Start la gripe si viroze! Vezi cand incepe vaccinarea antigripala in Timis si cine are dreptul la vaccin gratuit

TIMISOARA. Toamna a adus vreme racoroasa,  precipitatii, si a crescut riscul virozelor respiratorii si al gripei. Anotimpul rece inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Asa ca a sosit momentul pentru vaccinarea antigripala.

„Sezonul gripei incepe practic odata cu racirea vremii, asa ca putem spune ca a inceput deja. Cum primim vaccinurile de la Ministerul Sanatatii, cum putem da drumul campaniei de vaccinare antigripala”, spune Claudia Iftode, medic de familie.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece aparitia de anticorpi dureaza doua saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.

Medicii de familie trebuie sa intocmeasca o cartagrafie pentru pacientii arondati si sa trimita Directiei de Sanatate Publica necesarul de doze de vaccin. La nivelul DPS se face o centralizarea a acestor cereri, iar totalul se trimite la Ministerul Sanatatii.

„ Cei de la Minister hotarasc cand si cate doze de vaccin trimit, daca o fac intr-o singura transa sau in mai multe. Noi le vom trimite necesarul, imediat dupa ce primim cifrele de la medicii de familie” a precizat Dana Spac, purtator de cuvant DPS Timis.

Pe langa pacientii arondati medicilor de familie, se va face si un necesar pentru persoanele institutionalizate, in centre de batranii sau leagane de copii.

Ministerul Sanatatii asigura doze gratuite de vaccin pentru persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, copii si batranii institutionalizati, femeile gravide dar si personalul medical.

Categoriile care trebuie sa aiba in vedere cu predilectie vaccinarea antigripala sunt: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infectia şi daca sunt în trimestrul II şi III (nu în primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza în colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) şi toti cei care doresc sa se protejeze.

Vaccinul antigripal se poate face la medicul de familie si in unitatile sanitare cu paturi.

In anii trecuti, campania de vaccinare antigripla a intarziat pana in luna decembrie,deoarece Ministerul Sanatatii nu a trimis la timp dozele de vaccin solicitate in fiecare judet in parte.

O doza de vaccin antigripal costa, in farmacii, in jur de 40 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si voi ati primit sponsorizare de la rmgc? Waw!