Traian Stoia incearca sa faca lumina in cazul retrocedarii unor cladiri de patrimoniu de milioane de euro, facute la Timisoara

TIMISOARA. Timisoara ar fi pierdut cel putin 12 cladiri importante in valoare de 20 de milioane de euro, pentru recuperarea carora s-au facut deja primele demersuri, a dezvaluit, vineri, viceprimarul Traian Stoia. Edilul a trimis o scrisoare mai multor institutii abilitate sa demareze anchete si spera ca se va autosesiza Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, dar si Corpul de control al primului-ministru.

„Am reusit sa fac sa ajunga 12 imobile la un pas de a fi recuperate de Primaria Timisoara, asta inseamna undeva la 20 de milioane de euro. Am trimis o scrisoare catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel, una dintre ele. Sunt numeroase suspiciuni, unele deja confirmate, privind retrocedarile de imobile efectuate de catre Primaria Timisoara, retrocedari care au produs prejudicii de zeci de milioane de euro. I-am rugat sa dispuna toate masurile necesare recuperarii pagubelor cauzate averii publice si tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati de prejudicierea patrimoniului Timisoarei”, a anuntat Traian Stoia.

Scrisoarea a fost adresata Guvernului, mai exact Corpului de Control al Primului-Ministru, Directiei Judetene pentru Cultura Timis, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Institutiei Prefectului Timis, Inspectoratului de Politie Timis si Directiei Judetene de Informatii Timis.

Potrivit lui Stoia, deja sunt 12 anchete in curs, dar edilul nu a vrut sa dezvaluie ce cladiri vizeaza acestea.

„In ultimii 20 de ani nu au existat liste cu imobilele nationalizate, acum au aparut, listele sunt si la mine, sunt si la altii, dar eu le folosesc. Foarte multi revendicatori spuneau ca statul le-a luat casa. Ei nu apar pe lista imobilelor nationalizate, deci nu pot revendica cladirile. Au fost cazuri in care s-au dat despagubiri de 2 ori. Mai mult decat probabil au fost si la Timisoara. Noi avem ce s-o retrocedat si avem listele cu expropriatii. Aici se constata ce nu e in regula. Listele erau prin arhive…”, a spus Stoia.

Viceprimarul social democrat nu a vrut sa spuna nici cate cladiri sunt, daca sunt de ordinul zecilor sau al sutelor. A marturisit insa ca listele sunt insirate pe un teanc de hartii.

„Corpul de control al Primului Ministru a mai fost la Primarie, s-au intocmit rapoarte care au fost partial atacate prin instanta, partial neglijate. Procurorii se pot autosesiza pe tematica aceasta si chiar au facut-o, pentru ca se lucreaza la foarte multe anchete. Lucrurile fiind in curs de desfasurare, nu ma pot pronunta”, a conchis Stoia, dand asigurari ca probabil la finalul anchetelor vor cadea mai multi functionari din Primaria Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.