Ce se va intampla cu stavilarul gasit in apropierea Pietei 700 din Timisoara?

TIMISOARA. Ministerul Culturii inca analizeaza cele trei variantele pentru descoperirea arheologica de langa Piata 700 din Timisoara, insa doar una dintre acestea este agreata de arhitectul proiectului.

Simion Mosiu, consilier local al PDL, a atras atentia ca Ministerul Culturii este pe cale sa aprobe varianta agreata de arhitectul proiectului pentru stavilarul gasit langa Piata 700.

Se pare ca este preferata a treia varianta, mutarea unui crampei din acest sit intre cladirile City Business Centre (CBC). Primaria poate si trebuie sa sesizeze pe acest ministru al Culturii si sa ii spuna ca noi suntem candidati la titulatra de Capitala Culturala Europeana si acesta este un obiectiv major”, a declarat Mosiu.

Consilierul local a mai spus ca „acest sit arheologic a fost violat si pana acum. Se vad santurile care merg pe sub cladirea a patra, iar bucata de ecluza se vede pe o harta veche„.

Mosiu adauga ca, daca varianta propusa de investitor va fi agreata de Ministerul Culturii, „se va pierde totul” si a propus ca investitorul de la CBC sa cedeze acest sit municipalitatii care sa il puna in valoare.

Daca se gaseste cate un milion de euro pe an pentru indicatoarele rutiere, sa se gaseasca bani si pentru aceasta bucata de istorie„, a mai spus Mosiu.

CITESTE SI: Cum se pune in valoare o descoperire arheologica la Timisoara? S-a gasit un stavilar din sistemul de aparare din jurul Bastionului Cetatii

„Prima varianta presupune o descarcare totala arheologica, iar in compensare ofera o mare expozitie in spatiile publice ale cladirilor. Este si cea mai ieftina varianta. Cea de-a doua varianta presupune pastrarea unei parti importante ale ansamblunui, la subsol, in parcajul subteran plus desenarea ca o grafica pe pardoseala. Cea de-a treia varianta este si cea mai costisitoare in care se transalateaza cea mai mare parte a ansamblunui de interes, cu 30 de metri pe directia est si se ridica pe urban plaza. Asta presupune o micsorare a amfiteatrului si o marire a dalei urbane pe care se ridica descoperirea. La fel ca prima varianta, presupune o expozitie care ar fi adiacenta urmelor originale care vor fi puse in valoare. Ne-am imaginat ca stavilarul va sta pe un fir de apa. Ca arhitecti, inclinam pe a treia varianta, din punct de vedere economic este mai buna prima varianta“, a declarat arhitectul Vlad Gaivoronschi in luna august, la aproximativ o luna dupa ce stavilarul a fost descoperit.

Pe amplasamentul celei de-a cincea cladiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre Timisoara, in urma lucrarilor efectuate la fundatie, au fost descoperite o serie de vestigii arheologice, printre care un stavilar folosit in cadrul sistemului de aparare din jurul bastionului construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica. Stavilarul care este construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii. Din pacate, alte elemente descoperite, parte din fundatia  zidurilor exterioare au fost distruse in perioada comunista cu ocazia lucrarilor la vechea fabrica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. IN PIATA 700 SE LUCREAZA CU PAZA APROAPE MILITARIZATA ! sE SPARG BUCATI DIN VECHIUL MONUMENT CU BULDOZERUL SAU ROTOPERCUTORUL ! TIMISORENII CURIOSI NU SUNT LASATI IN INCINTA PUNCTULUI DE LUCRU PT. A VEDEA CE SE MASACREAZA ACOLO; NICI VORBA DE AMBALARE SI NUMEROTARE ! EXISTA PANORI METALICE IMPREJMUITOARE CU ROST DE CCA. 2 MM PRIN CARE NU SE VEDE CRIMA CE SE EXECUTA ASUPRA MONUMENTULUI ! CEI CE AM FOST ACOLO CHIAR NE PRICEPEM FIIN ARHEOLOGI, INGINERI CONSTRUCTORI SAU ARHITECTI SAU IUBITORI AI ISTORIEI TIMISOAREI !

  2. nu cred o vorba din spusele tov!!!! sandor