Subiecte mai usoare la Romana, la Bacalaureat 2013, in a doua sesiune, de toamna. Vezi ce a picat!

TIMISOARA. Au avut de analizat un text argumentativ, sa scrie  despre importanta comunicarii si sa comenteze relatia dintre doua personaje dintr-o comedie. Subiectele au fost mai usoare decat in vara! Asta au sustinut cei mai multi dintre absolventii de liceu care au dat astazi examenul scris la Limba Romana.

La iesire multi s-au aratat foarte increzatori in reusita.

Subiectele au fost mult mai usoare decat cele din vara. Atunci am cazut doar la romana, acum am facut mult mai bine. Aproape sigur ca il trec„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro o tanara absolventa care tocmai iesea de la centrul de examinare Miu.

Am scris 4 foi. Gasesc ceva aia, in tot ce am scris, ca sa puncteze ceva„, a spus foarte relaxat un baiat.

La punctul 3 am stiut o comedie, O noapte furtunoasa, dar nu mi-am amintit cum se numesc personajele din ea„, a adaugat o alta tanara absolventa de liceu din Timisoara.

Subiectele de la examenul scris de Limba si literatura romana – sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2013 – au fost concepute pe trei cerinte mari, fiecare cu mai multe sub-puncte. Noutatea acestui an o reprezinta diferentierea subiectelor de la Romana pentru elevii de la Uman si cei de la Real. La examenul de astazi a fost extrasa varianta de subiecte nr. 8.

La Subiectul I, absolventii de la Real au avut de raspuns mai multor intrebari pe baza unui fragment din nuvela „Budulea Taichii” de Ioan Slavici.
La Subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un eseu, text de tip argumentativ, de minimum 15 randuri despre „Comunicarea in echipa”.
La Subiectul al III-lea, absolventii au avut de tratat „Comedia”.

Fiecare dintre cele trei mai subiecte a fost notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Iata subiectele pe larg!

Candidatii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numarul opt la proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni. La primul subiect, pe un fragment din nuvela „Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.
Cerinta de la punctul 1 al primului subiect a fost sa fie dat cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „stiam” si „uimirea”.

La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa „dar se-ntelege”. Candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul „nume”. La punctul patru, candidatii trebuiau sa mentioneze tipul de perspectiva narativa din textul dat si apoi sa precizeze doua motive literare identice din acelasi fragment.

In plus, elevii au avut de selectat doua secvente din text care fixeaza dimensiunea temporala, apoi sa prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, sa ilustreze cu exemple doua trasaturi ale genului epic si sa comenteze in 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 randuri, o secventa din textul: „De-mi parea bine? Dar se-ntelege ca-mi parea bine. Cand mi-l aduc aminte pe dansul, mi se desfasoara inaintea ochilor intreaga lume a tineretelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; si niciunul dintre noi toti, care impreuna am trecut prin acea lume, nu poate sa se gandeasca la tineretele sale fara ca sa-i treaca, asezat, retras si intotdeauna intelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora”.

La al doilea subiect la Limba si literatura romana, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de randuri, despre importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv doua – trei pagini in care trebuia prezentata relatia dintre doua personaje dintr-o comedie studiata.
Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidatii primesc cate 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.
Absolventii de liceu au sustinut luni prima proba scrisa din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba si literatura romana.

In judetul Timis sustin Bacalaureatul, in sesiunea de toamna, 2365 de candidati. Acestia sunt absolventi ai promotiei 2013 care nu au reusit sau nu s-au prezentat la sesiunea din vara, cat si absolventi ai promotiilor anterioare care nu au reusit, pana acum, sa ia examenul de Bacalaureat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.