au am obligatia ca pana la sfarsit, cand se va lua o decizie clara sa ma lupt pentru acest lucru. Le-am spus-o si la Timisoara, le-am spus-o si la conferinta judeteana.

In afara de o cladire care ar putea sa suporte aceasta regiune ce ar mai avea de oferit Lugojul?
– Suntem un oras apreciat, suntem al doilea municipiu din judetul Timis si cred ca am rezolva pentru ca este sediul Consiliului judetean la Timisoara. daca le tot suprapunem toate si le adunam toate la un loc…

Si Consiliul Judetean ar trebui sa ramana in continuare la Timisoara?
– Da, fiecare judet are. Consilul Judetean ramane, numai ca nu vom mai avea prefect, vom avea subprefecti. Fiecare dintre judete vor avea cate un subprefect, iar judetul-mama, cum s-ar zice, unde va fi sediul, va avea prefect. Va fi un prefect regional.

Ce spun  colegii de partid despre aceasta idee?
– Am avut o discutie cu domnul Dragnea (vicepremierul Liviu Dragnea – n.r.), noi deja am inceput sa facem proiecte cu judetele de langa noi si asta cred ca este un lucru bun. Se zice ca „greu i-a fi pacatul celui care ar imparti banatul”. Incercam acuma sa concentram totul intr-un singur oras, tot respectul pentru Timisoara ca oras al revolutiei, ca oras dezvoltat, meritul este al tuturor primarilor care au fost de sute de ani aici, dar eu ca primar al municipiului Lugoj nu am dreptul sa spun decat ca ma lupt pentru orasul in care oamenii mi-au dat 76% dintre voturi.

Si totusi, sefii de partid ce spun despre aceste idei? Ati vorbit cu domnul Bojin?
– Da, in plen dandul a spus clar ca il sustine pe domnul Boldea. Toata lumea si cei de la Caransebes si cei de la Resita au spus cand au luat cuvantul in dezbaterea organizata la Timisoara de Liviu Dragnea despre regionalizare. Chiar si domnul Falca a intrebat unde va fi regiunea, iar domnul Dragnea a spus ca nu se pronunta pentru ca stie ce lobby face domnul Boldea si cat se straduieste pentru Lugoj. Si e normal  sa fie asa. Sigur, sunt convins ca si primarul Timisoarei se straduieste tot asa de tare. Asta e normal sa faca fiecare om. E adevarat, am discutat si cu domnul senator Ilie Sarbu care este din Lugoj, cu domnii deputati din zona aceasta , cu vicepremierul, probabil ca domnul Ilie Sarbu a discutat si cu premierul, sa ii spuna doleanta noastra. Asta nu inseamna ca jignim pe cineva, noi ne aparam interesele orasului nostru si eu ca primar, chiar daca unii o iau in ras, au dreptul sa o faca fiecare, eu nu.

Aveti mai multe proiecte de dezvoltare in Lugoj, ca faceti un strand, dar si alte investitii
– Da, acum avem sase mari proiecte de investitii. In primul mandat am avut ca si slogan „de la periferie la centru” si am asfaltat si am introdus apa si canalizare pe 81 de strazi.

Cate mai sunt fara?
– Mai sunt 63, dintre care treizeci si ceva facem anul acesta. dar mai important decat aceasta este ca realizam acuma ca si proiecte mari de investitii un bazin acoperit, pentru perioada din septembrie pana in aprilie, bazin cu SPA, il facem de la zero.

Pe ce bani?
– Din bugetul local. Avem banii deja pregatiti.

Cat costa?
– Costa un milion de euro. Apoi facem strandul unde a fost strandul vechi, l-am ras complet si facem altul nou care costa 2 milioane de euro, tot de la bugetul local, facem podul peste Timis, il finalizam acum, in Octombrie, l-am inceput anul trecut.

Cu ce bani faceti acest pod?
– Tot din bugetul local, toate sunt din bugetul local.

Cat e bugetul local?
– Numai din venituri proprii in jur de 450 de miliarde, dar tot bugetul este 1.200 de miliarde de lei. Dupa aceea mai avem o investitie la piata agroalimentara. Pentru aceasta avem la dispozitie un an si jumatate, pentru anul acesta avem pregatiti banii, in total costa cam un milion si ceva de euro si avem pregatiti 800 000 de euro pentru acest an si tot anul acesta pe final terminam cinematograful 3D care tot noi il facem, este 36 de miliarde lei vechi, dintre care 17 miliarde aparatura si tot ce trebuie, mobilier si 20 de miliarde constructii-montaj. Acesta va fi construit pe locul fostului cinematograf „Victoria”

Toate acestea se finalizeaza pana anul viitor?
– Da, toate acestea se finalizeaza in 2014. In paralel cu acestea, am terminat deja proiectul si urmeaza sa inceapa licitatia pentru centrul istoric. Am impartit proiectul in 3 ani de zile. Anul acesta facem o latura, centrul e impartit in forma literei „U”, o latura anul viitor si cea de-a treia latura o facem in 2015.

Cat costa acest proiect si din ce bani?
– Asta costa o aripa in jur de 20 de miliarde, adica aproximativ 450.000 de euro. Ii avem tot din bugetul local. o sa intrebati de unde aii avem. Am avut un excedent bugetar  de 127 de miliarde de lei de anul trecut pentru urmatorul motiv: suntem singurul oras din tara care nu are act aditional la vreo lucrare de investitii. Deci daca avem 100 de lei in buget si s-a castigat cu 71 de lei,  aia-s banii. Niciodata nu i-am dat 72 de lei si pot sa va dovedesc, sa va arat, a fost si Curtea de Conturi, nu avem niciun leu in plus. Mi-a fost foarte greu la inceput, au fugit cei din Lugoj prin Caras-Severin, prin Arad pentru ca acolo erau acte aditionale si de 50 la suta, desi nu aveau banii in buget. Oamenii au lucrat, dar nu au mai obtinut acesti bani. ei, acuma trebuie sa va spun ca noi avem banii, toti, in buget, conditia este sa poti sa faci. Dupa cum stiti, la noi a inceput transportul in comun gratuit.

De ce era necesar sa il introduceti?
– Pentru ca nimeni nu intelege ca in toate orasele din tara transportul este pe pierdere si este la pamant. daca un om nu se poate baza sa ajunga la serviciu prin transportul in comun la o ora  fixa, nu il mai foloseste. Asa s-a ajuns ca sa se distruga. Prima oara trebuie sa ii aducem pe oameni inapoi in autobuze. Reducem poluarea, este ieftin pentru cetateni, sunt din banii lor, din taxe si impozite. pana acum plateam 75% subventionam, dar nu era nicio disciplina. Era o intelegere intre sofer si omul care se urca, iar cativa care aveau abonament nu se foloseau de el pentru a ajunge la serviciu. Asa ca am cumparat 10 statii de autobuz, mai cumpar inca cinci , am inscriptionat orarele pe ele…

Cate autobuze sunt?
– Cinci

Si circula toate cinci?
– Da, toate cinci. Deci le-am inscriptionat orarul, l-am dat in toata presa si am tinut cont de toate cele aproximativ 400 de scrisori primite si tabele facute de cetatenii din oras care apreciaza lucrul acesta , dar sunt convins ca populatia toata apreciaza. Nu stim pe cat timp, poate fi pe doi ani , pe trei ani, poate fi pe zece ani, poate sa fie mai putin, poate vin oamenii si zic „dom’le, subventionam si noi cu un leu”, dar pana acum a fost 60 de bani biletul si degeaba.

Timisoara ar vrea sa copieze acest model
– M-a sunat si Baia Mare si Satu Mare si Ramnicu Valcea si mai multi care doresc

Credeti ca ar functiona si la orase mai mari?
– Nu, nu cred ca ar functiona in orasele mari pentru ca este altceva. La un oras la 45.000 de locuitori merge, dar la un oras de 200.000 de locuitori nu cred ca merge, numai daca au o suma mare pentru asta, pentru ca sunt mai multe tipuri de mijloace de transport, sunt si tramvaie si autobuze, troleibuze. Eu sunt pe principiul autobuzelor si microbuzelor, dar o sa mai cumpar inca trei autobuze acum, in functie de cat este capacitatea pentru ca probabil ca daca e gratuit, lumea se va urca in el. Sa stiti, noi si la copii am introdus burse municipale. Adica daca un copil face ceva, adica nu premierile de la olimpiade, nu, aia e separat. Este vorba de bursa municipala.

Ce trebuie sa faca un copil pentru a obtine aceasta bursa?
– Sunt doua categorii de burse: burse civic-culturale si burse sportive. Deci daca pe langa activitatea la scoala are activitate sportiva, de performanta, primeste o bursa sportiva. Daca are performanta la teatru, la cor, al pictura, la muzica, la flaut, la ce este si ai rezultate, fiecare bursa e de trei feluri: de excelenta, de performanta si de merit. Primeste un milion de lei vechi pe luna  sau 750.000 de lei vechi sau 500.000 de lei vechi, in functie de cum stabileste Consiliul de Administratie din scoala. Pana la 15% din populatia scolara beneficiaza de aceste burse. Acelasi lucru, dam 100 de lei pe luna, pentru profesori ca sa fie si el premiat. Cum ii scoatem din restaurante, din baruri, de la calculator daca nu facem ceva?

Cati copii beneficiaza de aceste burse?
– Acum s-au dat bursele pe semestru intai, se dau intotdeauna cu un semestru in urma si au luat  70 de elevi in valoare de 320 de milioane de lei vechi. Sunt tari in Europa in care ii obliga sa faca ceva pe langa scoala.

E un model imprumutat dintr-o anumita tara?
– Da, ca idee e preluat din Austria. Noi nu ii obligam sa faca ceva pe copii, doar sa aiba rezultate. Sau daca ii luam pe cei batrani, toti cei care au pensii sub 450 de lei , primesc de la primarie cate un tichet social lunar in valoare de 100 de lei. Orice pensionar nu poti sa il lasi la limita instabilitatii financiare numai daca vrei. Toti cei care au 50 de ani de casatorie  primesc o diploma de fidelitate  si 400 de lei. Toti care au 90 de ani  primesc o diploma de excelenta  si primesc 500 de lei, toti care au 100 de ani primesc 1.000 de lei si diploma de excelenta.

Este cineva in Lugoj care nu primeste nimic?
– Transportul gratruit il primesc toti, deci ceva primesc toti. Restul pe categorii. Eu consider ca intr-o perioada de criza asta-i rostul primariei, asta-i rostul nostru al administratiei, acum, cand au nevoie , pe langa investitii, partea sociala e foarte importanta. Nu mai vorbesc ca ajutam toate cultele din oras, toate bisericile, toate cimitirele le-am iluminat, le-am sprijinit  cu o singura conditie: nu dam bani pentru lumanari. Acum e schela pe biserica, o iluminam arhitectural.

Aveti multe cladiri iluminate? Din cate stiu primaria a fost prima dintre ele
– Sunt zece cladiri iluminate arhitectural. Am vazut ca aveti acum una si in Timisoara

Avem mai multe
– E bine ca aveti

Avem si monumente iluminate
– Da, si o strada asfaltata am vazut ca aveti, e bun

150 de metri are strada asfaltata
– Ah, noi am asflaltat 81 de strazi numai in primul mandat, iar anul acesta inca 7 strazi din patru cartiere. Sunt proiecte de cartiere, adica refac cartierul complet de la A la Z

Care este reteta dumneavostra?
– Pot sa face aceeasi investitie cu 100 de miliarde sau  cu 150 de miliarde. daca fac cu 100 de la inceput si nu ma compromit, raman 50 de miliarde cu care pot sa asfaltez zece strazi si tot asa pot sa fac la fiecare lucrare

De ce nu fac si altii la fel?
– Pentru ca sunt oameni destepti. Dumneavoastra stiti ca a dat si Guvernul o hotarare prin care a zis ca  iti plateste arieratele , imi da bani mie  sa va platesc dumneavoastra firma, daca dumneavoastra sunteti datoare la stat. Intrebare simpla: cum facem licitatia daca sunteti dator la stat? Ordonanta 34 nu imi da voie. Eu nu am dreptul sa te primesc la licitatie daca tu ai datorie la stat. La fel si arierate. Noi nu am avut arierate, decat 29.000 de lei a avut cantina de la liceu, dar noi nu am avut niciun leu. Altii au primit miliarde, noi nu am primit niciun leu ca… „daca nu aveti arierate sa fiti sanatori”. Asta este solutia nostra, poate nu e cea mai buna, dar e mai linistita

Sa revenim, ce alte obiective de investitii mai aveti?
– Mai avem noul centru, v-am spus, de la Casa de Cultura  peste podul de fier. Vom reabilita tot centrul, am facut un concurs de proiecte  national si incheiem contractul cu cel mai bun. E mult mai usor sa faci asa si mai cinstit. Nici nu va dati seama ce idei bune primeste orasul de la un concurs national, incepand de la culoare, la partea arhitecturala, lucruir la care nu ne-am gandit vreodata

De ce nu ati apelat la bani europeni pentru ca toate investitiile pe care le faceti sunt din bani din buget?
– Am castigat  opt proiecte europene, incepand cu strategia de dezvoltare, cu partea de Salprest, cu pubelele, cu masinile, cu toate celelalte, de un milion de euro, avem alt proiect transfrontalier cu spitalul din Mako (Ungaria), cu Varsetul (Serbia) un milion, cu Varsetul mai o data , am mai castigat un proiect pentru un Centru de prevenire a abandonului de 100.000 de euro.

Dar nu sunt proiecte mari de investitii
– La cele mari, de investitii nu ne-am bazat pe bugetul local pentru ca la apa avem 9 milioane de euro, dintre care 25% noi, iar ceilalti sunt bani europeni, prin program guvernamental cu Ministerul  Mediului. La canalizare avem 200 de miliarde cu 15% noi si 85% ei pe program european, la statia de epurare, am facut statie noua de epurare, 200 de miliarde  lei vechi, deci aproape 5 milioane de euro, noi avem 40%, ei au 60%, deci astea sunt cele mari. Dupa aceea, am izolat termic 25 de blocuri, dar noi nu am lasat populatia sa plateasca. Stiti ca ordonanta era in felul urmator: 20% cetatenii, 30% primaria si 50% guvernul. Programul spunea ca iti trebuie un contract de mandat  in care se prevedea ca toti platesc cei 20% si oricum gasesti o batrana la etajul  intai care nu are 2000-3000 de euro si daca nu au toti nu poti sa faci contractul. Cand am fost la Ministerul Dezvoltarii, orasele mari au cate doua-trei blocuri reabilitate si eu am avut 25. De unde ai tu 25? Pentru ca eu am dat hotarare de Consiliu Local  ca cei 20% ii iau pentru urmatorul lucru si noi am platit 50% si guvernul a platit 50%. Acum am facut toate actele pentru 86 de blocuri, noi am si pregatit banii pentru cele 86 de blocuri pentru urmatorul motiv: in primul rand ca ii reduc cu 40-60% factura la intretinere si vin in sprijinul cetateanului.

Urmeaza sa plateasca si locatarii pentru cele 86 de blocuri?
– Nu, cu noi nu plateste cetateanul nimic. In al doilea rand schimb toate geamurile de la toate blocurile, schimb usile, ii ajut la acoperis, ii dau alta culoare orasului, nu mai sunt blocurile alea comuniste. Uniati-va in tarile foste comuniste, toti au dat un alt aspect blocurilor pe care le-au mostenit. Si la noi cele 25 nu seamana cu nimic cu celelalte. Un alt proiect pe care l-am aplicat sunt parcarile. Erau numai gradini cand am venit primar, gradini neintretinute, intre blocuri. daca 51% dintre cetateni doresc parcare in fata blocului, atunci le facem parcare. peste tot, cam 30% fac scandal, dar nu ne luam dupa ei, toata lumea se adapteaza. De ce? Pentru ca am facut un proiect acuma pentru parcari de resedinta. la 50 de metri de blocul in care stai, cel mai departe, sa poti sa ai un loc de parcare al tau. Ai sa platesti o suma modica la primarie, dar stii ca daca vii la ora 16.00 de la serviciu, ai locul tau de parcare.

Cat sunt de mari impozitele in Lugoj?
– Eu de cand sunt primar nu am marit cu cinci bani, doar am ascultat de ce a spus Guvernul Boc sau Guvernul Ponta cand a zis ca face indexarea  si nici acolo nu m-am jucat. daca a zis ca e cu 16%, atat a fost, nu am adaugat o cifra. Deci eu adun rata inflatiei o data la trei ani, cea obligatorie, va amintiti cum a fost si anul trecut. Eu am dat o decizie in decembrie in care am marit cu 16%, cum a zis Guvernul. Altii prin ianuarie au revenit si au pus la loc, aia nu mai este conducere. Conducerea trebuie sa fie ferma, sa iti asumi

Cum stati in Consiliul Local, aveti majoritate…
– 90 si ceva la suta dintre proiecte trec cu suta la suta. Zece sau sapte sau trei la suta… eu am 13 din 19 consilieri, dar avem o relatie foarte buna cu PP-DD care au doi consilieri. Eu i-am chemat inainte de a stabili bugetul  si le-am spus:  si pe voi v-a votat lumea si spuneti ce vreti. S-au exprimat in plen si au votat bugetul. Dar, de ce? Pai noi suntem prieteni intre noi, stiti? Noi stam in acelasi oras. Daca punem politica pe primul plan… oamenii care ne-au trimis acolo nu ne-au trimis sa facem politica

Este avantajul orasului mai mic?
–  Da, depinde si de conceptie. Un singur lucru: primarul propune proiectele, stiti, dar niciodata nu propun ceva in bataie de joc sau sa propun ceva din care sa iasa scandal, de fiecare data stau de vorba si cu cei din opozitie. Fiecare care are o idee, trebuie sa zicem, s-ar putea sa fie buna ideea lui, sa fi gresit noi. Avem timp in campanie sa facem politica, dar lumea nu vrea asta in restul timpului, lumea vrea sa o duca mai bine.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari d-lui primar !

  2. Sustin si ideea de capitala regionala la Lugoj.

  3. Cine locuieşte în Lugoj, ştie foarte bine, cum stau lucrurile. Realitatea e alta. Dar nu are sens să dezvolt. O vizită în oraş e suficient. Părţile negative predomină din păcate. Mă apucă râsul când mă gândesc ce idee. NU există nicio şansă să fim capitală de regiune. Nu avem infrastructura suficientă. Domnule primar, consideră că spaţiul e problema. Dar când-colo…

  4. Omu asta minte de ingheata apele ! A venit la voi sa vorbeasca ca la Lugoj nu il mai asculta nimeni.Uitat-va ce scrie presa locala.

  5. In loc de „am avut ca si slogan”, „realizam acuma ca si proiecte mari de investitii..”, este corect sa spunem „am avut ca/drept slogan”, „realizam acuma ca proiecte mari de investitii..”. Acel „si” nu este corect acolo, da un aer de neseriozitate, pe langa faptul ca este incorect din punct de vedere gramatical.

  6. pinochio de logoj , asa se numeste ,acest domn la lugoj

    • DAR TU CUM TE NUMESTI?

  7. orasul este in constructii,eu unul am incredere in domn primar,circul mult prin tara si stiu ce spun,Lugojul e un oras frumos si sa schimbat mult la fata in ultimi ani. Tine-tio tot asa don primar…

  8. orasul Lugoj a ajuns o paragina in ultimi ani,veniti sa vedeti ce mizerie e prin cartierele de blocuri ,pe strazi,se incep lucrari si se opresc si raminem numai cu sparturi