Timisul are cea mai scazuta rata a somajului din tara, iar asta inseamna un dezavantaj pentru economie! Jumatate din locurile de munca de la AJOFM sunt pentru industria IT

TIMIS. Rata somajului in judetul Timis a revenit la valoarea  inregistrata inainte de criza economica din ultimii ani, respectiv 1,7 la suta.

Conform statisticilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in luna iulie 2013, rata somajului la nivel national a fost de 5,29 la suta, cele mai mari valori fiind inregistrate in judetele Vaslui (10,03 la suta), Mehedinti (9,90 la suta), Teleorman (9,61 la suta), Galati (9,36 la suta), Dolj (9,02 la suta), Buzau (8,20 la suta), si Olt (8,04 la suta).

Cea mai mica rata a somajului, de 1,7 la suta, a fost inregistrata, in iulie, in judetul Timis.

“Somajul scazut reprezinta un dezavantaj major pentru economia judetului nostru. Investitorii vin in Banat pentru ca este vorba despre o zona de granita, cu infrastructura moderna si forta de munca supercalificata, dar daca se hotarasc sa dezvolte o afacere de anvergura, iar oferta de pe piata muncii este redusa numeric si de slaba calitate, renunta si pleaca mai departe”, considera Stefan Erdely, fostul director al AJOFM Timis.

„Numarul total de someri la finele lunii iulie, de 466.932 persoane, a crescut cu 28.822 fata de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul somerilor inregistrati, 135.546 au fost someri inregistrati si 330.386 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 2.697 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 31.519 fata de luna precedenta. Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor (70,76 la suta) creste fata de luna precedenta cu 2,54 puncte procentuale”, se precizeaza intr-un comunicat al ANOFM.

Rata somajului masculin a crescut de la 5,49 la suta in luna iunie la 5,78 la suta in iulie, iar rata somajului feminin a crescut de la 4,37 la suta la 4,74 la suta. Din totalul somerilor inregistrati in iulie, 124.633 au varste intre 40 si 50 de ani, 102.227 au intre 30 si 40 de ani, 81.571 au sub 25 de ani, 67.966 au peste 55 de ani, 57.704 au intre 50 si 55 de ani si 32.831 au intre 25 si 30 de ani.

La nivel national sunt disponibile peste 10.000 de locuri de munca, cele mai multe fiind in Capitala si in judetele Cluj, Iasi, Brasov, Timis, Arad, Dolj, Neamt, Hunedoara si Arges. Conform evidentelor AJOFM Timis, in judetul nostru sunt disponibile 525 de locuri de munca, cele mai mai multe, respectiv peste 120 de posturi, fiind rezervate programatorilor IT.

Totodata, angajatorii din Timis mai cauta ingineri de sistem, operatori la roboti industriali, consilieri financiari-contabili, mercantizori, zugravi, programatori, agenti de vanzari, agenti de turism, operatori confectioneri in industria textila, electricieni si alte clase de meseriasi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu de o buna bucata de vreme tot spun ca aceasta cifra e paguboasa ptr judet si aparitia altor investitii noi. In mod normal ar trebui luptat ca cifra sa fie pe la 3-4%. De asemenea CCIAT in discutiile cu investitorii ar trebui sa conteste aceasta cifra si sa demonstreze ca cifra reala printre tineri e mult mai mare. Exista o lupta ptr investitori iar ea trebuie dusa sistematic pe toate fronturile posibile.

  2. Numarul acestora e totusi mult mai mare…Asta pentru ca firmele de intermediere a fortei de munca(Manpower,Trenkwalder si altele) angajeazaforta de munca temporara la multinationale,implicit nu intra in somaj deoarece la disponibilizare inainte de a se face minim un an de munca acestia NU beneficiaza de somaj…

  3. este adevarat ca cifra somerilor e mai mare decat acest procent de 1,7%, insa la fel de adevarat e faptul ca exista locuri de munca, destul de multe, care nu sunt raportate la AJOFM. Va spun asta din propria experienta, mi-a trebuit un electrician si l-am angajat fara probleme, fara a mai raporta totul la Fortele de munca! Asa ca eu cred ca cifrele se compenseaza

  4. Deci romania are 21 milioane locuitori.

    4,5milioane angajati (din care 3mil la stat); 6milioane pensionari, 4mil sub 18 ani; si 500mii someri
    Unde sunt 6 milioane? Oare nu sunt tot someri neplatiti?

    Oricum situatia e mai mult decat catastrofala: doar 1.5-2milioane fac ceva productiv.

  5. Somajul la sate este mult mai mare … in satele in apropiere de TM , somajul este de 25-28 % iar in satele la peste 25-35 km de TM somajul este mult mai mare . Cei care aduc bani in casa sunt doar pensionarii …