TIMISOARA. Interesele economice ale celor peste 700 de societati comerciale din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT), ca si ale celorlalte mii de firme din sistemul cameral romanesc, ar putea fi subordonate Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in cazul in care “puciul” legislativ pus la cale de presedintele organizatiei centrale, Mihail Vlasov, va avea destui adepti prin parlament pentru a putea ajunge in paginile Monitorului Oficial.
Deocamdata, initiativa prin care se doreste modificarea si completarea legislatiei care guverneaza activitatea camerelor de comert din Romania (Legea 285/2013) a fost respinsa in Senat, in sedinta din 1 octombrie, insa in conditiile in care forul decizional este Camera Deputatilor, iar acest proiect este opera de zile mari a trei deputati, ne putem astepta ca solidaritatea de grup parlamentar sa duca la “nationalizarea” camerelor de comert din Romania in beneficiul organizatiei centrale si, in special, a unui grup de oameni de afaceri aflat, temporar, in fruntea CCIR.
Paradoxal, desi acest proiect de lege desfiinteaza, practic, autonomia camerelor de comert judetene, la nivelul conducerii CCIA Timis inca nu s-a luat decizia unui protest public, ca si in cazul organizatiei din Dolj sau al altor judete, aceasta pasivitate putand fi interpretata si ca un aviz favorabil dat proiectului de lege care a revoltat mediul cameral.
“Nu stiu despre ce este vorba pentru ca inca nu am citit acest proiect de lege, de aceea nu vreau sa ma pronunt in necunostinta de cauza! O sa ma informez si va voi spune punctul meu de vedere”, ne-a precizat presedintele CCIAT, Georgica Cornu, cand i-am cerut un punct de vedere vizavi de legea care-l poate aduce in pozitia de subordonat institutional Bucurestiului.
Mai preocupat de schimbarile pe care Legea 285/2013 le-ar putea aduce sistemului cameral romanesc, in cadrul mediului de afaceri timisean, pare vicepresedintele CCIAT, Radu Dimeca.
“Dupa principiul cooperativelor agricole de productie, se incearca infiintarea unei mari adunari nationale care sa tina puterea intr-o mana si sa conduca discretionar mediul de afaceri romanesc. Imi pare rau ca Mihail Vlasov, presedintele CCIR si initiatorul acestui proiect de lege, este liberal si are o gandire atat de retrograda! Intr-o perioada in care toata lumea vorbeste despre descentralizare, autonomie locala si regionala, sa vii sa incerci monopolizarea intereselor membrilor camerelor de comert din Romania mi se pare absurd! N-am observat ca la nivelul organizatiei noastre sa se fi manifestat vreo opozitie fatisa fata de acest controversat proiect de lege si este regretabil ca nu avem o pozitie verticala”, ne-a declarat Radu Dimeca, in calitate de vicepresedinte “aflat in dizgratia presedintelui”, dupa cum a tinut sa ne atentioneze…
Neinscrierea in Catalogul Firmelor se pedepseste cu amenda de pana la 10.000 de lei, blocarea contului si suspendarea activitatii firmei
Conform autorilor proiectului de Lege 285/2013, respectiv Dorin Silviu Petrea (PSD), Romeo Florin Nicoară (PNL) şi Aurel Vainer (minorităţi), modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comert din Romania vizeaza “crearea unui cadru juridic coordonat in vederea realizarii unui climat concurential, stimulativ, fundamentat pe competitivitate”, necesitatea crearii unei “baze de date nationala structurata pe domenialitatea si activitatile efective desfasurate de comercianti”, dar si modificarea legislatiei avand in vederea si “eliminarea zonelor comerciale oculte, generatoare de evaziune fiscala, prin stimularea competitivitatii comerciantilor”.
O expunere de motive generoasa, prin care, de fapt, razbate dorinta de putere financiara a presedintelui Mihail Vlasov. “Cine a urmarit bataliile personale purtate de Mihail Vlasov in acest an, a remarcat tentativa sa esuata de a-si subordona – prin aducerea sub cupola CCIR – Oficiul Registrului Comertului. Nu i-a reusit acea lovitura, care ar fi insemnat cateva milioane de euro anual in conturile organizatiei sale, de aceea acuma incearca infiintarea unui ORC paralel si subordonarea camerelor de comert. Nu cred ca va avea castig de cauza nici de aceasta data, intrucat se atenteaza la autonomia mediului de afaceri romanesc. Eu, ca firma, niciodata nu-mi voi da acordul sa depind de toanele lui Vlasov, de aceea, daca legea este votata de Camera Deputatilor este de asteptat o depopulare rapida a camerelor de comert din teritoriu”, ne-a declarat unul dintre membrii Curtii de Arbitraj de pe langa CCIA Timis.
De fapt, care sunt prevederile noii legi care, daca ar fi votata, ar muta centrul de greutate a mediului de afaceri timisean si romanesc in mana lui Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al CCIR? Cea mai importanta prevedere se refera la radierea camerelor de comert judetene care nu functioneaza in baza statutului-cadru aprobat de CCIR, dar si infiintarea unui asa-zis Catalog National al Firmelor, in fapt o clona a Oficiului Registrului Comertului, obligatoriu pentru toti agentii economici. Neinscrierea in acest catalog in termen de 48 de ore de la inscrierea in Registrul Comertului atrage o sanctiune contraventionala (amenda) cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de lei, plus blocarea contului bancar si suspendarea activitatii agentului economic.
De asemenea, orice persoana aleasa in functia de presedinte al unei camere de comert trebuie sa fie validata in termen de 15 zile de biroul de conducere al CCIR. In caz de invalidare, adunarea generala a camerei judetene alege prin vot secret in functia de presedinte, in termen de 30 de zile, un alt membru al colegiului de conducere. Neindeplinirea acestei obligatii atrage dizolvarea organelor de conducere ale camerei si “instalarea” de catre CCIR a unui colegiu interimar, care sa conduca destinele organizatiei pana la noile alegeri.
Tot contraventie ce poate fi sanctionata drastic de catre CCIR este si organizarea de targuri si expozitii fara avizul prealabil al camerei de comert judetene, organizarea de evenimente privind clasamente de firme sau investitori, organizarea de targuri nationale si internationale. Potrivit noului proiect, firmele vor avea nevoie, obligatoriu, de avizul CCIR pentru a inregistra marci la OSIM. Toate aceste prevederi au fost desfiintate de Guvernul Romaniei, care, intr-o expunere de motive semnata de primul-ministru Victor Ponta, invoca incalcarea mai multor articole din Constitutie si instituie o relatie de subordonare intre Camera Nationala si cele judetene, chiar daca la baza acestei colaborari sta principiul liberei asocieri.
Guvernul Romaniei “desfiinteaza” motivatiile oculte ale proiectului Legii 285/2013
“Propunerea legislativa care instituie o competenta speciala a camerelor judetene de a aviza orice targ, expozitie sau alt eveniment de acest gen organizat de orice persoana fizica sau juridica, precum si pentru organizarea de evenimente privind clasamente de firme sau investitori este susceptibila de incalcarea prevederilor art. 45 din Constitutie, care garanteaza libertatea economice”, se precizeaza in expunerea de motive, facandu-se aluzii la pericolul de monopolizare a unei activitati. Cat despre necesitatea infiintarii unui Catalog National al Firmelor, se observa faptul ca, in acest fel, s-ar dubla o norma impusa deja de lege, care ar duce la prelungi inutil durata de infiintare a unei firme.
“Oficiul National al Registrului Comertului asigura camerelor judetene si Camerei Nationale toate conditiile pentru accesul gratuit, nelimitat, in timp real, pe baza de utilizator si parola la informatiile de identificare a operatorilor, domeniul de activitate, situatiile financiare anuale. Prin urmare, camerele de comertn pot extrage permanent, automat si in timp real, fara nici un fel de restrictii, toate informatiile necesare pentru realizarea Catalogului firmelor si a altor baze de date utile membrilor acestora”, se mai arata in nota Guvernului.
Urmeaza ca parlamentarii din Camera Deputatilor sa decida daca subordoneaza sistemul cameral romanesc CCIR sau vor pune punct acestei mascarade legislative…
Pareri
Mi se pare, pur si simplu, ca nu respecti institutia pe care o conduci daca nu esti la curent cu legile in baza carora functionezi! Sau proiectele de legi care-ti pot fura independenta! Sa vina presa sa te atentioneze ca esti in pericol de a deveni sclavul Bucurestiului, asta da vigilenta manageriala!!
Inca o data se dovedeste ca Georgica Cornu este o paiata si ca banatenii in general nu au coloana vertebrala.
Cu ce va are la mana domnilor din Colegiu, musiu Vlasov, alogenul de la celalalt capat de tara?
Banatul ii fruncea ziceti voi. Fruncea
care este iubitoare de bobarnace si pumni.