Scolile profesionale, o solutie pentru elevii care nu se simt in stare sa faca fata exigentelor examenului de Bacalaureat

TIMISOARA. Elevii care vor sa-si termine studiile cu o calificare care sa le permita angajarea pot opta pentru scolile profesionale. Anumite carente legislative au facut insa ca cererea pentru acest tip de invatamant sa fie scazuta, chiar daca meseriasii sunt cautati pe piata fortei de munca.

Conform legislatiei in vigoare, elevii de clasa a IX-a, care doresc sa obtina cat mai repede o calificare care sa le permita sa-si gaseasca un loc de munca, pot opta pentru scolile profesionale. Acestia au si avantajul ca nu mai sunt nevoiti sa treaca prin examenul de Bacalaureat, devenit o problema insurmontabila pentru multi liceeni.

Totusi, cererea pentru invatamantul profesional este inca destul de scazuta. Una dintre cauze ar putea fi fatul ca el incepe din clasa a X-a, asta in timp ce multi parinti si elevi sunt obisnuiti sa-si faca planurile pentru perioada de scolarizare liceeala incepand cu clasa a noua.

Se pare ca aceasta situatie se va schimba, la nivelul Ministerului Invatamantului existand initiativa de modificare a legislatiei, astfel incat elevii sa poata ota pentru invatamantul profesional de la finalul clasei a VIII-a.

In plus, odata intrarea in vigoare a preconizatei medii minime de admitere la liceu, se estimeaza ca afluxul spre scolile profesionale va creste. Inspectorii scolari considera ca acest lucru va influenta pozitiv si rezultatele examenului de bacalaureat.

“ Elevii care nu obtin un minim 5 la examenul de admitere in liceu nu pot avea transformari spectaculoase pe parcurul studiilor. Ei ajung la liceele tehnologice, adica acolo unde se inregistreaza probleme mari in promovarea examenului de Bacalaureat.  Acesti elevi nu au cum sa evolueze spre foarte bine pana in clasa a XII-a asa incat se izbesc de un bacalaureat pe care nu resusesc sa-l promoveze” a spus Corenl Petroman, inspector scolar general.

La ora actuala, la nivelul judetului Timis, exista 18 clase a X-a pentru invatamantul profesional, cu 504 elevi. Cele mai multe sunt de construscii instalatii ( 3 clase cu 84 de elevi), turism si alimentatie ( 3 clase cu 84 de elevi) si profil electirc ( 2 clase cu 56 de elevi). A existat si o specializare care, din cauza lipsei de elevi, nu a mai fost formata la nivel de clasa: estetica si igiena corpului oamenesc.

Necesarul de clase in invatamantul profesional se realizeaza pe baza optiunilor elevilor, a experientei anilor anteriori dar si  colaborand cu Comitetul Local de dezvoltare a Parteneriaului Social, cel care tine cont de cererea de pe piata fortei de munca.

“Clasele profesionale sunt din ce in ce mai cautate, deoarece piata muncii cere meseriasi. Meseriasi care, deocamdata, nu-i are, pentru ca scolile profesionale s-au desfiintat in urma cu multi ani. Copii incepacum sa vina la aceste scoli, mai ales acolo unde au bursa de la statul roman, de 200 de lei, plus ca mai pot primi bani de la intreprinderea care patroneaza cursul de scoala profesionala.” a adaugat Cornel Petroman.

Dupa absolvirea unei scoli profesionale, elevii au posibilitatea, in cazul in care doresc, sa se reinscrie in invatamantul liceal, de zi sau seral, astfel incat, daca se simt pregatiti, sa sustina si examenul de Bacalaureat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.