Peisagistii timisoreni acuza un masacru ecologic: Primaria Timisoara a incalcat legea prin taierea copacilor din Piata Balcescu

TIMISOARA. Specialistii peisagisti din Timisoara trag de ureche specialistii din Primaria Timisoara, care ar fi taiat abuziv si ilegal copacii din intersectia Balcescu, odata cu reamenajarea. Potrivit Asociatiei Peisagistilor din Romania, Primaria Timisoara ar fi comis un adevarat „masacru ecologic”. Acestia cer justificarea motivului pentru care „se atenteaza la sanatatea timisorenilor, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori”.

„Trebuie mentionat faptul ca prin aceste defrisari abuzive sunt incalcate flagrant art. 5, 7 si 12 ale Legii nr. 24 din 2007 cu completarile ulterioare, iar intreaga amenajare contravine principiilor declarate ale Conventiei Europene ale Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania. Solicitam institutiilor responsabile de acest adevarat masacru ecologic justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori”, se arata in scrisoarea deschisa.

Va reamintim ca primarul Nicolae Robu a explicat vineri de ce s-a luat masura taierii tuturor arborilor din intersectie.

CITESTE SI: De ce au fost taiati copacii din Piata Balcescu? Explica primarul Nicolae Robu care s-a speriat de o scorbura. Iar pentru Coloana Fidelitatii, ‘vom face un exercitiu de imaginatie’

Iata mai jos scrisoarea deschisa trimisa de ASOP Romania Primariei Timisoara, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Timis, Garzii de Mediu si Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Timis:

„SCRISOARE DESCHISA – PRIVIND TAIERILE ABUZIVE DE ARBORI, CU OCAZIA AMENAJARII RUTIERE A PIETEI BALCESCU, TIMISOARA

Prin prezenta scrisoare, Asociatia Peisagistilor din Romania denunta in mod public taierile abuzive de arbori efectuate intre 13 septembrie si 24 septembrie cu ocazia amenajarii rutiere a Pietei Balcescu. Prin aceasta, ne alaturam multiplelor reactii critice la adresa acestui proiect din partea Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Timis, a presei locale si a unor grupuri anonime de initiativa publica.

Intre aceste date au fost defrisati un numar de 5 frasini (Fraxinus sp.) maturi, cu varste peste 50 de ani si 15 salcami (Robinia sp.) maturi de pe strada Ciprian Porumbescu, 2 tei (Tilia sp.)maturi din fata bisericii catolice si un numar de 30 exemplare din speciile castan (Aesculus sp.), corcodus ornamental( Prunus pissardii), tei si frasin tineri aflati in scuarul din centrul Pietei Balcesu.

Propunerile de extrageri si taieri masive de arbori nu se regasesc in proiectul afisat pe pagina de internet a Primariei Timisoara. Considerand speciile tei, frasin si castan cu un indice apreciat de densitate de 1,0, salcam cu un indice de 0,7 si corcodus ornamental cu valoarea indicelui de 0,8, putem estima impactul negativ pe care interventia urbana mai sus mentionata o are asupra mediului ambient. Prin urmare, daca 1m³ de coroana volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe ora , numai in cazul celor 5 frasini defrisati, la o inaltime medie a coroanei de 8 metri, cu un volum total de 268 m³ , sunt absorbite in medie 144 kg CO2/zi eliberandu-se in atmosfera 25 kg de oxigen/ zi. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3-4 grade sub coroana acestor arbori, care au o inalta valoare ecologica, mai ales in mediul agresiv si poluat al orasului Timisoara. Mai mult, consideram foarte nociva solutia propusa de utilizare a imbracamintii asfaltice pentru suprafetele de circulatie pietonala si parcari. Acest finisaj este impermeabil nerealizandu-se circuitul apei in natura, inmagazineaza si emana caldura, ducand la uscarea arborilor si la cresterea costurilor pentru epurarea apelor meteorice prin scaderea infiltratiei in sol.

Trebuie mentionat faptul ca prin aceste defrisari abuzive sunt incalcate flagrant art. 5, 7 si 12, ale Legii nr. 24 din 2007 cu completarile ulterioare, iar intrega amenajare contravine princiipilor declarate ale Conventiei Europene ale Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania.

Solicitam institutiilor responsabile de acest adevarat masacru ecologic, justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori.

Prin urmare, solicitam:

Primariei Municipiului Timisoara:
• Punerea la dispozitie spre consultare publica a documentatiei tehnice integrale privind proiectul „Reamenajare geometrie intersectie Piata Balcescu”, intrucat, la ora actuala pe pagina de internet a Primariei Municipiului Timisoara se gasesc doar planse aferente proiectului tehnic.
• Punerea la dispozitie a autorizatiei de defrisare eliberata de Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, corelata cu studiul de Cadastru Verde 1999-2004 si cu legislatia de mediu in vigoare.
• Punerea la dispozitie spre consultare, a Registrului local al spațiilor verzi, conform art.12, alin. 1 si a strategiei vizand spațiile verzi intemeiata pe acest Registru, așa cum il prevad normele de aplicare ale Legii Nr.24/2007 cu completarile ulterioare.

Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara:
• Punctul de vedere privind defrisarile si solutia tehnica a acestui proiect.
• Avizul de mediu aferent acestui proiect.

Garzii de Mediu Timis:
• Punctul de vedere privind modul in care s-a respectat legislatia de mediu in cazul acestui proiect, in special in privinta defrisarilor si interventiilor asupra spatiilor verzi existente.
• Aplicarea de masuri legale in cazul in care legislatia de mediu nu a fost respectata.

Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Timis:
• Punctul de vedere privind acest proiect avand in vedere ca Piata Balcescu este inclusa in zona de protectie a ansamblului istoric TM-II-a-B-06109.

Timisoara, 07.10.2013

Presedinte,
Asociatia Peisagistilor din Romania
Ing. Peis. Alexandru Ciobota”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dobitocul de Robu, taie toţi copacii ca să umple Timişoara de palmieri. Tare curios sunt cum o să arate noua plantaţie de palmieri în faţa bisericii din Bălcescu.

  2. Cel mai mare inamic al cetatenilor timisoarei este chiar administratia publica. dupa ce ca ne ia banii, ne distruge si orasul. Dupa ce sute de ani TM a fost in crestere si dezvoltare, probabil ca era cazul sa urmeze si o perioada de distrugere. Inseamna ca suntem noi ghinionisti sa fim contemporani cu acesti politicieni si cu aceste vremuri.

  3. Tragedia cea mai mare ar fi prin taierea copacilor din P.ta Libertatii sau din proximitatea catedralei.Am inteles ca acei copaci sunt importanti si pentru pastrarea echilibrului de umezeala a solului,care altfel ar deveni mocirlos.

  4. puteau sa mai lase niste arbori , avea loc si statuia. niste idioti, asa o intersectie avea nevoie de ceva verde in centru sa mai filtreze poluarea, sa faca putina umbra vara

  5. Da ma… in spatele blocului meu se afla nsste pomi care s-au vrut a fi taiati, dar astia, peisagistii curului care stau si doar zic sa nu se taie, nu au vrut sa aprobe tăierea pomilot de care va spuneam mai devreme.
    Ok, atunci raman… dar problema a fost in iarna trecuta cand din cauza zapezii, unul din copaci a aazut pe masina mea. Am avut noroc datorita zapezii groase de pe plafon si a unui gard viu de langa pom. Am scapat doar cu o zgarietura putin vizibila.
    Si ca sa fie totul mai frumos, acum 2 luni a mai cazut un pom, tot in spatele blocului, dar pe o masina a unui vecin. Ghinion mare la el caci s-a stranbat toata.

    Problema care ar trebui rezolvata pebtru a putea sa se bata cu pumnii in piept este ca ar trebui sa verifice totii pomii din oras, macar odata pe an.

    Au si ei o responsabilitate sa aibe grija de natura si nu stiu sa o intretina.
    Si vorbesc de intretinut, nu de a sti sa faaa orasul mai frumos, caci aici nu prea am ce comenta.

    Noroc si va salut!

    • Multi dintre ei sunt doar cu numele peisagisti si in general aia comenteaza dar daca-i intrebi de ce sa nu tai un copac de 50 de ani nu stie sa iti raspunda ei nu stiu sa faca o avaluare a pomilor sa spuna … asta trebuie taiat ca e doar scoarta de el dar la ei si daca e o teava cu frunze si aia e buna .

  6. Ati taiat pana si salcia batrana si superba din colt, in fata cofetariei, ati lasat in schimb alveolele pline de mizerie, pline de asfalt decapat si alte porcarii si gunoaie.
    Pana acum amcrezut ca Robu este doar cretin, acum constat ca este si criminal.
    Impardonabil ce ai facut acolo, handicapatule!

  7. Sa te trazneasca Dumnezeu, Robul lui Scaraotchi, pentru dezastrul pe care ni l-ai lasat in urma, facand o intersectie cretina si ilogica, in schimb, taind toti arborii si lasandd-ne numai cu betoane si asfalt.

  8. Este taiat un pom de 50 de ani si pune inapoi un alt pomulet … incompetentilor de la primarie, important e sa iasa la numar pomi, ce mai conteaza + sau – 50 de ani?

    eventual mai pune ceva palmieri care iarna ii duce in sere si primavara ii scoate.

    Intradevar sunt in oras multi pomi care sunt un adevarat pericol! dar cine se ocupa de asta si cine verifica acesti pomi? … eu cred ca nimeni.

  9. pe rob cand il taiem ?

  10. o sa planteze alti pomi, ce naiba…
    catedrala a ajuns sa fie inconjurata de o padure… in 10-20 de ani nu o sa se mai vada din lateral decit turnul central. unde vreti sa ajungem?
    cladiri superbe nu se vad de pomii care au crescut mai mare decit cladirile.
    trebuie plantati pomi ornamentali care sa poate fi cosmetizati sa mai putem vedea si cladirile istorice (chiar daca nu sint renovate).
    pe malul begai de ce nu sint plantati pomi? acolo nu ar deranja pe nimeni?
    de ce nu se continua plantarea centurii de pomi in jurul orasului? este important pt ca ar retine praful adus de vint de pe cimp.

  11. O padure in mijlocul unui oras fae cat trei in afara lui. Copacii dau farmec oricarui oras. Cladiri se pot construi oriunde, la fel, dupa sablon.

  12. O cracă mare, de la un asemenea copac care creşte necontrolat, mi-a spart fereastra în timpul unei furtuni. Dacă toaletezi pomii fără aviz, primeşti amendă. Ce bine ar fi să cadă câte un copac scorburos, pe fiecare maşină de „peisagist”!

  13. El pune egal intre un puiet si un pom adult, caruia i-au trebuit zeci de ani sa creasca. Peste tot unde sunt lucrari incepe prin a taia pomii, sa nu ii deranjeze pe oamenii „harnici” care efectueaza lucrarea. Imi e dor de acel Balcescu verde avut pana in urma cu cateva luni, sper sa il opreasca cineva inainte sa taie si pomii din Liberattii.

  14. Trebuie dat in judecata…nu doar scrisorica..proces penal ca a incalcat legea..pana nu ajunge la inchisoare, o sa taie toti copacii din Timisoara..eu n-am cum sa-l dau in judecata, dar cei care se pricep, asta ar trebui sa faca..